
Ελληνικά είναι μόνο τα έξι στα δέκα προϊόντα που διακινούν οι μικρές και εμπορικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Ωστόσο, το μερίδιό τους φθίνει με ορισμένες κατηγορίες προϊόντων να μονοπωλούνται από εισαγόμενα.
Μόνο στο 11μηνο του 2022 οι Ελληνες έδωσαν για να εισαγάγουν τρόφιμα και ποτά σχεδόν 8 δισ. ευρώ, δηλαδή σημαντικά περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το 70% των ειδών στα σουπερμάρκετ (μέρος του λιανεμπορίου) είναι εισαγωγής.
Σούπερ μάρκετ: Νέες ανατιμήσεις σχεδόν 10% στο ράφι – Μείωση της κατανάλωσης
Τα αυξημένα κόστη αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσαν αποβιομηχάνιση, μείωση της αγροτικής παραγωγής και αντικατάσταση μεγάλου μέρους των προϊόντων που χρησιμοποιούν οι έλληνες καταναλωτές από εισαγόμενα άλλων χωρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να είναι αρνητικό με τις εισαγωγές το 2022 διπλάσιες των ελληνικών εξαγωγών.
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέλυσε την πηγή προέλευσης των προϊόντων που φιλοξενούν οι επιχειρήσεις του εμπορίου στα ράφια τους.
Χαρακτηριστικό εύρημα αποτελεί η σημαντική μείωση της προέλευσης των εμπορευμάτων από την Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ετήσιας Ερευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το 2022, αν και η εγχώρια αγορά παραμένει ο κύριος προμηθευτής των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, το μερίδιό της καταγράφει ισχυρή πτώση ύψους 10 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020 έως σήμερα (61% το 2022 έναντι 71% το 2020).

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη στροφή στην εσωτερική αγορά που καταγράφηκε το 2020 ως αποτέλεσμα των έντονων αναταράξεων που υπήρξαν στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, ωστόσο δο χρόνια μετά η στροφή αυτή δεν φαίνεται να διατηρείται, και σταδιακά αποκαθίσταται ο όγκος των παραγόμενων προϊόντων άλλων χωρών από τις οποίες η Ελλάδα εισήγαγε και στο παρελθόν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα σε όλο το φάσμα από πρώτες ύλες έως και τελικά προϊόντα ενισχύθηκαν και, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, αυξήθηκαν κατά 27,59 δισ. ευρώ ή κατά 42,2%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 93,05 δισ. ευρώ έναντι 65,46 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη είχε επισημάνει την ανάγκη να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία σύμφωνα με την ίδια αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, η οποία θα μπορεί να προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και προοπτική στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας.
Ωστόσο οι έλληνες βιομήχανοι και βιοτέχνες επισημαίνουν ότι η εκτίναξη του κόστους σε ενέργεια και πρώτες ύλες σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθός τους πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ελληνικής αγοράς η οποία, δεδομένης της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, κάνει τα προϊόντα τους ακριβά αναγκάζοντας το λιανεμπόριο σε εισαγωγές για να καλύψει τη ζήτηση σε χαμηλότερες τιμές ανεξάρτητα αν αρκετά από τα προϊόντα που εισάγονται είναι χαμηλότερης ποιότητας.
Ετσι η υποχώρηση της συμμετοχής ελληνικών παραγόμενων εμπορευμάτων από την εγχώρια αγορά αναπληρώνεται από την αύξηση των εισαγωγών κυρίως από τις ασιατικές αγορές, οι οποίες καταγράφουν ανοδική τροχιά και επιστρέφουν στα επίπεδα του 2019 (13,6%).
Οι ξένοι προμηθευτές
Το παραπάνω εύρημα της έκθεσης του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ τεκμηριώνει τη θεωρία ότι η κρίση της πανδημίας προκάλεσε πτώση των διεθνών συναλλαγών, ωστόσο το εμπόριο Ελλάδας και Ασίας (ιδιαίτερα Κίνας), ανέκαμψαν ταχύτατα. Ακολουθούν, ως πηγή προέλευσης εμπορευμάτων, οι χώρες της ΕΕ με ποσοστό 16,5%, ενώ φαίνεται ότι ενισχύονται οι εισαγωγές εμπορευμάτων και από άλλες χώρες (6,2% το 2022 έναντι 0,9% το 2021).
Ταυτόχρονα σταθερά στα ίδια χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι λοιπές χώρες της Ευρώπης και η Αφρική – Μέση Ανατολή (1,6% και 0,9% αντίστοιχα) ενώ η προέλευση των προϊόντων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ κινείται σε μηδενικά επίπεδα για διαφορετικούς λόγους.Αυξημένες οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών.
Παρά το γεγονός ότι θα περίμενε κάποιος τα εισαγόμενα είδη να αφορούν κυρίως βιομηχανικά προϊόντα, ένα σημαντικό μέρος και των νωπών προϊόντων – φρούτων και λαχανικών – καλύπτονται από εισαγωγές καθώς χρόνο με τον χρόνο φθίνον η ελληνική γεωργία αλλά και η κτηνοτροφία.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς