
Χιλιάδες Ισραηλινοί κατέκλυσαν ξανά τους δρόμους της χώρας στο πλαίσιο των πανεθνικών διαδηλώσεων, που μετρούν ήδη δέκα εβδομάδας και μάχονται κατά του νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το Ισραήλ έχει πληθυσμό 9 εκατ. άτομα και αν οι εκτιμήσεις των διοργανωτών τους είναι σωστές οι διαδηλωτές αντιπροσωπεύουν το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, γράφει το CNN.
Ισραήλ: Δημοκρατία σημαίνει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δηλώνει ο Γερμανός πρέσβης
Σχεδόν οι μισοί από τους διαδηλωτές –περίπου 240.000– συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
«Το Ισραήλ δεν θα γίνει δικτατορία»
Στην Ιερουσαλήμ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του προέδρου Ισαάκ Χέρτζοκ, κραδαίνοντας ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Ισραήλ δεν θα γίνει δικτατορία».
Σημειώνεται ότι προχθές, ο Χέρτζογκ, ο ρόλος του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, προέτρεψε την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποσύρει τη νομοθεσία για τη δικαστική αναθεώρηση.
Οι διαδηλωτές και επικριτές του επίμαχου σχεδίου επιχειρηματολογούν ότι θα αποδυναμώσει τα δικαστήρια της χώρας και θα διαβρώσει την ικανότητα του δικαστικού σώματος να ελέγχει τη δύναμη των άλλων κλάδων της κυβέρνησης της χώρας.
Το νομοθετικό πακέτο θα δώσει στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ, την εξουσία να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.
Θα δώσει επίσης στην κυβέρνηση την εξουσία να διορίζει δικαστές, η οποία επί του παρόντος ανήκει σε μια επιτροπή που αποτελείται από δικαστές, νομικούς εμπειρογνώμονες και πολιτικούς.
Θα αφαιρέσει την εξουσία και την ανεξαρτησία από τους νομικούς συμβούλους των κυβερνητικών υπουργείων και θα αφαιρέσει την εξουσία των δικαστηρίων να ακυρώνουν «παράλογους» κυβερνητικούς διορισμούς, όπως έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιανουάριο, αναγκάζοντας τον Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Εσωτερικών και Υγείας Αριε Ντέρι.
Στην πυρά ο Νετανιάχου
Οι επικριτές κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι προωθεί τη νομοθεσία προκειμένου να γλιτώσει τις δίκες διαφθοράς που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το αρνείται, λέγοντας ότι οι δίκες καταρρέουν από μόνες τους και ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες, καθώς οι δικαστές είναι μη εκλεγμένοι.
Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά ένα σύνολο Βασικών Νόμων, όπως ονομάζονται.
Σχολιάζοντας σχετικά ο Τζόναθαν Γκίερ στο αμερικανικό Vox έγραψε ότι το Ισραήλ διανύει περίοδο κρίσης, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη «διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
«Ο Νετανιάχου και οι εταίροι του ακολουθούν ένα δόγμα του σοκ που οδηγεί στον ακρωτηριασμό του ισραηλινού συστήματος διακυβέρνησης και στην πλήρη αναδιάταξη της ισραηλινής κατοχής […]
Η κυβέρνηση Νετανιάχου προτείνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και άλλες νομικές αλλαγές στο εσωτερικό του Ισραήλ που θα επηρεάσουν σοβαρά τους Παλαιστίνιους», κατέληξε ο ίδιος.
«Τελειώσαμε με τις ευγένειες», είπε ο Σίκμα Μπρέσλερ, ηγέτης των διαδηλωτών. «Εάν οι νόμοι που προτείνονται περάσουν, το Ισραήλ δεν θα είναι πλέον δημοκρατία».
Οι δημοσκοπήσεις
Περίπου δύο στους τρεις (66%) Ισραηλινούς πιστεύουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να έχει την εξουσία να καταρρίπτει νόμους που δεν συμβαδίζουν με τους Βασικούς Νόμους του Ισραήλ και περίπου το ίδιο ποσοστό (63%) δηλώνει ότι υποστηρίζει το τρέχον σύστημα διορισμού δικαστών, σύμφωνα με δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα για το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας.
«Το μοναδικό πράγμα για το οποίο νοιάζεται αυτή η κυβέρνηση είναι η συντριβή της ισραηλινής δημοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Γαΐρ Λαπίντ.
Ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Κνεσέτ (Κοινοβουλίου) Σίμτσα Ρότμαν προγραμμάτισε ακροάσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο κάθε μέρα από Κυριακή έως Τετάρτη.
Δείχνει έτσι να απορρίπτει τις εκκλήσεις για επιβράδυνση ή διακοπή της εξέτασης του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ για να επιτραπούν διαπραγματεύσεις για συμβιβασμούς και είναι έτοιμος να τηρήσει αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έγκριση των βασικών στοιχείων της μεταρρύθμισης πριν από το τέλος της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ, στις 2 Απριλίου.
Πηγή: in.gr


Latest News

Χατζηβασιλείου: Προσπάθειες για επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων Αθήνας – Λιβύης
Με τον Πρόεδρο της Αρχής Επενδύσεων της Λιβύης συναντήθηκε ο υφυπουργος Εξωτερικών , Τάσος Χατζηβασιλείου

Κατεπείγουσα προκαταρκτική για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητάει τώρα ο Άρειος Πάγος
Παράλληλα με την ίδια παραγγελία η κυρία Αδειλίνη ζητά να διερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ)

Τσίπρας: Δύσκολες αλλά αναγκαίες συμφωνίες για μείωση δασμών – Ειδάλλως ΕΕ – Κίνα να προχωρήσουν μαζί
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων «για να μην πέσουμε στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής»

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 9/4

Egg Fraud in Greece: The Scandal Behind Your Easter Eggs
Greece battles egg fraud as Easter demand peaks, with mislabeled imports sold as local products or cage-free.

Ανοίγει η Αυλαία για το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Επίκεντρο οι Μεγάλες Ανακατατάξεις της Εποχής και το Μέλλον της Ανάπτυξης - Το επίκαιρο περιεχόμενο και οι συμμετέχοντες

Μητσοτάκης για δασμούς: Δεν έχουν νόημα σε λάδι, ελιές και φέτα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ στη σκιά των δασμών, χαρακτήρισε σημαντική τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας
Στα λευκά ντύθηκαν αρκετές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα – Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με χιόνια, βροχές και καταιγίδες
Τσουχτερό κρύο φέρνει ο καιρός σήμερα με την ΕΜΥ να εφιστά την προσοχή για ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας