Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν αν είναι φίλοι ή αντίπαλοι στον αγώνα για την καθαρή ενέργεια πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συμφωνούν την Παρασκευή σε μια σειρά κινήσεων αποκλιμάκωσης μιας εμπορικής διαμάχης.

Ο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάιεν εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν «αμέσως» συνομιλίες για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών μεταξύ των δύο συμμάχων, με στόχο να επιτραπεί στις εταιρείες της ΕΕ να επωφεληθούν από τα φορολογικά credits για τα ηλεκτρικά οχήματα που περιλαμβάνονται στον νόμο για το κλίμα των ΗΠΑ.

Όπως γράφει σε εκτενές του δημοσίευμα το Politico, οι κυβερνήσεις θα συμμετάσχουν επίσης σε «διάλογο για τη διαφάνεια των επιδοτήσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre, προσθέτοντας ότι θα ορίσουν προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα πρότυπα για την προώθηση του χάλυβα και του αλουμινίου που κατασκευάζονται με λιγότερες εκπομπές άνθρακα.

«Ψήνεται» deal ΗΠΑ-ΕΕ για την καθαρή τεχνολογία

Κόπασαν οι κατηγορίες

Μετά από έναν χειμώνα κατά τον οποίο η ΕΕ εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ κατά των ΗΠΑ για τον υπογραφόμενο νόμο για το κλίμα του Μπάιντεν και τα πράσινα κίνητρα ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ελπίζουν ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την αρχή μιας «ανοιξιάτικης απόψυξης» στις ψυχραμένες σχέσεις.

Πράσινη τεχνολογία: «Γράφεται» η απάντηση της ΕΕ σε ΗΠΑ και Κίνα

Το μήνυμα από τον Μπάιντεν και τη φον ντερ Λάιεν ήταν ότι όποιες διαφορές εξακολουθούν να υπάρχου, καθώς προσπαθούν να ευνοήσουν τις δικές τους βιομηχανίες καθαρής ενέργειας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει και οι δύο να περιορίσουν την ίδια απειλή – την Κίνα, την παγκόσμια πρωτοπόρο της βιομηχανίας.

Στη δήλωσή τους, ο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάιεν μίλησαν για συνεργασία – μια απομάκρυνση από το οικονομικό και εμπορικό άγχος που κυριάρχησε στις σχέσεις τους τελευταίους μήνες – και ξεχώρισαν τις «πολιτικές και πρακτικές που δεν αφορούν την αγορά» της Κίνας ανακοινώνοντας έναν διάλογο για την καθαρή ενέργεια.

Ο διάλογος θα «συντονίσει τα αντίστοιχα προγράμματα κινήτρων μας έτσι ώστε να αλληλοενισχύονται», ανέφεραν. «Και οι δύο πλευρές θα λάβουν μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν διαταραχές στις διατλαντικές εμπορικές και επενδυτικές ροές που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα αντίστοιχα κίνητρα τους».

Εμβάθυνση συνεργασίας

Στην κοινή τους δήλωση, υπογράμμισαν ότι «θα εμβαθύνουν τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών και μπαταριών», σημειώνοντας ότι ο επίσημος διάλογος μεταξύ των δύο για τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού «έχει κάνει πρακτικά βήματα προς τα εμπρός στις εντοπισμένες προκλήσεις για την ευθυγράμμιση τις προσεγγίσεις μας».

Και τα δύο μέρη θα ευθυγραμμίσουν επίσης τα συμφέροντα για να απωθήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, με τη φον ντερ Λάιεν να λέει στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ «μας βοήθησαν πάρα πολύ όταν θέλαμε να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα – μας βοήθησες πάρα πολύ παρέχοντας περισσότερα [ υγροποιημένο φυσικό αέριο], μας βοηθήσατε να ξεπεράσουμε την ενεργειακή κρίση».

Το χαρακτήρισε «υπέροχο που υπάρχει μια τόσο τεράστια επένδυση σε νέες και καθαρές τεχνολογίες» και είπε ότι η ΕΕ θέλει «να το συνδυάσει» με το σχέδιο Πράσινη Συμφωνία της.

«Χαιρετίζουμε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού επειδή είναι μια τεράστια επένδυση στην πράσινη μετάβαση που κινείται προς μια καθαρή μηδενική οικονομία», πρόσθεσε αργότερα σε σχόλια στον Τύπο μετά τη συνάντησή της με τον Μπάιντεν.

Οι νέοι στόχοι

Όμως, ενώ η φον ντερ Λάιεν και ο Μπάιντεν συζητούσαν για συνεργασία, στην Ευρώπη υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Το Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει νέους στόχους την επόμενη εβδομάδα για το μερίδιο της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας που πρέπει να καλυφθεί με εγχώρια κατασκευασμένα προϊόντα, μαζί με την ποσότητα στρατηγικά σημαντικών ορυκτών που εξορύσσει.

Την Πέμπτη, η ΕΕ ανέτρεψε δεκαετίες προσεκτικής διαχείρισης των κρατικών επιδοτήσεων, δημιουργώντας τεράστιες νέες εξαιρέσεις για την καθαρή τεχνολογία. Οι κινήσεις ώθησαν τον διευθυντή της δεξαμενής σκέψης Bruegel, Jeromin Zettelmeyer, και αρκετούς συναδέλφους τους να αποκαλέσουν την προσέγγιση των Βρυξελλών «ακατέργαστο προστατευτισμό και σκηνοθεσία».

Ο νόμος για το κλίμα των ΗΠΑ είναι «πρώτα από όλα μια κραυγή μάχης στον ανταγωνισμό μεταξύ οικονομικών περιοχών. Ποιος είναι ο πιο δυνατός στην προώθηση των πράσινων τεχνολογιών;» Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Πέμπτη. «Αν δεν το αντιμετωπίσουμε και το περάσουμε, θα χάσουμε και οικονομικά».

Τόσο οι ηγέτες της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι παίζουν να καλύψουν τη διαφορά με την Κίνα — εξ ου και η ανάγκη να ξεκινήσουν εκ νέου τις εγχώριες βιομηχανίες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα