Μπλόκο στη χρήση Tik Tok για τους δημοσίους υπαλλήλους έθεσε το Βέλγιο, ευθυγραμμμιζόμενο με την αντίστοιχη απόφαση της Κομισιόν πριν από δύο εβδομάδες περίπου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του βέλγου πρωθυπουργού, Αλεξάντερ ντε Κρου, οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν την κινεζική εφαρμογή βίντεο TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αποκλεισμός του TikTok από τα τηλέφωνα του προσωπικού

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το βελγικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό δεδομένων που συλλέγονται από την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, και για το γεγονός ότι από την εταιρεία ζητείται να συνεργαστεί με την κινεζική υπηρεσία πληροφοριών.

«Αυτή είναι η αλήθεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο βέλγος πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι «γι’ αυτό είναι λογικό να απαγορεύεται η χρήση του TikTok σε τηλέφωνα που παρέχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ασφάλεια των πληροφοριών μας πρέπει να υπερισχύει».

Προηγήθηκε η Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έκοψαν» τον Φεβρουάριο το TikTok από τα τηλέφωνα του προσωπικού τους, λόγω ανησυχίας για το κατά πόσον η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα δεδομένα των χρηστών ή να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας δια της συγκέντρωσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε όλο τον κόσμο-με ιδιαίτερη έμφαση στους πολιτικούς στόχους υψηλού συμβολισμού, παρά τις σχετικές διαψεύσεις από το Πεκίνο.

Η Φλαμανδική περιφερειακή κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περιορίζει την πρόσβαση στο TikTok από τα τηλέφωνα του προσωπικού της και οι άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις κλήθηκαν από τον ντε Κρου να πράξουν το ίδιο.

Ανησυχία και από τις ΗΠΑ

Η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να ελέγξει δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, σε ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, σημειώνοντας ότι η κινεζική εφαρμογή «προκαλεί» ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Ρέι τόνισε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, σε ακρόαση σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ, ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το TikTok για να ελέγξει λογισμικό σε εκατομμύρια συσκευές και να καθοδηγεί αφηγήματα για να διχάσει τους Αμερικανούς σχετικά με την Ταϊβάν ή άλλα ζητήματα.

«Ναι, και θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό το τελευταίο, συγκεκριμένα, ότι δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα βλέπαμε πολλά από τα εξωτερικά σημάδια ότι αυτό συμβαίνει, αν συνέβαινε», τόνισε ο διευθυντής του FBI σχετικά με τις ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει χρήστες με παραπληροφόρηση.

«Αυτό είναι ένα εργαλείο που είναι τελικά υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης – και, για μένα, βρίθει ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη