Ενάμισης χρόνος ενεργειακής κρίσης μάς δίδαξε τα προφανή. Η εξοικονόμηση ενέργειας «σώζει» νοικοκυριά με σφιχτούς προϋπολογισμούς και επιχειρήσεις. Αλλά επειδή το κλείσιμο του διακόπτη φωτισμού, η ρύθμιση του θερμοστάτη, η τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης και άλλες λύσεις… πρώτης ανάγκης δεν επαρκούν, πέντε προγράμματα επιδοτήσεων συνολικού προϋπολογισμού 1,35 δισ. ευρώ τα οποία σχεδιάζεται να ανοίξουν σταδιακά έως τον Μάιο. Τα προγράμματα αφορούν την αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα, την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα καθώς και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τύπου «Εξοικονομώ»).
Οι δράσεις
Τον Μάιο αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του «Εξοικονομώ 2023» για νοικοκυριά, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Η έναρξη υποδοχής αιτήσεων αναμένεται τον Μάιο και οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 40% και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα.
Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη του «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους (ηλικίας 18 έως 39 ετών) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, με τις επιδοτήσεις να φτάνουν έως 30% για ανακαίνιση και 90% για ενεργειακή αναβάθμιση, με εισοδηματικά κριτήρια και bonus αποκέντρωσης. Ετοιμο για εκκίνηση είναι και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.
ΕΕ: Συμφωνία για περιορισμό της χρήση ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030
Στις ωφελούμενες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται οι κλάδοι του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, με τα ποσοστά ενίσχυσης να υπολογίζονται στο 40% με 50% με πλαφόν επιδότησης στις 500.000 ευρώ.
Θερμοσίφωνες
Το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα θέτει ως προϋπόθεση την υποχρεωτική απόσυρση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Σε επόμενο κύκλο του προγράμματος θα επιδοτηθούν καταναλωτές και για την αντικατάσταση παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων.
Δικαιούχοι
Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν οικιακοί καταναλωτές για αλλαγή θερμοσίφωνα στην πρώτη ή στη δεύτερη κατοικία τους (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη), αρκεί να διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά ΑΦΜ και να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό επιδότησης για τη δαπάνη αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, που θα εξαρτάται από τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού (boiler) και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου ενώ θα τεθεί και ανώτατο πλαφόν επιχορήγησης. Με εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα εμπίπτει στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, με 5.000 έως 10.000 ευρώ στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία και άνω των 10.000 ευρώ στην τρίτη.
Οι ενισχύσεις
Ειδικότερα για:
– Boiler 110-135 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης (επί της λιανικής τιμής πώλησης) για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 510,48 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η εισοδηματική κατηγορία 55% (έως 561,29 ευρώ) και για την 1η εισοδηματική κατηγορία 60% (έως 612,10 ευρώ).
– Boiler 136-185 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 643,55 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 707,26 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 771,77 ευρώ).
– Boiler άνω των 186 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 754,03 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 829,84 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 904,84 ευρώ).
Οι αιτήσεις θα «βαθμολογούνται» βάσει κριτηρίων που θα έχουν σχέση με το εισόδημα, με το εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, εάν υπάρχει μέλος ΑμεΑ, τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων κ.λπ. Με την έγκριση της αίτησης ο ωφελούμενος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα.
«Φωτοβολταϊκά στη στέγη» μόνο για νοικοκυριά
Με μια αρχική… μαγιά 150 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», το οποίο είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν, η λίστα των ωφελούμενων θα περιλαμβάνει μόνο νοικοκυριά (με ξεχωριστό «κουμπαρά» για τα ευάλωτα), ενώ… διαγράφονται αγρότες και επιχειρήσεις.
Επίσης, επιδότηση θα δίνεται για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες, ενώ προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα θα είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτούνται συστήματα μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) με χωρητικότητα μπαταρίας τουλάχιστον 10 kWh (κιλοβατώρες) για τριφασική παροχή και έως 5 kW για μονοφασική παροχή με μπαταρίες από 5 kWh.
Ειδικότερα, διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες για νοικοκυριά:
– Τα ευάλωτα θα επιδοτούνται στο 100% για την μπαταρία και στο 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα.
– Με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 100% για την μπαταρία και στο 35% για το φωτοβολταϊκό.
– Με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 90% για την μπαταρία και στο 25% για το φωτοβολταϊκό.
Επίσης, έχει προβλεφθεί bonus επιδότησης για τις κατηγορίες ΑμεΑ, μονογονεϊκών οικογενειών και πολυτέκνων.
Latest News
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον