Τα ερωτήματα για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι χωρίς τέλος.
Σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος να μπει στη Μολδαβία ή μήπως σκοπεύει να φέρει τα πάνω κάτω στη Γεωργία;
Ποιο είναι το πλάνο του για την Ουκρανία, ένας ατελείωτος πόλεμος φθοράς, όπως πιστεύουν οι πολλοί, ή μια αναπάντεχη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, όπως ελπίζουν οι περισσότεροι;
Και τελικά οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία ή απέδειξαν περίτρανα τα καλά αντανακλαστικά της;
Το ψέμα με τις κυρώσεις
Το τελευταίο ερώτημα χρησιμοποίησε άρθρο του Foreign Policy για να επιχειρηματολογήσει ότι για τα παραπάνω μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, αυτό όμως που είναι πασιφανές είναι ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος της κερδίζουν τον πόλεμο της πληροφόρησης.
Για του λόγου το ασφαλές, αυτό που έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα για την οικονομία της Ρωσίας είναι ότι συρρικνώθηκε κατά 2% μέσα στο 2022, ποσοστό που μεταφράζεται σε ήπια ύφεση.
Με βάση αυτό, οι μισοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η ρωσική οικονομία παραμένει δυνατή και αχτύπητη και άρα οι κυρώσεις της Δύσης έκαναν μια τρύπα στο νερό.
Οι άλλοι μισοί πάλι, χρησιμοποιώντας το ίδιο ποσοστό, λένε ότι οι δυτικές κυρώσεις επιτέλους άρχισαν να δαγκώνουν τη ρωσική οικονομία και από εδώ και πέρα θα φανεί σε όλο του το μεγαλείο το πλήγμα που της κατάφεραν.
Όπως όμως τονίζει το αμερικανικό περιοδικό, και οι δύο προσεγγίσεις μπορεί να είναι αληθινές, αφού ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ότι η αρχική πληροφορία έχει πραγματική βάση ή είναι απλά κατευθυνόμενη από ένα Κρεμλίνο, που αρέσκεται να αναδεύει συνεχώς τα ταραγμένα ύδατα.
Οι τρεις παράγοντες
Ακόμη όμως κι αν η αναφερόμενη πτώση του ΑΕΠ είναι αληθινή, τρεις παράγοντες βοήθησαν την ανάπτυξη της χώρας του Πούτιν το 2022: 1) η ρωσική παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού που πήρε τα πάνω της, 2) τα αυξανόμενα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, οι τιμές της οποίας χτύπησαν κόκκινο λόγω του πολέμου και 3) το δυτικό εμπάργκο στα τεχνολογικά και άλλα προϊόντα που οδήγησε σε μείωση των σχετικών εισαγωγών κατά 10% στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.
Στα στατιστικά στοιχεία όμως από τη Ρωσία δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη, γράφει το αμερικανικό περιοδικό, αφού ο Πούτιν τα έχει αναδείξει σε ακρογωνιαίο λίθο που πολέμου της πληροφόρησης, που διεξάγει ταυτόχρονα με αυτόν στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας.
Ο στόχος είναι προφανής, να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν λειτουργούν, άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πίεσης για να λήξει αυτόν τον πόλεμο στην Ευρώπη.
«Η βασική ιδέα είναι το φούσκωμα της αρχικής πληροφορίας με πολλαπλές ψευδείς θεωρίες και αρνήσεις για το τι πραγματικά συνέβη, προκειμένου οι αποδέκτες της πρώτα να μπερδευτούν και μετά να αδιαφορήσουν», εξηγεί ο Ρομάν Οσαντστούτκ, ερευνητής των ψηφιακών αποτυπωμάτων του Atlantic Council στην ιστοσελίδα npr.org.
Όσον αφορά το πως ξεπέρασε η Ρωσία το άμεσο φρένο που έβαλαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της, όπως είναι το Sputnik και το RT, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ΗΠΑ και ΕΕ, στράφηκε είτε στα ακροδεξιά κανάλια επικοινωνίας τους, που δέχτηκαν να μεταδίδουν με τρόπο το αφήγημα της, είτε στην Κίνα, που «αυτόφωτη» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να κάνει τα… αδύνατα δυνατά.
Το «μαγείρεμα»
Και κάπως έτσι, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας πριν την εισβολή στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν αυτήν, προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 8.5%, από τη στιγμή που οι οικονομολόγοι μίλησαν τελικά για 3.5% επικράτησε μια τελική εικασία για 2.2%, που «τσίμπησαν» οι Ρώσοι προπαγανδιστές και μετέφεραν σε όλο τον κόσμο ως πέρα για πέρα αληθινή.
Η καθυστέρηση της δημοσίευσης του ΑΕΠ από τη Ρωσία που ακολούθησε, στεφάνωσε με μεγαλύτερη εγκυρότητα την παραπάνω εικασία, οπότε όταν η Μόσχα έκανε λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 2.1% το 2022, όλοι πήραν ως δεδομένο ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
Το πιθανότερο, γράφει το Foreign Policy, είναι ότι η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 3%-4%.
Ακόμη όμως κι αν η Ρωσία διορθώσει την αρχική πληροφορία, πράγμα που κάνει πυκνά συχνά με στοιχεία που δεν την ικανοποιούν καρπώνεται τη νίκη, αφού ουδείς θα ψάξει να βρει και να τσεκάρει ξανά και ξανά, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν και στο μυαλό του ίδιου του προέδρου της.
Συνεπώς, το συμπέρασμα του αμερικανικού περιοδικού είναι ότι η αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων δεν μπορεί να κριθεί από τα πλαστά, ψαλιδισμένα, παραποιημένα στοιχεία της Ρωσίας, αλλά πρέπει να κριθεί σε βάθος χρόνου και μετά από ενδελεχή έρευνα.
Διόλου τυχαία εξάλλου χθες, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει η χώρα του να δίνει στοιχεία για το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της, όπως έγραψαν οι Moscow Times.
Και κάπως έτσι ο Πούτιν για την ώρα καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις…
Πηγή: in.gr
Latest News
Το σχέδιο της Amazon για να αντιμετωπίσει Temu και Shein κρύβεται στην...οδοντόκρεμα
Η Amazon διαθέτει ολοένα και περισσότερα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες
Ζημίες παρά το άλμα στις πωλήσεις για τη Selfridges - Στη δίνη των εξαγορών
Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Selfridges έχει επιβιώσει από μια σειρά εξαγορών - Πώς έφτασε στα χέρια του Central Group
Η Κίνα... ψωνίζει από αλλού αγροτικά προϊόντα - Θωρακίζεται έναντι των αμερικανικών δασμών
Οι traders στην Κίνα έχουν ενισχύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής σόγιας και του καλαμποκιού
Οι εργοδότες στη Γερμανία χτυπούν καμπανάκι για το... φιλάσθενο προσωπικό
Αρκετοί εργοδότες στη Γερμανία έχουν παραπονεθεί για τη χρονιά ρεκόρ όσον αφορά στις απουσίες εργαζομένων λόγω ασθένειας
Το Περού παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στο Περού συνεχίζει να κινείται κοντά στο κέντρο του επιθυμητού εύρους - στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας
Η Hello Kitty έγινε 50 ετών - Η οικονομία του ασιατικού ποπ ειδώλου
Μια οικονομία μόνη της - Πώς ξεκίνησε η Hello Kitty και πώς κατέληξε να έχει παρουσία με τα πιο απίθανα προϊόντα σε όλον τον κόσμο
Κίνα: Δέσμη μέτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων – Ανησυχία για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Τι αλλάζει η Κίνα για να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
Ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall τα αποτελέσματα Exxon Mobil και Chevron
Τα φθηνότερα εμπορεύματα και τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης έπληξαν τα κέρδη μετά τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 και το 2023
Μόνο 12.000 προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο - Ο χειρότερος απολογισμός της θητείας Μπάιντεν
Οι προσλήψεις, που θυμίζουν τα χρόνια της πανδημίας επηρεάστηκαν από τους τυφώνες και τις απεργίες