Το παράδειγμα της Ελλάδας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η Ουκρανία για 3.600 εταιρείες συσχετίζονται.
Το Υπερταμείο και το ταμείο κρατικής περιουσίας της Ουκρανία έχουν ξεκινήσει ένα κύκλο συζητήσεων όπως δήλωσε στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.
Ο κ. Δημητρίαδης σημείωσε ότι το Υπερταμείο είναι ανοικτό σε ξένες επενδύσεις ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας ως προς τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, το Υπερταμείο συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το One Planet Sovereign Wealth Fund, όπου συμμετέχουν 43 Δημόσια και Ιδιωτικά Επενδυτικά Ταμεία, ενισχύοντας τον διεθνή ρόλο του και δημιουργώντας εξωστρέφεια και αναγνώριση για τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας
Επιπλέον, παρακολουθεί και ανταλλάσσει τεχνογνωσία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από επενδυτικά ταμεία ανά τον κόσμο, όπως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Νέας Ζηλανδίας (NZSF) και της Πορτογαλίας (Parpublica), το ISIF της Ιρλανδίας, της Αιγύπτου (TSFE), καθώς και τη Mubadala των ΗΑΕ και τα υπόλοιπα από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
«Κάθε ένα από τα επενδυτικά ταμεία με τα οποία συζητάμε, έχει διαφορετική αξία να μας δώσει. Ο στόχος αυτής της δικτύωσης δεν είναι απλώς να έχουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα των διεθνών τάσεων και να ενσωματώνουμε τις πλέον συμβατές με τη χώρα μας πρακτικές, αλλά να τις συνδιαμορφώνουμε με την ενεργό διεθνή συμμετοχή μας».
Ανοικοδόμηση Ουκρανίας
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι, όταν ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, οπότε και θα αναζητηθούν εταιρείες από το εξωτερικό, για να βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία με την προσφορά τεχνογνωσίας σε θέματα υποδομών, θα μπορούσε να συμβάλλει και η Ελλάδα.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει το υπερταμείο της Ελλάδας με αυτό της Ουκρανίας, έγκειται στο ότι και τα δύο είναι σχετικά καινούργια και αυτό μας φέρνει ακόμη πιο κοντά σε σχέση με άλλα περισσότερο ώριμα, όπως για παράδειγμα της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, που εμφανίζουν πολυετή δραστηριότητα.
Μεταρρυθμίσεις
Η Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, ήδη υλοποιεί μεταρρυθμίσεις παρά την εμπόλεμη κατάσταση αλλά θα πρέπει να υλοποιήσει και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει καταρτίσει και θα επιταχυνθεί αφού ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες και εκκινήσει η ανοικοδόμηση της χώρας.
Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενσωματώσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα του ταμείου κρατικής περιουσίας. Συγκεκριμένα, 3.600 επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση προχωράει η ιδιωτικοποίηση αγροτικών καλλιεργειών και εταιρειών επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, των μικρότερων λιμανιών, ορισμένων ακινήτων και βιομηχανιών ενώ παράλληλα αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές για τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο κομμάτι της λιανικής. Επίσης, υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και IT καθώς και στην δυνατότητα κατασκευής έξυπνων εργοστασίων, τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν την Ευρώπη καθώς και την Βόρεια Αμερική.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη