Το κύμα του τραπεζικού sell off, που ξεκίνησε την Πέμπτη από τη Wall Street, μετά τις πρώτες πληροφορίες για τα προβλήματα της αμερικανικής Silicon Valley Bank, επέκταθηκε γρήγορα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και διευρύνθηκε σημαντικά την Παρασκευή μετά την επιβεβαίωση του χειρότερου σεναρίου: λίγο μετά τη διπλή βουτιά των μετοχών της SVB, η πελατειακή βάση των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας ξεκίνησαν να αποσύρουν τις καταθέσεις και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. – FDIC) ανέλαβε την εκκαθάριση της τράπεζας.
Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη: «Μια καταιγίδα στο φλιτζάνι του τσαγιού»
Ειδικότερα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας στην Καλιφόρνια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ανέλαβε τα ηνία της Silicon Valley Bank, διορίζοντας την FDIC ως εκκαθαριστή, επικαλούμενη ανεπαρκή ρευστότητα και αφερεγγυότητα.
Απώλειες στη Wall Street
H υπόθεση της της Silicon Valley Bank έδωσε συνέχεια στους κλυδωνισμούς στη Wall Street , η οποία επιβαρύνθηκε και από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις μέχρι τώρα αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και τη δέσμευση για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,07% στις 31.909 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,45% στις 3.861 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,76% στις 11.138 μονάδες.
Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν επίσης μια αρνητική εβδομάδα. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,5%, ο Nasdaq κατά 4,7% και ο Dow απώλειες 4,4% στην εβδομάδα.
Στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό επτά εβδομάδων την Παρασκευή, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα.
Οι μετοχές της Credit Suisse (CSGN.S) σημείωσαν νέο χαμηλό ρεκόρ και ο δείκτης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (.SXFP) υποχώρησε 2,8%.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στενάζουν κάτω από το βάρος της ανησυχίας για το πόση αξία θα έχουν μειωθεί τα μεγάλα ομόλογά τους », δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλυτής επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown και πρόσθεσε: «Ίσως θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται κατά τις επόμενες συνεδρίες, εκτός εάν συμβεί άλλη μετάδοση».
Οι τράπεζες
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 4%. Η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 7%, η Barclays και η Swedbank έχασαν 5,5%, η Commerzbank υποχώρησε 5,4% και η Societe Generale και η HSBC έπεσαν 5,3%.
Οι δείκτες
Σε επίπεδο δεικτών, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,67% στις 7.748 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,31% στις 15.427 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,30% στις 7.220 μονάδες. Οι τρεις δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες, 2,5%, 1% και 1,7% αντίστοιχα.
Το βλέμμα στην ΕΚΤ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εστίαση των επενδυτών στρέφεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη. Αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι ευρωπαΪοι τραπεζίτες θα αποφασίσουν μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ρητορική που θα ακολουθήσει την απόφαση, αναζητώντας σημεία για την μετέπειτα πορεία.
Από το ράλι στη βουτιά
Τους τελευταίους έξι μήνες οι τράπεζες ήταν ένας από τους κλάδους με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με τις μετοχές να έχουν κερδίσει 20%. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς τα κέρδη τους αυξάνονται από τη διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνουν σε επιτόκια καταθέσεων και αυτού που κερδίζουν από τον δανεισμό.
Παρά το δυσμενές κλίμα ωστόσο, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι το σημερινό ξεπούλημα δεν προαναγγέλλει μια ευρύτερη διόρθωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο Γκέρι Κέρκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour, είπε στους Financial Times ότι τα προβλήματα στη SVB είναι «ιδιότυπα» και οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι τόσο εκτεθειμένες έναντι των ζημιών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους.
«Αναμένουμε κάποια αδυναμία στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σήμερα, με κάποιες μειώσεις των τιμών των ομολόγων (ιδιαίτερα των AT1), αλλά αναμένουμε ότι αυτό θα είναι βραχύβιο καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν ότι με υψηλότερα επιτόκια το πραγματικό όφελος είναι τα ισχυρότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στην πραγματικότητα να ενισχύουν τον ισολογισμό», πρόσθεσε.
Στη «μέγγενη» και το ΧΑ
Χαμηλότερα των 1.060 μονάδων προσγειώθηκε βιαίως σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μπήκε και αυτό το παγκόσμιο sell off που προκλήθηκε από τον περιφερειακό τραπεζικό κλάδο των Ηνωμένων Πολιτειών, ξυπνώντας μνήμες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,49% στις 1.056,26 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 113 εκατ. ευρώ.
Η εβδομάδα
Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες στο ΧΑ έφτασαν στο 5,2%, με τον Μάρτιο να έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα για την αγορά, καθώς έχει καταφέρει μόλις δύο, μικρής έκτασης, ανοδικές συνεδριάσεις. Από τη μία το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που άλλαξε τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των γενικών εκλογών και από την άλλη οι διεθνείς τριγμοί, λόγω της Silicon Valley Bank, μιας μικρής αμερικανικής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία, δημιουργήθηκε ένα μείγμα ισχυρού risk off που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στην αγορά πάνω από 6%.
Το κλίμα
Είναι ξεκάθαρο ότι με τον γενικό δείκτη να έχει χάσει πλέον τις 1.060 μονάδες, και με την πρόσφατη πολυ-εβδομαδιαία άνοδο να μην έχει σημαντικές “στάσεις”, το επόμενο ισχυρό σκαλοπάτι στήριξης του γενικού δείκτη είναι στις 970 μονάδες. Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης έχασε τα επίπεδα των 800 μονάδων, υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων.
Η βουτιά στα crypto
Η κατάρρευση της SVB δεν άφησε ανεπηρέαστη την αγορά των crypto, με το bitcoin να υποχωρεί κάτω από τα 20.000 δολάρια, φτάνοντας σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών.
Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κίνηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ιδιαίτερα με τον τεχνολογικό Nasdaq, κι ως εκ τούτου δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τη βουτιά στη Wall Street.
Η «σφαγή» συνεχίζεται στα crypto με νέες μαζικές απολύσεις
Σημειώνεται επίσης ότι την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι τα επιτόκια μπορεί να ανέβουν υψηλότερα —και να παραμείνουν υψηλότερα— από το αναμενόμενο. Η αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχει επιβαρύνει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές, και ιδιαίτερα τα κρυπτονομίσματα.
«Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για να αγοράσετε bitcoin τώρα, καθώς η αγορά είναι κορεσμένη από αρνητικές εξελίξεις, όχι μόνο ειδικά για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, αλλά και για την ευρύτερη χρηματοπιστωτική αγορά επίσης», είπε στο CNBC ο Yuya Hasegawa, αναλυτής στην ιαπωνική εταιρεία crypto Bitbank.
Latest News
Νευρικότητα στη Wall Street από τις κινήσεις εξισορρόπησης
Σε επίπεδο τίτλων στη Wall Street κέρδη 1% σημείωσε η Starbucks - Επίσης, η Spotify Technology κέρδισε πάνω από 11%
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Ο Τραμπ γέμισε με ελπίδες τους επενδυτές crypto - Πόσο βάσιμες είναι;
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Kίνα: Βγήκε στις αγορές για 2 δισ. δολάρια και τις πρόσφεραν 40 δισ.
Η Κίνα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις μια και τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Η ΕΕ χάνει αγορές απο τη Ρωσία στα σιτηρά
Οι ευρωπαικές εξαγωγές είναι «αδύναμες» λόγω της μείωσης των ποσοτήτων της Γαλλίας και των βροχών που επληξαν τα σιτηρά
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 0,2% στα 2.602,89 δολάρια η ουγγιά,
Απώλειες στο ταμπλό των ευρωαγορών - Άλμα από Just Eat Takeaway και Siemens Energy
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσπαθούν να διαγνώσουν την επόμενη ημέρα στον Λευκό Οίκο, ενώ αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα
Συνεχίζει την «τρελή» κούρσα το bitcoin – «Έσπασε» τα 90.000 δολάρια
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 1,8 τρισ. δολάρια.
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Ικανοποίηση για τον πληθωρισμό στη Wall Street
Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0.25% στις 44.011 μονάδες