Ένα παγκόσμιο κύμα τραπεζικού sell off πέρασε σήμερα και από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, υπό το φόβο ενός συστημικού κινδύνου από τους τριγμούς της αμερικανικής Silicon Valley Bank.
Οι τράπεζες
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 4%. Η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 7%, η Barclays και η Swedbank έχασαν 5,5%, η Commerzbank υποχώρησε 5,4% και η Societe Generale και η HSBC έπεσαν 5,3%.
Οι δείκτες
Σε επίπεδο δεικτών, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,67% στις 7.748 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,31% στις 15.427 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,30% στις 7.220 μονάδες. Οι τρεις δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες, 2,5%, 1% και 1,7% αντίστοιχα.
Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών ήρθε μετά την αύξηση κεφαλαίου της Silicon Valley Bank που οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής της κατά 60% και συνέβαλε στην εξαφάνιση αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τραπεζικές μετοχές χτες στη Wall Street. Οι δυσκολίες της Silicon Valley Bank, μιας μικρής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία πυροδότησε ισχυρές πιέσεις σε όλο τον τραπεζικό κλάδο της Wall Street, ειδικά στις JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.
Μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε στο 8,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σήμερα. Η μηνιαία αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβεβαιώθηκε επίσης στο 0,8%.
“Ο ρυθμός πληθωρισμού παραμένει σε υψηλό επίπεδο… Τα νοικοκυριά αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από τις τιμές της ενέργειας”, ανακοίνωσε η Destatis.
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καταλήγει η έκθεση, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται κατά 19,1% σε ετήσια βάση και τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται κατά 21,8%.
Επίσης, η βρετανική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,3% περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, μετά από μείωση 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητο.
Η οικονομική επέκταση του Ιανουαρίου καθοδηγήθηκε από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,5% ωθούμενος από την αύξηση της δραστηριότητας στην εκπαίδευση, τις μεταφορές και την αποθήκευση, τις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και τις δραστηριότητες τέχνης, ψυχαγωγίας και αναψυχής. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή και ο τομέας των κατασκευών σημείωσαν πτώση 0,3% και 1,7%, αντίστοιχα
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική