Σχεδόν 10,5 κιλά κρέας, 2,5 κιλά ζυμαρικά, 17 κιλά φρούτα και 25 κιλά λαχανικά, 2,5 λίτρα ελαιόλαδο και 9,5 λίτρα γάλα χρειάζεται ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μελών του.
Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλά και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο πέρασμα των ετών, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν το τι τρόφιμα τελικά μπαίνουν στο τραπέζι των Ελλήνων αλλά και πόσο πίνουν ή πόσο καπνίζουν.
Κερδίζει έδαφος στους νέους η αγορά από δεύτερο χέρι
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους για την αγορά τροφίμων στο 22% από 23,1% από τις συνολικές δαπάνες τους ένα χρόνο πριν, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις αγορές τους σε τσιγάρα και ποτά στο 3,8% από 3,9% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, είτε γιατί περιόρισαν τις ποσότητες είτε γιατί στράφηκαν σε μικρότερες συσκευασίες.
Η εικόνα των αλλαγών στις καταναλωτικές τάσεις είναι πολύ πιο έντονη αν δει κάποιος σε βάθος χρόνου τις καταναλώσεις των Ελλήνων σε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα και, μάλιστα, εξετάζοντας τη μηναία κατανάλωση των νοικοκυριών, όχι σε αξία αλλά σε ποσότητες.
Για παράδειγμα, η ανάγκη για πιο υγιεινό τρόπο ζωής και η αύξηση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα τη διαχρονική μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων με τη μέση μηναία κατανάλωση να έχει μειωθεί το 2021 στα 118 τεμάχια όταν μια πενταετία πριν από το 2016 ήταν στα 160.
Αντίστοιχα, βλέπουμε μείωση της κατανάλωσης γάλακτος από 12,1 λίτρα το 2014 σε 9,6 λίτρα το 2021, όπως και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και ειδών αρτοποιίας από 10,7 κιλά το 2014 σε 8,5 κιλά τον μήνα το 2021. Αντίθετα, σταθερά φαίνεται να παραμένει η κατανάλωση κρέατος, φρούτων και λαχανικών, αλλά και ψαριών και ζυμαρικών ενώ αύξηση σημειώνεται στην κατανάλωση αβγών και προϊόντων γιαούρτης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ