Η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κατασκευή περισσότερων ημιαγωγών στις ΗΠΑ βασίζεται σε πολλούς στόχους. Οι υψηλότεροι μισθοί, η εξασφάλιση προμήθειας βασικού τεχνολογικού υλικού με θετικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια σε έναν διευρυνόμενο γεωπολιτικό-τεχνολογικό ανταγωνισμό με την Κίνα, η αναζωογόνηση της εγχώριας παραγωγής και ο καθορισμός νέων όρων για επικερδή φορολογικά κίνητρα με τις εταιρείες.
Ωστόσο υπάρχει ένα μελανό σημείο, ο νόμος για τους ημιαγωγούς ενδέχεται επίσης αυξήσει τις τιμές σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης.
Ο κορυφαίος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο προσλαμβάνει 6.000 μηχανικούς
Ο νόμος για τα chips και την επιστήμη ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 9 Αυγούστου, βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας του μακρού καταλόγου με κανόνες που πρότεινε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 28 Φεβρουαρίου για την κατασκευή εργοστασίων: από το όριο στις ξένες επενδύσεις και στις επαναγορές ιδίων μετοχών, μέχρι απαιτήσεις για τις εταιρείες να παρέχουν παιδική φροντίδα στους εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει σε ανακοινωθείσες επενδύσεις ύψους 200 δισ. δολαρίων για την κατασκευή ημιαγωγών στις ΗΠΑ όπως δήλωσε η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η μετατόπιση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα αυξήσει το κόστος κατασκευής των ημιαγωγών και ίσως τις τιμές δημοφιλών συσκευών που τους χρησιμοποιούν, όπως τα smartphones και οι κονσόλες παιχνιδιών. Το πόσο ακριβώς θα αυξηθούν οι τιμές εξαρτάται από το πόσες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Alphabet και Samsung, θα τροποποιήσουν τα σχέδια, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διαδικασίες για να μειώσουν άλλα κόστη, υποστηρίζει ο αναλυτής της CFRA Research Άντζελο Ζίνο.
Οι επιπτώσεις στους καταναλωτές
Εκ πρώτης όψεως, μια σημαντική αύξηση στις τιμές των chips θα έχει επιπτώσεις στους καταναλωτές, επειδή στο συνολικό κόστος κατασκευής ενός τηλεφώνου ένα μεγάλο τμήμα του αφορά αυτά τα εξαρτήματα.
Περίπου το 54% του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής για ένα iPhone 14 Plus πού υπολογίζεται στα 527 δολάρια, αντιπροσωπεύει το κόστος των ημιαγωγών στο τηλέφωνο, σύμφωνα με τον Νάριντερ Λαλ, της TechInsights. Εκτιμάται ότι 81 δολάρια από αυτά αντιπροσωπεύουν το κόστος του βασικού επεξεργαστή A15 του τηλεφώνου, που έχει σχεδιαστεί από την Apple και κατασκευάστηκε από την TSMC.
Οι ημιαγωγοί αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος των εξαρτημάτων ενός iPhone, του οποίου η οθόνη κοστίζει περίπου 64 δολάρια, ενώ άλλα 98 δολάρια κοστίζουν οι κάμερες, οι οποίες περιέχουν ημιαγωγούς κατασκευασμένους από τη Sony, σύμφωνα με την TechInsights.
Ο ημιαγωγός Tensor στο ανταγωνιστικό τηλέφωνο Google Pixel 7 κοστίζει 101 δολάρια, σύμφωνα με τον Λαλ. Η κάμερα του τηλεφώνου κοστίζει περίπου 88 δολάρια.
Στη Samsung, το συνδυασμένο μόντεμ 5G και ο βασικός επεξεργαστής εφαρμογών προσθέτουν έως και 193 δολάρια στο κόστος κατασκευής του τηλεφώνου S-22 Plus.
Ορισμένα στελέχη ανησυχούν για τη σημαντική αύξηση του κόστους. Ο Ρόμπερτ Μόρκος, διευθύνων σύμβουλος της Social Mobile, ενός παρόχου επιχειρηματικών υπηρεσιών κινητής επικοινωνίας, εκτιμάει ότι το κόστος κατασκευής για τα chips θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40%.
Η μεταφορά της κατασκευής ημιαγωγών στις ΗΠΑ είναι ακριβή από πολλές απόψεις
Ο επικεφαλής οικονομικών της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Βέντελ Χουάνγκ δήλωσε ότι η κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο ακριβή στην καπό ό,τι στην Ταϊβάν, την χώρα που ηγείται στην παραγωγή ημιαγωγών.
«Ο κύριος λόγος για τη διαφορά είναι το κόστος κατασκευής των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, το οποίο μπορεί να είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο για ένα μια μονάδα στις ΗΠΑ από μια μονάδα στην Ταϊβάν. Το υψηλό κόστος κατασκευής περιλαμβάνει το κόστος εργασίας, το κόστος των αδειών, το κόστος των κανονισμών για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, το πληθωριστικό κόστος τα τελευταία χρόνια και το κόστος της καμπύλης των ανθρώπων και της μάθησης», επισημαίνει ο ίδιος.
Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times σχετικά με τον νόμο CHIPS, επικαλούμενο έναν προμηθευτή της TMSC, ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής ενός εργοστασίου στην Αριζόνα ήταν «πολύ πέρα από» τις προσδοκίες του πελάτη του.
Η συζήτηση για το πόσο μπορεί να κοστίσει ένα iPhone που κατασκευάζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ είναι ένας γρίφος για πολλά χρόνια, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το κόστος θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και τα 30.000 δολάρια. Ωστόσο, οι περισσότερες αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τιμή θα αυξανόταν περίπου κατά 100 δολάρια εάν τα εξαρτήματα του τηλεφώνου κατασκευάζονταν όλα στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές που εκτιμούν τις συνέπειες του νόμου CHIPS λένε ότι κατασκευαστές όπως η Apple δεν θα προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών.
«Η Apple δεν θα αυξήσει την τιμή ενός iPhone κατά 100 δολάρια είναι υπέροχοι στο να βρίσκουν άλλους τρόπους για να περιορίσουν το κόστος», σημειώνει ο Ζίνο.
Το «βαρόμετρο» Apple
Ενώ η Apple και ειδικότερα ο Τιμ Κουκ φημίζονται για το πώς κυριαρχούν στις εφοδιαστικές αλυδίδες, η Samsung μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία να ελέγξει το κόστος σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τον Ζίνο, επειδή κατασκευάζει τηλέφωνα σε μεγάλο βαθμό με σκοπό να προωθεί τα τμήματα κατασκευής chips και οθονών συσκευών, τα οποία ιστορικά αποφέρουν σημαντικά περισσότερα κέρδη από τις συσκευές. «Ελέγχουν μεγαλύτερο ποσοστό της εφοδιαστικής αλυσίδας από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον πλανήτη», αναφέρει, και αυτό σημαίνει δυνητικά μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους για τους καταναλωτές.
«Δεν αναμένουμε ότι η Apple θα μεταφέρει πλήρως την πιθανή αύξηση του κόστους των chipset στην πλευρά των καταναλωτών», δήλωσε η ανώτερη διευθύντρια στρατηγικών smartphone της TechInsights, Λίντα Σουί Sui, υποστηρίζοντας ότι τα σχεδόν 40% περιθώρια κέρδους από τα υλικά της Apple της δίνουν χώρο για να απορροφήσει τις αυξήσεις των τιμών των chips.2%. «Δεδομένης της ισχυρής αφοσίωσης των χρηστών και της σταθερότητας των χρηστών iPhone αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στην πλευρά των καταναλωτών θα είναι ελάχιστος», σύμφωνα με την ίδια.
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει κίνητρα ύψους 39 δισ. δολαρίων για να αντισταθμίσει ένα μέρος του υψηλότερου κόστους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Άλλα 13,2 δισ. δολάρια θα διατεθούν για έρευνα και ανάπτυξη και για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού. Ο νόμος προβλέπει πίστωση φόρου 25% για επενδύσεις, για κεφαλαιουχικές δαπάνες, για την κατασκευή ημιαγωγών και συναφούς εξοπλισμού.
Η Apple σχεδιάζει ήδη προϊόντα και chips στις ΗΠΑ, σημειώνει ο Ζίνο. Και έχει δεσμευτεί να παρασκευάσει περίπου το ένα τρίτο των ημιαγωγών της στα εργοστάσια της Αριζόνα της Taiwan Semiconductor Manufacturing, που πρόκειται να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά.
Η κίνηση της Apple θα πάρει χρόνο, σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή η Apple πρέπει να πείσει τον συνεργάτη της να κατασκευάσει τα πιο προηγμένα προϊόντα του στις ΗΠΑ. Οι πιο προηγμένες συσκευές χρησιμοποιούν ημιαγωγούς 3 νανομέτρων τους οποίους η TSM δεν αναμένεται να παράξει στην Αριζόνα μέχρι το 2026, κάτι που κάνει όμως στην Ταϊβάν από πέρυσι.
«Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα υπεράκτια εργοστάσια για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να κατασκευάζουν τα τηλέφωνα επόμενης γενιάς», συμπληρώνει ο Ζίνο.
«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι ακριβώς θα κάνουμε, όμως είμαστε όλοι μέσα, αφού θα είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC στην Αριζόνα. Είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχω σε αυτό», είπε ο Τιμ Κουκ κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Σταδιακές κινήσεις
Οι κινήσεις της Apple να διαφοροποιηθεί από την Κίνα θα γίνουν σταδιακά, επειδή πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Πεκίνου, όπως τονίζει ο Τζεφ Φίλντμπακ, διευθυντής έρευνας στην Counterpoint Research. Η πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου εκτιμάται ότι κατασκευάζει το 90% έως 95% των iPhone στην Κίνα, ενώ το 43% των πωλήσεων στην προήλθε από την Ευρύτερη Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.
«Είναι ένας σκληρός χορός για την Apple», σύμφωνα με τον Φίλντμπακ.
Για τον Μόρκος, η κύρια ανησυχία του είναι οι περιορισμοί του νόμου για τα chips. Χωρίς να επανέρχεται η κατασκευή σχετικών συσκευών στις ΗΠΑ, όπως οι μπαταρίες συσκευών, οι αισθητήρες, οι κάμερες, οι κεραίες και εκατοντάδες άλλα εξαρτήματα, η διαδικασία κατασκευής θα μπορούσε να απαιτήσει την παραγωγή του πιο κρίσιμου εξαρτήματος στις ΗΠΑ και στη συνέχεια να αποσταλεί στο εξωτερικό για να συναρμολογηθεί με εκατοντάδες άλλα εξαρτήματα σε μια συσκευή που στη συνέχεια θα αποστέλλεται πίσω στον Αμερικανό καταναλωτή.
Σε καλό δρόμο οι εργασίες
Παρόλα αυτά, οι εργασίες για τον σχεδιασμό των εργοστασίων στις ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο. Η Samsung εξετάζει το ενδεχόμενο μια επένδυσης ύψους 200 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για εργοστάσια ημιαγωγών, αφού δεσμεύτηκε για ένα εργοστάσιο αξίας 17 δισ. δολαρίων κοντά στο Όστιν του Τέξας,. Εταιρείες όπως οι Intel, Micron, Global Foundries και Qualcomm έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για επέκταση της παραγωγής τους στις ΗΠΑ
«Τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένας τόνος χρημάτων. Η προσθήκη αυτού του είδους χρημάτων στην οικονομία θα επηρεάσει την οικονομία. Αλλά είναι μια σταγόνα στον ωεκανό σε σύγκριση με τα άλλα χρήματα που κυκλοφορούν», αναφέρει αναλυτής για τον τεχνολογικό κλάδο.
Latest News
Από την πυρηνική ενέργεια στην κβαντική μηχανική - Πώς οι Big Tech θα σβήσουν τη δίψα της AI για ενέργεια
Οι Big Tech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισ. δολαρίων - Στο βάθος πάντα υπάρχει και η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
TikTok: Κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
Ο αλγόριθμος του TikTok φέρεται να προτείνει σε εφήβους βίντεο που προωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είμαστε στο έλεος της Google» - Πώς μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
Όσοι απευθύνονται στη Google για να τους λύσει τις απορίες μπορεί να δουν δραματικά διαφορετικές όψεις του κόσμου
Χιντζίδης (Performance Technologies): Η Εναλλακτική μας προετοίμασε για την Κύρια Αγορά του ΧΑ
Ο Διονύσης Χιντζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, μίλησε για την πορεία της εταιρείας μέχρι την Κύρια Αγορά
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
Πώς οι Big Tech κερδίζουν σήμερα για να επενδύσουν στο μέλλον
Οι τεχνολογικοί γίγαντες διαφημίζουν πραγματικές νίκες σήμερα για να δικαιολογήσουν τεράστιες επενδύσεις αύριο και οι επενδυτές στηρίζουν, ως ένα σημείο
Η Huawei ακόμα παλεύει να ανακάμψει από τις κυρώσεις, λέει ο ιδρυτής
Ο Ρεν Ζενγκφέι λέει ότι παρά την θεαματική ανάκαμψη η Huawei δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί
Apple: Διαθέσιμοι από 8 Νοεμβρίου οι νέοι υπολογιστές Mac στην Ελλάδα
Η Apple ανακοίνωσε τρεις νέους υπολογιστές Mac, σχεδιασμένους να υποστηρίζουν την πλατφόρμα Apple Intelligence, με το νέο επεξεργαστή M4