Παράλληλα χθες σε πάνω από 250 πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας υψώθηκε η φωνή της απόρριψής της. Ήταν ένα τρανταχτό «όχι» στη μεταρρύθμιση αυτή από τις χιλιάδες τους διαδηλωτές.
Για έναν ηγέτη που δηλώνει ότι είναι «ο ρυθμιστής των ρολογιών» στη χώρα του, πολλοί θα μιλούσαν για «Πύρρειο νίκη». Πως θα κυβερνήσει στη συνέχεια ο πρόεδρος Μακρόν με έναν λαό που αλαλάζει;
Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Άλλωστε μετά τη Γερουσία η μεταρρύθμιση έχει ακόμη δρόμο πριν το τελικό αποτέλεσμα. Την ερχόμενη Πέμπτη επιστρέφει στο Κοινοβούλιο αφού προηγουμένως περάσει την Τετάρτη από το «κόσκινο» μιας 14μελούς Μικτής Επιτροπής από 7 γερουσιαστές και επτά βουλευτές. Στόχος της Επιτροπής θα είναι να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο.
Το κείμενο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν 2 σενάρια: ή θα κατορθώσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλειοψηφία με την βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων της Δεξιάς, ή θα την επιβάλει χωρίς ψήφιση χάρις στα συνταγματικά εργαλεία που της παρέχει η Πέμπτη Δημοκρατία.
Σε αναζήτηση πλειοψηφίας στη Βουλή
Στον δρόμο για τη νίκη του Μακρόν στο Κοινοβούλιο τίποτα δεν είναι σίγουρο : Για να συγκεντρώσει τους 289 βουλευτές που χρειάζεται για να πλειοψηφήσει, βασίζεται στους 170 του κόμματός του και τους 80 βουλευτές των συνεργατών του (Φρανσουά Μπαϊρού και Εντουάρ Φιλιπ ), του λείπουν επομένως γύρω στους 40 βουλευτές.
Η μόνη του ελπίδα είναι οι 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων της Δεξιάς, τους οποίους όμως ο πρόεδρος Ερίκ Σιοτί δεν έχει κατορθώσει να συσπειρώσει για μια σύσσωμη θετική ψήφο.
Αυτό φάνηκε και κατά την πρώτη ανάγνωση της μεταρρύθμισης (προτού φύγει για τη Γερουσία) με τις αρνητικές θέσεις του Ορελιέν Πραντιέ (νούμερο δύο του κόμματος), τον οποίο ο Ερικ Σιοτί αναγκάστηκε να καθαιρέσει τελικά από την ιεραρχία.
Βόμβες για τον κοινοβουλευτισμό τα άρθρα 49,3 και 44,3
Στην κόψη του ξυραφιού περπατάει επομένως ο Μακρόν με κίνδυνο να πέσει. Οι Γάλλοι όμως ξέρουν ότι για ακόμα μια φορά θα τα καταφέρει (64% bfmtv), αφού διαθέτει την «ατομική βόμβα» όπως αποκαλούν το άρθρο 49,3 του Συντάγματος, που του επιτρέπει να περάσει τη μεταρρύθμιση. Προνοητικά την έχει εντάξει στο κεφάλαιο του προϋπολογισμού-κοινωνική ασφάλεια, για το οποίο είχε κάνει ήδη 11 φορές χρήση του 49,3.
Στη Γερουσία, το εκεί πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται «άρθρο 44,3» που μεταφράζεται σε μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας . Με το άρθρο αυτό η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών της αριστεράς (κοντά 4000) που κινδύνευαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία βάσει του χρονικού όριου που είχαν για σήμερα Κυριακή. Με τη χρήση του 44,3 η εξέταση των άρθρων σταμάτησε στο 7 (σε σύνολο 20), ακυρώθηκαν χιλιάδες τροπολογίες και διατηρήθηκαν μόνο 70 που επέλεξε η κυβέρνηση.
Έτσι, ω του θαύματος!, οι Γερουσιαστές τα κατάφεραν μία μέρα πιο γρήγορα και η ψηφοφορία έληξε χθες βράδυ στις 23:40. Ύστερα από 10 μέρες συζητήσεων η νέα εκδοχή της μεταρρύθμισης με τις αλλαγές που κατάφερε να ενσωματώσει η Δεξιά της Γερουσίας ψηφίστηκε με 195 ψήφους υπέρ και 112 κατά. Το ότι η «Σύγκλητος των σοφών» στη Γερουσία τα κατάφερε έδωσε μια πρώτη ικανοποίηση στην κυβέρνηση, την οποία δεν έκρυψε ο παρευρισκόμενος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ, άφησε μια πικρή απογοήτευση στην αριστερά, ενώ για πολλούς ανοίγει μεγάλο κεφάλαιο ερωτηματικών, για το «που οδεύει το δημοκρατικό πολίτευμα» στη χώρα.
Deutsche Welle
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Latest News
«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» - Η απάντηση στην πρόταση «βόμβα» του Τραμπ
Μετά τη Διώρυγα του Παναμά, της οποίας αξίωσε την επιστροφή στις ΗΠΑ, ο Τραμπ επανέλαβε την πρόταση για την απόκτηση της Γροιλανδίας
Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 στο επίκεντρο του υπουργικού
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει έχοντας στην ατζέντα 7 θέματα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες για το 2025
Επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές και χιόνια
Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα και αύριο
Η Τουρκία ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να μείνει χωρίς την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - Μέλη της ομάδας Τραμπ ενημέρωσαν για την πρόθεση του νέου προέδρου
Kαμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία - Χιόνια στα ορεινά της χώρας
Κάτοικοι σε ορεινές περιοχές της επικράτειας αντίκρισαν λευκά τοπία από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Το καμπανάκι της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες, η σύσταση Κικίλια
Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα που θα συζητηθούν
Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο
Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Καζάν
Χριστούγεννα εκτός έδρας ψηφίζουν οι εκδρομείς
Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων - Με πληρότητα 100% φεύγουν τα ΚΤΕΛ