Αντιμέτωπος με σοβαρή έλλειψη εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται ο τομέας της εστίασης στις ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά τα πρώτα lockdowns που ακολούθησαν την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρά το γεγονός ότι διαρκώς ανοίγουν ολοένα και περισσότερα νέα εστιατόρια, και ενώ οι αμοιβές και οι παροχές στον κλάδο έχουν βελτιωθεί, σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω από 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης εξακολουθούν να αδυνατούν να βρουν προσωπικό.
TikTok – Στροφή στην εστίαση και το delivery στις ΗΠΑ
Βεβαίως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός εργαζομένων για να καλύψει τυχόν κενά που δημιουργούνται. Όμως, όπως δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο η Άννα Ζου, οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Bank of America που παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς εργασίας, τα στοιχεία δεν καταγράφουν το γεγονός ότι οι πωλήσεις των εστιατορίων και μπαρ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 6% φέτος, αγγίζοντας σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό, ακόμα και αν τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για τον αριθμό των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ.
Βαθιές τομές
Πολλοί εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αποχώρησαν, από την περίοδο του κορωνοϊού και μετά, από την αγορά εργασίας για να φροντίσουν παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς, ή λόγω αναπηρίας ή ασθένειας. Άλλοι, μετακόμισαν σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής. Πρόκειται για μεγάλες ανακατατάξεις, που τρία χρόνια μετά την έκρηξη της πανδημίας έχουν αφήσει τα εστιατόρια να αναζητούν απελπισμένα μάγειρες, ταμίες και σερβιτόρους.
Τα προβλήματα στην εύρεση προσωπικού, πάντως, δεν αποτελούν φαινόμενο αποκλειστικά της τελευταίας τριετίας. Και πριν τον κορωνοϊό συχνά μπαρ και εστιατόρια δυσκολεύονταν να βρουν εργαζόμενους, κυρίως όμως λόγω των χαμηλών αμοιβών και των υπερβολικών απαιτήσεων. Τα ρευστά ωράρια με απαιτήσεις για νυχτερινή απασχόληση αποτελούν άλλον έναν λόγο για τον οποίον πολλοί υπάλληλοι αποφάσισαν, μετά τα lockdowns, να εγκαταλείψουν οριστικά τον χώρο της εστίασης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χαμηλές αμοιβές αποτελούν σημείο-κλειδί για την κατανόηση του προβλήματος, αφού το 2021 το μέσο ωρομίσθιο για έναν εργαζόμενο σε φαστ φουντ στις ΗΠΑ ήταν 12,25 δολάρια, σε σύγκριση με 21,22 δολάρια για έναν εργάτη σε οικοδομές. Όλα όμως δείχνουν ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι πολύ βαθύτερες.
Burger King, McDonalds και Dominos
Στη Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο το προσωπικό του Matt Herridge, επιχειρηματία που λειτουργεί καταστήματα των Burger King και Qdoba με franchise, παραιτείται δηλώνοντας πολύ αγχωμένο και κουρασμένο για να εργαστεί στα 11 εστιατόριά του. Μία γενική διευθύντρια της Burger King, η οποία εργαζόταν εκεί για περισσότερο από μια δεκαετία, έφυγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για μια δουλειά γραφείου με ωράριο 09:00 προς 17:00 σε μια εταιρεία συντήρησης αυτοκινήτων, απελπισμένη για προβλέψιμα ωράρια χωρίς νυχτερινές βάρδιες.
«Ο γιος μου ήθελε να μάθει πόσο συχνά θα με βλέπει», είπε η ίδια στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όταν αποχωρούσε.
Στην Domino’s, οι πίτσες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στους πελάτες απ’ ό,τι το 2019, επειδή η εταιρεία δεν μπορεί να βρει αρκετούς διανομείς. «Οι άνθρωποι πραγματικά δεν θέλουν αυτές τις θέσεις εργασίας πλέον», δήλωσε η ανώτερη οικονομολόγος της Lightcast, Rucha Vankudre. «Με δεδομένο το πόσο πολλές επιλογές υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι απομακρύνονται κατά κάποιο τρόπο από τα εστιατόρια», είπε. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στα McDonalds.
Στο Salsarita’s, μια αλυσίδα 75 εστιατορίων με έδρα το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, ο διευθύνων σύμβουλος Φιλ Φρίντμαν εξακολουθεί να αγωνίζεται να κρατήσει το προσωπικό. Η εταιρεία αύξησε το μέσο ωρομίσθιο κατά περίπου 2 δολάρια πέρυσι σε σχεδόν 15 δολάρια για να ανακόψει τις μαζικές παραιτήσεις. Ενώ αυτό βοήθησε, κάποιοι εξακολουθούν να φεύγουν: Δύο εργαζόμενοι ηλικίας 20 ετών παραιτήθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, αφού τους είπαν ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Latest News
Ολοκληρώνεται ο «γάμος» Honda - Nissan - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Η ενοποίηση θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις
«Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες στη Γερμανία
Σε χαμηλά πενταετίας υποχωρεί τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου IfO. Για «χρόνια ασθένεια της γερμανικής οικονομίας» μιλούν οι ειδικοί
Η συρρίκνωση του αμερικανικού ονείρου - Οι Αμερικανοί δίνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα [γραφήματα]
Το αμερικανικό όνειρο φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των ετών και οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξοι
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου
Πωλητήριο και σε... κάστρα στην Ευρώπη - Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
Από μια έπαυλη βαρονικού στιλ στα Highlands της Σκωτίας με τη δική της λίμνη για ψάρεμα πέστροφας σε μια Πολυτελέστατη έπαυλη στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
Ο ανταγωνισμός αγριεύει στο φαστ φουντ - Τοεξωφρενικό μάρκετινγκ της Pizza Hut
Η προωθητική καμπάνια της Pizza Hut περιελάμβανε δωρεάν συμμετοχές σε παιχνίδια καζίνο χωρίς να γνωρίζει εάν κάποιος πελάτης ήταν εθισμένοι στον τζόγο
Τα KFC κάνουν πειράματα με... σάλτσες - Το νέο concept για το φρένο στην πτώση
Η σάλτσα και τα dips πρωταγωνιστούν στο «Saucy», ένα πρωτότυπο κατάστημα που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις ΗΠΑ από την KFC
Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά τις εφαρμογές γνωριμιών
Οι εφαρμογές γνωριμιών σταθμίζουν πώς η AI θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται μέσω διαδικτύου
Τραμπ: Ποιος είναι ο εκλεκτός για επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του
Τo Οικονομικό Συμβούλιο θα συμβουλεύει τον Τραμπ για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και αποτελείται από τρία μέλη