Οι εκδηλώσεις οργής για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν δείχνουν μόνο ότι ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αρνούνται να αποδεχτούν ότι όλα πρέπει να αποδοθούν σε ένα «ανθρώπινο λάθος». Κυρίως καταδεικνύουν μια αρκετά ριζωμένη εκτίμηση ότι εντέλει δεν μετρούν όλες οι ζωές το ίδιο και τη διάχυτη αίσθηση μιας συνολικότερης επισφάλειας ως αποτέλεσμα πολιτικών που κατεξοχήν προκρίνουν την επίτευξη ονομαστικών οικονομικών στόχων αδιαφορώντας για όσα πραγματικά έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι.
Οτι αυτό το αίσθημα θα ήταν ακόμη εντονότερο σε στρώματα της νεολαίας και ότι το δυστύχημα στα Τέμπη θα πυροδοτούσε ένα μαζικό και επί της ουσίας πρωτότυπο κίνημα δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Και αυτό γιατί μιλάμε για μια γενιά όπου το βασικό της βίωμα είναι η κρίση και η ανασφάλεια, που μεγάλωσε μέσα στα μνημόνια, που είχε την τραυματική εμπειρία της πανδημίας, που ζει ξανά έναν πόλεμο που φέρει το χνάρι μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, που αρκετές φορές έχει αισθανθεί ότι βρίσκεται στο στόχαστρο αυταρχικών πρακτικών και που βλέπει το μέλλον της να σφραγίζεται από μια επικείμενη κλιματική και οικολογική καταστροφή. Αυτή η γενιά μετατρέπει σήμερα το πένθος σε οργή και κινητοποίηση, ακριβώς γιατί στις πολυεπίπεδες ευθύνες που οδήγησαν σε τόσες τραγικές απώλειες ζωής βλέπει ουσιαστικά μετωνυμία της συνολικότερης απαξίωσης που αισθάνεται.
Ομως, θα ήταν λάθος να περιορίσουμε την οργή απλώς και μόνο στα τμήματα της νεολαίας. Ανάλογα αισθήματα φαίνονται να διαχέονται ευρύτερα μέσα στην κοινωνία. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης φόρτισης που έχει στη χώρα μας οτιδήποτε αφορά «τα παιδιά μας». Αποτυπώνει και βαθύτερα ριζωμένες πεποιθήσεις ότι το τίμημα της «ανάπτυξης» ή του «εκσυγχρονισμού» παραμένει η αντιμετώπιση ζωών ως αναλώσιμων.
Και αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ρηγμάτων και μετατοπίσεων που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά εργαλεία πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης και αναδεικνύουν την ανάγκη συνολικότερων κοινωνικών αλλαγών.
Latest News
Χωρίς στεγαστικά δάνεια
Το εντυπωσιακό που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι όλη αυτή η υποψήφια πελατεία ήταν διαθέσιμη εδώ και καιρό για την αγορά κατοικίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Tα δύσκολα που έρχονται
Το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων
Υπάρχει οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα;
Ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας, στη διεθνή κατάταξη, με πρώτες τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, κάτω από την Κομμουνιστική Κίνα{!!} και τελευταία στη Δύση.
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019