Η ζήτηση για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για οχήματα αλλά και για άλλες εφαρμογές, ξεπερνά για το 2023 τα 8,2 δισ δολάρια, από 5,64 δισ δολάρια το 2022, καταγράφοντας άνοδο που αγγίζει το 46%. Μάλιστα, η αξία της ζήτησης αναμένεται να φτάσει στα 32,65 δισ δολάρια έως το 2027 καθώς, ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αναμένεται να πατήσουν ακόμη πιο βαθιά το γκάζι για τέτοια τεχνολογία.
Mπιλ Γκέιτς: «Ο υγιής αντίκτυπος του πράσινου υδρογόνου»
Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη για τη στροφή που γίνεται αυτό το διάστημα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών των ορυκτών καυσίμων. Στις εναλλακτικές αυτές μορφές, το υδρογόνο γίνεται –όπως όλα δείχνουν- ο νέος «χρυσός» που ψάχνουν οι επενδυτές.
Τα στοιχεία για την αύξηση της ζήτησης για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου προκύπτουν από τη νέα έκθεση «Hydrogen Fuel Cells Global Market Report 2023» που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
Κλειδί η ζήτηση σε οχήματα
Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου σε όλο τον κόσμο συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς κυψελών καυσίμου υδρογόνου, αναφέρεται στην έκθεση. Οι κυψέλες καυσίμου είναι τα κέντρα συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο και ουσιαστικά αναλαμβάνουν τη μετατροπή του καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση «Passenger Hydrogen Fuel Cell Vehicles», οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου έφτασαν τις 27.500 το 2020. Επιπλέον, οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων κυψελών καυσίμου έφτασαν τις 8.500 το 2020, που είναι οι υψηλότερες ετήσιες πωλήσεις σε σύγκριση με οποιοδήποτε από τα προηγούμενα έτη. Οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με κυψέλες καυσίμου καταδεικνύουν την αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια οχήματα, συμβάλλοντας έτσι δραστικά στην ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς καθώς όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες μπαίνουν στο παιχνίδι αυτό.
Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά κυψελών καυσίμου υδρογόνου το 2022. Η Βόρειος Αμερική ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην αγορά κυψελών καυσίμου υδρογόνου.
Ψάχνουν τεχνολογική πρόοδο
Πλέον, οι εταιρείες στην αγορά κυψελών καυσίμου υδρογόνου αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες για να μειώσουν το βάρος, το κόστος κατασκευής και τις απαιτήσεις εξαρτημάτων των κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Τον Ιούλιο του 2021, η Hyzon Motors Inc., που κατασκευάζει επαγγελματικά οχήματα που τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μηδενικών εκπομπών κι έχει έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να μειώσει το βάρος και το κόστος κατασκευής τέτοιων οχημάτων.
Το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο που τον Απρίλιο του 2021 η γαλλική Alstom απέκτησε την Helion Hydrogen Power. Μέσω αυτής της εξαγοράς η Alstom επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα καινοτόμων και ανταγωνιστικών λύσεων και ενισχύει την τεχνογνωσία της στη βιώσιμη έξυπνη κινητικότητα. Πλέον η θυγατρική Η Helion Hydrogen Power είναι μια εταιρεία με έδρα τη Γαλλία που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδων κυψελών καυσίμου υδρογόνου για σιδηροδρομικές και θαλάσσιες εφαρμογές, αναφέρεται στην έκθεση.
Η ζήτηση από βιομηχανίες
Σε αντίστοιχη έκθεση για την αγορά υδρογόνου με τίτλο «Hydrogen Global Market Report 2023» που επίσης είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται ότι η αγορά υδρογόνου θα φτάσει φέτος τα σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια, από 13,57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, παρουσιάζοντας το λεγόμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 17,7%.
Συνολικά, οι κλάδοι που ζητούν περισσότερο υδρογόνο είναι βιομηχανίες χημικών, διυλιστήρια, επεξεργασίας μετάλλων και άλλες εφαρμογές. Στους τελικούς χρήστες συγκαταλέγονται επίσης, οι αεροδιαστημικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες ενέργειας, διύλισης, κατασκευής γυαλιού, ο κλάδος συγκόλλησης και κατασκευής μετάλλων.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων