Ο Τζο Μπάιντεν το ονόμασε «κοιλάδα των Ονείρων» και βρίσκεται στην κομητεία Λίκινγκ του Οχάιο.
Εκεί, δίπλα σε αχυρώνες και κοπάδια αγελάδων, έχει στηθεί ένα τεράστιο κέντρο, στο οποίο σε λίγους μήνες, χιλιάδες εργαζόμενοι θα συναρμολογούν μικροτσίπ σε αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην πιο πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης προέβαλε ως ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη.
Τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που «έριξε» η Intel Corp. σε αυτό το αγρόκτημα είναι ο καρπός μιας δικομματικής ομοσπονδιακής προσπάθειας. Στοχεύει στην αναζωογόνηση της εγχώριας παραγωγής τσιπ για να μειώσει την εξάρτηση από τις ασιατικές εισαγωγές και επίσης να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Κίνας να εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως την παγκόσμια τεχνολογική υπερδύναμη.
Τα σχέδια για το συγκρότημα της Intel στο Οχάιο , το πρώτο της σημαντικό έργο στην πολιτεία εδώ και 40 χρόνια, απαιτούν την κατασκευή έως και 10 fabs σε μια δεκαετία ή περισσότερο. Το πρώτο κομμάτι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025 και θα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.
Η ανεκτίμητη αξία των… μικροτσίπ
Το μεγάλο εμπόδιο
Η μεγαλύτερη εισβολή της Αμερικής στη βιομηχανική πολιτική από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εμπόδιο που δεν έχει τραβήξει πολύ την προσοχή, αλλά γίνεται εμφανές στο φυλάκιο της Intel στο Οχάιο. Όπως γράφει το Bloomberg, ιστορικά, οι ΗΠΑ έχουν ευδοκιμήσει επειδή είχαν άφθονες δεξαμενές εργατικού δυναμικού – για λόγους καλούς (μετανάστευση) και κακούς (σκλαβιά). Όμως έφτασε η ώρα που τα δημογραφικά στοιχεία της Αμερικής συνωμοτούν ενάντια στις οικονομικές φιλοδοξίες της.
Έχουν περάσει μόνο έξι μήνες από την τελετή θεμελίωσης, αλλά ο επικεφαλής ανάδοχος της Intel προσπαθεί ήδη να βρει εργάτες. Η Catherine Hunt Ryan, πρόεδρος κατασκευής και τεχνολογίας στην Bechtel Corp., λέει ότι η ανάγκη του έργου για ηλεκτρολόγους και τεχνικούς σωληνώσεων «ξεπερνά σημαντικά την προσφορά εργασίας στην τοπική περιοχή». Η Bechtel αναμένει να εισάγει τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων που χρειάζεται εκτός της περιοχής του Κολόμπους, συμπεριλαμβανομένων άλλων πολιτειών. Ένα επιπλέον 30% θα είναι μαθητευόμενοι που θα εργάζονται μέσα από συνδικαλιστικά προγράμματα.
Ελλείψεις εργαζομένων
Η Intel δεν είναι μόνη. Αυτήν τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν έχουν αρκετούς μάγειρες, εργάτες συναρμολόγησης, νοσοκόμες, δασκάλους, οδηγούς φορτηγών, αστυνομικούς, πυροσβέστες, συγκολλητές — και η λίστα συνεχίζεται. Η ανεργία βίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας πλησιάζει το υψηλό όλων των εποχών. Το αποτέλεσμα: Τον Ιανουάριο υπήρχαν 5,1 εκατομμύρια περισσότερες διαθέσιμες θέσεις από άτομα για να τις καλύψουν, σύμφωνα με ερευνητές της Fed του St.Louis
Η εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας αντιμετωπίζεται συχνά ως παρέκκλιση που οφείλεται στην πανδημία. Αλλά υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση ότι είναι πραγματικά το προϊόν δημογραφικών τάσεων που προηγήθηκαν και επιταχύνθηκαν με την Covid-19. Οι ειδικοί λένε ότι χωρίς ουσιαστική κρατική παρέμβαση, το έλλειμμα των εργαζομένων της Αμερικής θα μπορούσε να γίνει φόρος στην ανάπτυξη και να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξωχώριας εκμετάλλευσης, όπως αυτό που προσπαθεί να αντιστρέψει ο νόμος Chips and Science του 2022.
Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το 2018 για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1960, καθώς αυξήθηκαν οι συνταξιοδοτήσεις και λιγότεροι νέοι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό. Η ομάδα, η οποία καλύπτει άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών, συρρικνώθηκε επίσης τα δύο χρόνια που ακολούθησαν και έκτοτε αυξήθηκε μόνο λόγω της ανάκαμψης στη διεθνή μετανάστευση. (Το άλμα ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που θεσπίστηκαν στο απόγειο της πανδημίας.)
Ετήσια αλλαγή στον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας των ΗΠΑ
Προσθέστε τα όλα και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Από το 2017 έως το 2022 ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μόλις 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, έναντι 11,9 εκατομμυρίων το 2000-05.
Αυτό που κάποτε απασχολούσε μια στενή ομάδα δημογράφων και αναλογιστών απασχολεί τώρα όλους, από τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μέχρι τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Federal Reserve. Σε μια ομιλία του Νοεμβρίου , ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε τους θανάτους από πανδημία, την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και τη μείωση της συμμετοχής στην εργασία ως βασικές δυνάμεις πίσω από το διευρυνόμενο έλλειμμα εργαζομένων. Λόγω του χάσματος, η αύξηση των μισθών είναι πολύ πάνω από τις ιστορικές τάσεις, περιπλέκοντας το έργο της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό, σημείωσε.
«Οργασμός» έργων
Η υπόσχεση 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις που προσφέρονται στον νόμο για τα τσιπ έχει ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 40 έργα και περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη βιομηχανία ημιαγωγών. Για να στελεχώσει αυτά τα εργοστάσια, η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo λέει ότι η βιομηχανία θα χρειαστεί 100.000 νέους τεχνικούς πέρα από τους 277.000 που ήδη απασχολεί. «Είναι μια τόσο διαφορετική στιγμή στην ιστορία σε σύγκριση με τα τελευταία 20, 40 ή 50 χρόνια», λέει η Gabriela Cruz Thompson, το στέλεχος της Intel που έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης σε πανεπιστήμια και τεχνικά κολέγια στο Οχάιο. «Ποτέ δεν είχαμε τόσες πολλές εταιρείες που χτίζουν τόσα πολλά».
Ο νόμος για τον πληθωρισμό
Τα κίνητρα που δημιουργήθηκαν από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του περασμένου έτους αποτελούν επίσης κίνητρο για επενδύσεις: Νέα εργοστάσια ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών ανακοινώνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα.
Το κονδύλι ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε για υποδομές το 2021 ενισχύει επίσης τη ζήτηση για εργαζομένους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι ο πρωταρχικός στόχος όλων αυτών των νομοθετικών πράξεων είναι να υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της Αμερικής. Οι σύμβουλοι του προέδρου βλέπουν τη σφιχτή αγορά εργασίας ως εργαλείο για να επαναφέρουν εκείνους που άφησαν πίσω τους δυνάμεις όπως η παγκοσμιοποίηση σε καλά αμειβόμενη εργασία και να εξασφαλίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τις κοινότητες που έχασαν τις προηγούμενες εκρήξεις.
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών