Μια ελάχιστα, (σχεδόν καθόλου στα ελληνικά δεδομένα) γνωστή τράπεζα της Καλιφόρνια έγινε το big story στις αγορές, πυροδοτώντας ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως, και βυθίζοντας ακόμα πιο χαμηλά τους τραπεζικούς δείκτες.
Λίγο μετά τη διπλή βουτιά των μετοχών της Silicon Valley Bank, η πελατειακή βάση των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας ξεκίνησαν να αποσύρουν τις καταθέσεις και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. – FDIC) ανέλαβε την εκκαθάριση της τράπεζας.
Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη: «Μια καταιγίδα στο φλιτζάνι του τσαγιού»
Ειδικότερα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας στην Καλιφόρνια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ανέλαβε τα ηνία της Silicon Valley Bank, διορίζοντας την FDIC ως εκκαθαριστή, επικαλούμενη ανεπαρκή ρευστότητα και αφερεγγυότητα.
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι συμβαίνει.
Ποια είναι η SVB
Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το περασμένο έτος παρείχε χρηματοδότηση στο 44% όλων των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και που είναι δημόσια εισηγμένες σε χρηματιστήριο.
Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.
Με βάση τα στοιχεία της FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.
Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.
Οι μετοχές της SVB υποχώρησαν 86% μεταξύ του καμπανιού έναρξης της Πέμπτης και της Παρασκευής πριν η εταιρεία ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον κλείσει την SVB Financial Group και έχουν αναλάβει τον έλεγχο των καταθέσεων της τράπεζας.
Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη: «Μια καταιγίδα στο φλιτζάνι του τσαγιού»
Γιατί κατέρρευσε η τιμή της μετοχής της SVB;
Υπάρχουν δύο λόγοι – και οι δύο συνδέονται με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να συντρίψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed επιβάρυνε τα ομόλογα της SVB και αποκάλυψε ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χαρτοφυλακίου της σταθερού εισοδήματος. Η εταιρεία προσπάθησε και απέτυχε να συγκεντρώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων μετοχών για να καλύψει αυτές τις ζημίες.
Επιπλέον, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος – και αυτό τροφοδότησε υψηλό επίπεδο εκροών καταθέσεων από την SVB, λένε οι αναλυτές.
Η «μοναδική θέση της SVB στον κόσμο της τεχνολογίας είναι ένα πραγματικό όφελος όταν αυτή η επιχείρηση ανθεί, αλλά σημαντικό πρόβλημα όταν δεν ανθεί», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Interactive Brokers, Steve Sosnick.
Πώς επηρεάζει άλλες τραπεζικές μετοχές;
Η φιλική προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζα Silvergate Capital ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κλείσει – και η κρίση σε δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πυροδότησε φόβους για μεταδοτικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο, τροφοδοτώντας μια απότομη πώληση σε τραπεζικές μετοχές.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley – απώλεσαν 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη με τους επενδυτές να κλονίζονται από την κατάρρευση των SVB και Silvergate, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Ο δείκτης KBW Bank – ο οποίος παρακολουθεί την τιμή των κορυφαίων τραπεζών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ – σημείωσε βουτιά 7,7% την Πέμπτη για τη χειρότερη μέρα του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Μικτή εικόνα έδωσαν την Παρασκευή οι τραπεζικές μετοχές. Η τιμή της μετοχής της JPMorgan ανέκαμψε λίγο, ενώ η First Republic Bank είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 20%.
Ανησυχούν οι επενδυτές;
Ναί. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street έχουν σημάνει συναγερμό καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η αναταραχή της SVB θα επεκταθεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
« Είναι πιθανό σήμερα να βρήκαμε την Enron μας », είπε ο επενδυτής του «Big Short» Μάικλ Μπέρι την Πέμπτη σε ένα Tweet , το οποίο στη συνέχεια διέγραψε, αναφερόμενος στην εταιρεία ενέργειας που επλήγη από το σκάνδαλο, της οποίας η κατάρρευση συμβολίζει το κραχ του χρηματιστηρίου στις αρχές του 2000.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον ευρύτερο αντίκτυπο αυτού που συνέβη.
Τ θα συμβεί μετά;
Την Παρασκευή, η FDIC έβαλε λουκέτο στη Silicon Valley Bank .
«Για την προστασία των ασφαλισμένων καταθετών, η FDIC δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB). Τη στιγμή του κλεισίματος, η FDIC ως παραλήπτης μετέφερε αμέσως στο DINB όλες τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Silicon Valley Bank», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωσή της.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman είχε προηγουμένως ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διασώσει την εταιρεία λόγω του σημαντικού ρόλου της στον κόσμο των επιχειρηματικών κεφαλαίων.
«Η αποτυχία της SVB Financial θα μπορούσε να καταστρέψει μια σημαντική μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς οι εταιρείες που υποστηρίζονται από VC βασίζονται στη SVB για δάνεια και διατηρούν τα λειτουργικά μετρητά τους», ανέφερε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης .
«Εάν το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν μπορεί να δώσει μια λύση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός εξαιρετικά διαλυτικού πακέτου διάσωσης που προτιμά η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Άκμαν.
Τελικά «πόσο μεγάλη» ήταν;
Ο Άκμαν επί της ουσίας είχε ζητήσει να αναβιώσει μια ιδέα από το 2008 – ένα πρόγραμμα κυβερνητικής διάσωσης τραπεζών – για να αποτρέψει την απειλή μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και μάλιστα κάποιοι έλεγαν λίγες ώρες πριν μπει λουκέτο, ότι η SVB ήταν πολύ «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».
Η ιδέα μιας τράπεζας να είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει» έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρήθηκαν πολύ σημαντικά για να τους επιτραπεί να πτωχεύσουν, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστήριξαν ότι αν αφεθούν να πτωχεύσεουν θα παρέσυρε και άλλες τράπεζες, δημιουργώντας πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το 2008, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέλαβε προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η American Insurance Group (AIG) και αγόρασε 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε τοξικά περιουσιακά στοιχεία από μεγάλες τράπεζες όπως η Citigroup, η Bank of America, η JPMorgan και η Wells Fargo.
Από την παγκόσμια οικονομική κρίση και μετά, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, όπως η Federal Reserve, έχουν υιοθετήσει μια αντικρουόμενη προσέγγιση για τις τράπεζες. Από τη μια πλευρά, θέλουν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για την αστυνόμευση των ισολογισμών μικρών ιδρυμάτων. Από την άλλη, έχουν σφίξει τα λουριά σε όσες θεωρούσαν «συστημικά σημαντικές» mega τράπεζες, όπως η JPMorgan και η Bank of America.
Γιατί δεν φάνηκε ο «σωτήρας»
Ο Άκμαν απέρριψε την Πέμπτη την ιδέα ότι μια άλλη τράπεζα θα έσωζε την SVB, αναφέροντας ένα άλλο παράδειγμα από το 2008: την εξαγορά της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns από την JPMorgan.
Τον Μάρτιο του 2008, η JPMorgan παρενέβη για να εξαγοράσει την χρεοκοπημένη επενδυτική τράπεζα και να αποτρέψει την κατάρρευσή της. Η Federal Reserve υποστήριξε τη συμφωνία με 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των τίτλων της Bear Stearns που υποστηρίζονταν από στεγαστικά δάνεια. Αλλά η συμφωνία σήμαινε επίσης ότι η JPMorgan βρισκόταν υπόλογη για τα νομικά προβλήματα της Bear Stearns και των άλλων προβληματικών ιδρυμάτων που απέκτησε. Η επενδυτική τράπεζα ξόδεψε τελικά 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και διακανονισμούς με πελάτες και ρυθμιστικές αρχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντιμόν, θεωρεί τώρα την ιδέα του Bear Stearns για τη διάσωση της τράπεζας κακή, γράφοντας το 2015 ότι «δεν θα κάναμε ξανά κάτι σαν τον Bear Stearns».
Latest News
Με αργά βήματα η επιστροφή των επενδυτών στα ακίνητα - Τι συμβαίνει στη γερμανική αγορά
Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Ο Γκαουτάμ Αντάνι αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη
Ο όμιλος του Γκαουτάμ Αντάνι δήλωσε ότι θα επιδιώξει κάθε δυνατή νομική προσφυγή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του
Πρωτοφανής καταδίκη για έγκλημα... λευκού κολάρου - 18ετής φυλάκιση στο αφεντικό του Archegos
Σκληρή καταδίκη για τον πρώην επενδυτής της Wall Street και αφεντικό του hedge fund, Archegos, Σουνγκ Κουκ «Μπιλ» Χουάνγκ
Προβληματίζει η κινεζική αγορά - Η Starbucks σκέφτεται την αποχώρησή της;
Η Starbucks διερευνά τις δυνατότητες πώλησης του κινεζικού βραχίονά της - Πώς διαμορφώνεται το ενδιαφέρον εγχώριων εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την διαγραφή χρέους της Ουκρανίας ύψους 4,6 δισ. δολαρίων
Οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν το ήμισυ ενός δανείου ύψους 9 δισ. δολαρίων - Το σχέδιο προκάλεσε αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικάνου
Συνελήφθη άνδρας που σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στη Wall Street
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι ο στόχος του δράστη από τη Φλόριντα ήταν η καρδιά της Wall Street - Ποιος είναι ο 30χρονος που συνελήφθη
Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές του Αντάνι μετά τις εναντίον του κατηγορίες
Ο 62χρονος Αντάνι και άλλοι επτά κατηγορήθηκαν ότι δωροδόκησαν Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους με πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια
Ο Ινδός μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντάμι κατηγορείται για απάτη στις ΗΠΑ
Ο Γκαουτάμ Αντάνι κατηγορήθηκε με άλλους κατηγορούμενους στη Νέα Υόρκη για φερόμενη απάτη πολλών δισ. δολαρίων