Αντιμέτωπος με σοβαρή έλλειψη εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται ο τομέας της εστίασης στις ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά τα πρώτα lockdowns που ακολούθησαν την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρά το γεγονός ότι διαρκώς ανοίγουν ολοένα και περισσότερα νέα εστιατόρια, και ενώ οι αμοιβές και οι παροχές στον κλάδο έχουν βελτιωθεί, σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω από 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης εξακολουθούν να αδυνατούν να βρουν προσωπικό.
TikTok – Στροφή στην εστίαση και το delivery στις ΗΠΑ
Βεβαίως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός εργαζομένων για να καλύψει τυχόν κενά που δημιουργούνται. Όμως, όπως δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο η Άννα Ζου, οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Bank of America που παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς εργασίας, τα στοιχεία δεν καταγράφουν το γεγονός ότι οι πωλήσεις των εστιατορίων και μπαρ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 6% φέτος, αγγίζοντας σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό, ακόμα και αν τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για τον αριθμό των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ.
Βαθιές τομές
Πολλοί εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αποχώρησαν, από την περίοδο του κορωνοϊού και μετά, από την αγορά εργασίας για να φροντίσουν παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς, ή λόγω αναπηρίας ή ασθένειας. Άλλοι, μετακόμισαν σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής. Πρόκειται για μεγάλες ανακατατάξεις, που τρία χρόνια μετά την έκρηξη της πανδημίας έχουν αφήσει τα εστιατόρια να αναζητούν απελπισμένα μάγειρες, ταμίες και σερβιτόρους.
Τα προβλήματα στην εύρεση προσωπικού, πάντως, δεν αποτελούν φαινόμενο αποκλειστικά της τελευταίας τριετίας. Και πριν τον κορωνοϊό συχνά μπαρ και εστιατόρια δυσκολεύονταν να βρουν εργαζόμενους, κυρίως όμως λόγω των χαμηλών αμοιβών και των υπερβολικών απαιτήσεων. Τα ρευστά ωράρια με απαιτήσεις για νυχτερινή απασχόληση αποτελούν άλλον έναν λόγο για τον οποίον πολλοί υπάλληλοι αποφάσισαν, μετά τα lockdowns, να εγκαταλείψουν οριστικά τον χώρο της εστίασης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χαμηλές αμοιβές αποτελούν σημείο-κλειδί για την κατανόηση του προβλήματος, αφού το 2021 το μέσο ωρομίσθιο για έναν εργαζόμενο σε φαστ φουντ στις ΗΠΑ ήταν 12,25 δολάρια, σε σύγκριση με 21,22 δολάρια για έναν εργάτη σε οικοδομές. Όλα όμως δείχνουν ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι πολύ βαθύτερες.
Burger King, McDonalds και Dominos
Στη Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο το προσωπικό του Matt Herridge, επιχειρηματία που λειτουργεί καταστήματα των Burger King και Qdoba με franchise, παραιτείται δηλώνοντας πολύ αγχωμένο και κουρασμένο για να εργαστεί στα 11 εστιατόριά του. Μία γενική διευθύντρια της Burger King, η οποία εργαζόταν εκεί για περισσότερο από μια δεκαετία, έφυγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για μια δουλειά γραφείου με ωράριο 09:00 προς 17:00 σε μια εταιρεία συντήρησης αυτοκινήτων, απελπισμένη για προβλέψιμα ωράρια χωρίς νυχτερινές βάρδιες.
«Ο γιος μου ήθελε να μάθει πόσο συχνά θα με βλέπει», είπε η ίδια στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όταν αποχωρούσε.
Στην Domino’s, οι πίτσες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στους πελάτες απ’ ό,τι το 2019, επειδή η εταιρεία δεν μπορεί να βρει αρκετούς διανομείς. «Οι άνθρωποι πραγματικά δεν θέλουν αυτές τις θέσεις εργασίας πλέον», δήλωσε η ανώτερη οικονομολόγος της Lightcast, Rucha Vankudre. «Με δεδομένο το πόσο πολλές επιλογές υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι απομακρύνονται κατά κάποιο τρόπο από τα εστιατόρια», είπε. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στα McDonalds.
Στο Salsarita’s, μια αλυσίδα 75 εστιατορίων με έδρα το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, ο διευθύνων σύμβουλος Φιλ Φρίντμαν εξακολουθεί να αγωνίζεται να κρατήσει το προσωπικό. Η εταιρεία αύξησε το μέσο ωρομίσθιο κατά περίπου 2 δολάρια πέρυσι σε σχεδόν 15 δολάρια για να ανακόψει τις μαζικές παραιτήσεις. Ενώ αυτό βοήθησε, κάποιοι εξακολουθούν να φεύγουν: Δύο εργαζόμενοι ηλικίας 20 ετών παραιτήθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, αφού τους είπαν ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη