Μπορεί ένας «εξαθλιωμένος τρόπος ζωής» ή το να γίνει κάποιος χορτοφάγος να βάλει ένα «λιθαράκι» στη μείωση των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου;
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, απαντά αρνητικά. «Στα κινήματα για το κλίμα, μπορεί να υπάρξει αυτό το “ε, καταναλώνουμε πάρα πολύ” και “ε, ίσως δεν πρέπει να ταξιδεύουμε πια”», δήλωσε ο Γκέιτς την περασμένη εβδομάδα από την Ινδία. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βασιστούμε σε ανθρώπους που ζουν έναν εξαθλιωμένο τρόπο ζωής ως λύση για το κλίμα», είπε.
Ο Γκέιτς, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η κλιματική κρίση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με προσωπικές επιλογές, όπως το να σταματήσουμε να τρώμε κρέας.
«Θα γίνουν όλοι οι Ινδοί χορτοφάγοι; Θα γίνουν όλοι οι Αμερικανοί χορτοφάγοι; Δεν θα ήθελα να βασιστώ σε αυτό. Όποιος θέλει να το ευαγγελιστεί αυτό, είναι ευπρόσδεκτος», δήλωσε ο Γκέιτς.
Τι λέει ο Κέρι
Η αντίληψη ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για να λυθεί με ατομικές αποφάσεις για τον τρόπο ζωής είναι κοινώς αποδεκτή από πολλούς, όπως ο Γκέιτς, που εργάζονται για την αντιμετώπιση αυτού που θεωρούν κρίση. Ακόμη και ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα, έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί νέα τεχνολογία για να επιτύχει ο κόσμος τους στόχους για τις εκπομπές ρύπων.
«Το 50% των μειώσεων που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 ή το 2045 θα προέλθει από τεχνολογίες που δεν έχουμε ακόμη», δήλωσε ο Κέρι στο BBC το 2021.
Ο Κέρι ξεχώρισε την TerraPower, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Gates και εργάζεται για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων πυρηνικής σχάσης, ως ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκεί έξω», είχε πει τότε ο Κέρι.
Η ανάγκη τεχνολογικών ανακαλύψεων
Η σκέψη είναι ότι ελλείψει τεχνολογικών ανακαλύψεων, οι ατομικές δράσεις σχετικά με την ενέργεια και τις εκπομπές θα είναι διαρκώς ελλιπείς. Εξάλλου, μια έκθεση του 2017 από το CDP, έναν περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, διαπίστωσε ότι το 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από μόλις 100 εταιρείες, με μεγαλύτερους εκπέμποντες τους πετρελαϊκούς κολοσσούς ExxonMobil, Shell, BP και Chevron. Εταιρείες βεβαίως που εξακολουθούν να έχουν πολλούς πελάτες για το βασικό προϊόν που εμπορεύονται.
Τι λέει ο ΟΗΕ
Σε αντίθεση με την άποψη του Γκέιτς, τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν εδώ και καιρό τις ορθές επιλογές τρόπου ζωής ως βάση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
«Ο καθένας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Από τον τρόπο που ταξιδεύουμε, μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε, τα τρόφιμα που τρώμε και τα πράγματα που αγοράζουμε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη σε έναν ιστότοπο που επισημαίνει 10 δράσεις οι οποίες μπορούν να αναλάβουν τα άτομα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που υπέγραψε το καλοκαίρι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιδιώκει επίσης να αλλάξει την ατομική συμπεριφορά σε κλίμακα τέτοια που αθροιστικά να οδηγεί σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων. Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρει φορολογικές πιστώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να απεξαρτηθεί το κοινό από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει παροχή 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικές πιστώσεις για ηλεκτρικά οχήματα που αποσκοπούν στο να πείσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να οδηγούν αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο, και 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να στραφούν από συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και από σόμπες αερίου σε επαγωγικές εστίες.
Οι εκπομπές αερίων
Το 2022, το 27% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ προήλθε από τον τομέα των μεταφορών και το 13% από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή θερμότητας για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο νέος νόμος, ωστόσο, θα ωθήσει σε μείωση των εκπομπών κατά 30% λόγω της μεταστροφής των καταναλωτών από τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο σε ηλεκτρικά και από τη θέρμανση και τις συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με στοιχεία ερευνητών του Πανεπιστημίου Princeton.
Με άλλα λόγια, αν δοθεί κίνητρο σε αρκετούς ανθρώπους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, το συλλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε πράγματι να έχει αντίκτυπο.
Από την άλλη πλευρά, ακόμη και μια μεγάλης κλίμακας μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι στην επίλυση του προβλήματος.
Μια ανάλυση των κλιματικών διατάξεων του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου διαπίστωσε ότι ο νόμος θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 24% έως 30% έως το 2030. Πρόκειται για έναν αξιόλογο στόχο, που όμως παραμένει πολύ μικρότερος από την υπόσχεση του Μπάιντεν για μείωση κατά 50% έως 52% έως το τέλος της δεκαετίας.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα