Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι διεθνείς αναλυτές σχετικά με τον αντίκτυπο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας τους πιθανούς κινδύνους και τα απόνερα στις αγορές.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η κατάρρευση της SVB θα περιοριστεί και δεν αποτελεί ένδειξη συστημικών κινδύνων για τον τραπεζικό τομέα».

Τα σημάδια που αγνοήθηκαν

DBRS: Οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναταραχή

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS ανέφερε πως καταγράφηκε η πρώτη πτώχευση τράπεζας στις ΗΠΑ από το 2020 και η μεγαλύτερη κατάρρευση από την οικονομική κρίση του 2008. Αναλύοντας τα γεγονότα, ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που ιδρύθηκε το 1976, ανέφερε πως η SVB είχε πουλήσει πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών τίτλων της με ζημία και προσπαθούσε να συγκεντρώσει πρόσθετο μετοχικό κεφάλαιο ως αντιστάθμισμα, οδηγώντας σε απώλεια εμπιστοσύνης.

Αυτό προκάλεσε επίσης ένα σημαντικό ξεπούλημα στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και όχι μόνο, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν σημαντικές απώλειες στους ισολογισμούς τους λόγω των σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων. «Κατά την άποψή μας, οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα και σταθερή χρηματοδότηση και κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναταραχή. Αναμένουμε ότι, μετά την ταχεία άνοδο των επιτοκίων, ορισμένες τράπεζες θα επανατοποθετήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, πουλώντας τίτλους χαμηλότερης απόδοσης και επανεπενδύοντας τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, προκαλώντας ζημίες. Ωστόσο, οι τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτές τις πιθανές απώλειες μέσω κερδών και ισχυρών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας», τονίστηκε.

Παράλληλα, η DBRS έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποσύρσεις καταθέσεων, όπου για να συμβαδίσει, η SVB έπρεπε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία — συμπεριλαμβανομένων, κυρίως, ομολόγων που είχαν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους. Αυτό προκάλεσε ζημίες 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν θα είχαν χτυπήσει τον ισολογισμό διατηρούνταν μέχρι τη λήξη. Και εδώ, ήταν που η τράπεζα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη. Όλες οι τράπεζες των ΗΠΑ κρατούν ένα κομμάτι των χρημάτων τους σε ομόλογα, όμως οι αυξήσεις της Fed τα κατέστησαν λιγότερο πολύτιμα λόγω των χαμηλών αποδόσεων τους. Αλλά η SVB πήγε σε διαφορετικό επίπεδο: το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο είχε διογκωθεί σε περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού ενεργητικού της, πολύ πάνω από τον κανόνα.

UBS: Δεν βλέπουμε κλασικά σημάδια μετάδοσης της κρίσης

Από την πλευρά της η επενδυτική τράπεζα UBS επισημαίνει ότι οι κινήσεις που έγιναν αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας συστημικής κρίσης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κλασικά σημάδια μετάδοσης, όπως το άγχος στη διατραπεζική αγορά. Εν τω μεταξύ, τα 620 δισ. δολάρια των εκτιμώμενων μη πραγματοποιηθεισών ζημιών συγκρίνονται με τα συνολικά ίδια κεφάλαια 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κλάδο και τις συνολικές πραγματοποιηθείσες ζημίες πέρυσι ύψους 31 δισ. δολάρια».

Η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι οι αντίθετοι άνεμοι στον τομέα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να διατηρήσουν τον δείκτη κάλυψης ρευστότητάς τους πάνω από 100%, διαθέτοντας αρκετά υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τείνουν να κατέχουν σημαντικές ποσότητες αμερικανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την UBS, η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι οι αυξήσεις της Fed έχουν συνέπειες, ακόμα κι αν η οικονομία έχει αντέξει μέχρι στιγμής. Οι ανησυχίες για τα τραπεζικά κέρδη και τους ισολογισμούς ενισχύουν επίσης το αρνητικό κλίμα για τις αμερικανικές αγορές μετοχών. «Αν και οι επενδυτές θα ανακουφιστούν από το γεγονός ότι η SVB θα πρέπει να είναι περιορισμένος κίνδυνος, πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης προοπτική για τους επόμενους έξι έως 12 μήνες δεν έχει αλλάξει πραγματικά, με πολύ εύλογα σενάρια, τόσο οι ήπιες όσο και οι σκληρές προσγειώσεις», επισημαίνεται.

Oxford Economics: Χωρίς ευρύτερες επιπτώσεις

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Oxford Economics εκφράζουν την πεποίθηση ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα περιοριστεί και δεν αποτελεί ένδειξη συστημικών κινδύνων για τον τραπεζικό τομέα. «Ωστόσο, καθώς η αμερικανική οικονομία πιθανότατα οδεύει προς την ύφεση, επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», αναφέρει η έκθεση.

Η ρευστοποίηση της Silvergate Capital την περασμένη εβδομάδα και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην οικονομία των ΗΠΑ, οδηγώντας σε εκτίναξη του δείκτη χρηματοοικονομικής πίεσης στο πλαίσιο του Cross Asset Framework. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα γεγονότα δεν πρέπει να έχουν σημαντικές ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία και δεν αποτελούν ένδειξη συστημικών κινδύνων για τον τραπεζικό τομέα.

«Υπήρχαν συγκεκριμένοι παράγοντες πίσω από την κατάρρευση της SVB, οι οποίοι δεν επικρατούν στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα. Συγκεκριμένα, το μεγάλο και μακροχρόνιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της από διακράτηση έως τη λήξη και η έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ της πελατειακής της βάσης σήμαιναν ότι ήταν κακώς προετοιμασμένη να επιβιώσει από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του νέου Προγράμματος Τραπεζικής Χρηματοδότησης, θα πρέπει να είναι αρκετά για να ηρεμήσουν τα νεύρα των επενδυτών και να συμβάλουν στον περιορισμό των προβλημάτων. Οι αυξημένοι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αυξάνουν επίσης την πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση. Θα περιμένουμε ένα ράλι ανακούφισης των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου βραχυπρόθεσμα και μια σταθεροποίηση των αποδόσεων των ΗΠΑ», τονίζει η Oxford Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Telekom: Σε ύψος-ρεκόρ η αξία του brand
Διεθνή |

Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom

Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple