Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ζήτησε ρύθμιση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βλάψει την ανάπτυξη ούτε θα αποτελέσει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.

Μέχρι και σήμερα η προτεινόμενη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ελάχιστη, αλλά το ταχέως αναπτυσσόμενο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που έχει κερδίσει επαίνους για την ικανότητά του να γράφει απαντήσεις γρήγορα σε ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων, έχει προκαλέσει ανησυχίες στους νομοθέτες των ΗΠΑ σχετικά με τον αντίκτυπό του στην εθνική ασφάλεια και την εκπαίδευση.

Τελικά πόσο… χαζές είναι οι ψηφιακές βοηθοί – Το ChatGPT λέει πολύ

Δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου

Η έκθεση του Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αλλά και οι επικεφαλής επιχειρήσεων πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός «ρυθμιστικού πλαισίου βασισμένου στους πιθανούς κινδύνους» που θα διασφαλίζει την υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται να προσθέσει 13 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έως το 2030 και ότι έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση διαφόρων τομέων.

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει την ανάγκη «να είμαστε έτοιμοι για την επικείμενη παρουσία της τεχνολογίας παντού και τους πιθανούς κινδύνους». Η έκθεση καταλήγει ότι μέσα σε 20 χρόνια, «σχεδόν κάθε» επιχείρηση και κυβερνητικός οργανισμός θα χρησιμοποιεί AI.

Ως προϊόν μιας επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη που ίδρυσε το Επιμελητήριο πέρυσι, η έκθεση αποτελεί εν μέρει αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που θα διαδραματίσει η επιχειρηματική κοινότητα στην ανάπτυξη και διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε το Επιμελητήριο.

Περισσότερη ρύθμιση αλλά με εξαιρέσεις

Παρόλο που ζητά περισσότερη ρύθμιση, το Επιμελητήριο φροντίζει να προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υπάρχουν ευρείες εξαιρέσεις στον τρόπο εφαρμογής του κανονισμού.

«Αντί να προσπαθεί να αναπτύξει ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτή η προσέγγιση για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει την ανάπτυξη ευέλικτων, ειδικών για τον κλάδο καθοδήγησης και βέλτιστων πρακτικών», αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη