H βουτιά άνω του 5% στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε μία εβδομάδα και το τσιμπημένο επιτόκιο άνω του 3,5% στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων βάζει την οικονομία στο προθάλαμο των πολιτικών αναταράξεων. Τα τελευταία 24ωρα έχει αλλάξει άρδην το εγχώριο σκηνικό συμπαρασύροντας μετοχές, ομόλογα και αυξάνοντας το πολιτικό ρίσκο.

Η εγχώρια αγορά δείχνει να επηρεάζεται από την αυξημένη διεθνή μεταβλητότητα και το κλίμα του εξωτερικού. Όμως οι αβεβαιότητες ενόψει των εκλογών αυξάνουν το βαθμό ευαισθησίας της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας.

Στην «πρέσα» των δημοσιονομικών κανόνων – Επιστρέφει σε πλεόνασμα πάνω από 2% η Ελλάδα το 2024

Η ώρα των αγορών

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία καθώς η Ελλάδα θα έχει έως τον Ιούνιο συναντήσεις με 4 οίκους αξιολόγησης. Αν η αβεβαιότητα είναι στα ύψη η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με αρνητικά νέα.

Το σήμα των θετικών ειδήσεων στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας δύσκολα περνά στις αγορές και στους επενδυτές. Η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δυστύχημα στα Τέμπη έχουν θολώσει το μήνυμα. Χωρίς ακόμα να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αρχίζουν να μπαίνουν οι πρώτοι σπόροι για μία ενδεχόμενη παύση στο μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό σχέδιο της Ελλάδας.

Όλα αυτά εξαιτίας των ανησυχιών για μία μακρά προεκλογική περίοδο. Η αβεβαιότητα δε συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις της οικονομίας. Διότι το ελληνικό ΑΕΠ για το 2022 βρίσκεται στο 5,9%, οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα τουλάχιστον 4 έτη και το έλλειμμα είναι κάτω του 1,7% του ΑΕΠ (αρχική πρόβλεψη) σε 1,2%. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα

Ο κίνδυνος των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων

Το θολό πολιτικό τοπίο μετενσαρκώθηκε σε κόστος δανεισμού, το οποίο spread 10ους διάρκειας την Πέμπτη αυξήθηκε 1,89 μονάδες, με το ιταλικό να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα σ 1,82 μονάδες. Στα έντοκα κατεγράφη επίσης αυξημένη απόδοση, καθώς το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με απόδοση άνω του 3,5%, “γυρνώντας” σε επίπεδα προ του 2008.

Στον κίνδυνο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων αναφέρονται οι διεθνείς οίκοι από τα τέλη του 2022. Η βασική πηγή, παρά ταύτα, των ανησυχιών ήταν το νέο εκλογικό σύστημα με την απλή αναλογική. Τις τελευταίες όμως ημέρες έχουν έρθει τα πάνω – κάτω και οι ανησυχίες έχουν μεταφερθεί στο ταμπλό.

Οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν την ενσωμάτωση των πολιτικών αβεβαιοτήτων. Αυτό το κλίμα φαίνεται ότι θα συνοδεύει την ελληνική οικονομία για τους επόμενους μήνες και ως εκ τούτου ενισχύονται τα σενάρια για μια ενδεχόμενη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Κυρίως ωστόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μία μακρά προεκλογική περίοδο, βάζοντας σε κίνδυνο την μεσοπρόθεσμη οικονομική πορεία.

Τι λένε τρεις οίκοι

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του οίκου Fitch (προ των τελευταίων εξελίξεων), όπου στις 31 Ιανουαρίου ανέφερε σε webinar αναλυτών ότι οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική. To σημαντικότερο, όμως, ζήτημα για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ έχει τεθεί σε πτωτική τροχιά.

Τον Νοέμβριο του 2022, η JPMorgan είχε βάλει στο κάδρο τον πολιτικό ρίσκο. Είχε τονίσει ότι ο κίνδυνος μιας χρονοβόρας διαδικασίας σχηματισμού συνασπισμού στην Ελλάδα είναι υπαρκτός. Βλέπουμε κινδύνους ότι ο σχηματισμός του πλειοψηφικού συνασπισμού θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο, καθώς ο αριθμός των πιθανών συμμαχικών κομμάτων είναι περιορισμένος ή η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να χρειαστεί να κυβερνήσει τη χώρα με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Επίσης, στις 3 Μαρτίου, ο γερμανικός οίκος SCOPE είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν, μεταξύ άλλων, η δέσμευση μεταρρυθμίσεων εξασθενήσει μετά τις εκλογές του 2023. Μετριάζοντας τις προοπτικές για περικοπή των μακροοικονομικών ανισορροπιών και υπονομεύοντας την ενδεχόμενη ευρωπαϊκή στήριξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης