
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Federal Reserve κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, δεν θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της, επικαλούμενη την «πρόσφατη πίεση» στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζες, έρχονται στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσαν νωρίτερα την Κυριακή οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον περιορισμό των φόβων μετάδοσης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν επίσης την Signature Bank , επικαλούμενες συστημικό κίνδυνο.
«Υπό το φως της πίεσης στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την FOMC να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman, Γιαν Χάτζιους σε σημείωμα της Κυριακής.
SVB: Έκτακτες παρεμβάσεις για να αποτραπεί το ντόμινο – Ποια άλλη μικρή τράπεζα έκλεισε
H προηγούμενη εκτίμηση της Goldman έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων αύξησε το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος στόχου από 4,5% έως 4,75%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι παρεμβάσεις των αρχών
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν ότι το πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοινώθηκε την Κυριακή δεν σταματά σε παρόμοιες κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε την SVB και την Signature ως συστημικούς κινδύνους, ενώ η Fed δημιούργησε ένα νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης για να θωρακίσειτα ιδρύματα που επλήγησαν από την αστάθεια της αγοράς μετά την αποτυχία της SVB.
«Και τα δύο αυτά βήματα είναι πιθανό να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών, αν και σταματούν την εγγύηση της FDIC για ανασφάλιστους λογαριασμούς, όπως εφαρμόστηκε το 2008», έγραψαν.
«Δεδομένων των ενεργειών που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αναμένουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες στο Κογκρέσο θα παρέχουν εγγυήσεις», έγραψαν οι οικονομολόγοι, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα τελευταία μέτρα να «παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων».
Η Goldman Sachs πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να αναμένουν να δουν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, επαναλαμβάνοντας την προσδοκία των τερματικών επιτοκίων 5,25% έως 5,5%.


Latest News

Λούλα: Πρώτα θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ – Μετά αντίποινα
Η διαπραγμάτευση θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στους αμερικανικούς δασμούς λέει ο Λούλα

Γέιλ – Χάρβαρντ: Γιατί διώχνουν ερευνητές και καθηγητές
Οι απειλές της κυβέρνησης Τραμπ και η διακοπή χρηματοδότησης

Η εκτόξευση των τιμών στον καφέ... νοθεύει τα χαρμάνια
Ενώ σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων απειλείται με αφανισμό μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία

Νέα κρτική Βανς στην ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες - Τι είπε για τη Γροιλανδία
«Απόλυτη αναγκαιότητα» για την ασφάλεια της Γροιλανδίας χαρακτήρισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς την απόκτηση του ελέγχου της από τις ΗΠΑ

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για την εξαγορά της Banco BPM από τη UniCredit
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιταλίας ενέκριναν την πρόταση για τον άμεσο έλεγχο της Banco BPM και τον έμμεσο έλεγχο των μονάδων της και της Anima Holding

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο στη Βενεζουέλα ο Τραμπ - Η νέα εντολή που δόθηκε
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε την εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του μεγιστάνα Harry Sargeant III να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα

Ο Πούτιν δοκιμάζει πόσο μακριά θα πάει ο Τραμπ κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχει τι είναι δυνατόν να πετύχει με τον Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg

Ο Μάσκ αγόρασε... Μασκ - Η xAI αγόρασε το Χ έναντι 45 δισ. δολ.
«Το μέλλον του xAI και του X είναι αλληλένδετα», ανέφερε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X

Πώς η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Walmart έγινε talk of the town
Η κληρονόμος της Walmart δημοσίευσε στους New York Times μια «μη πολιτική διαφήμιση» αλλά πολλοί λένε ότι το μήνυμά της ήταν πολιτικό

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale