Τα ερωτήματα για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι χωρίς τέλος.
Σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος να μπει στη Μολδαβία ή μήπως σκοπεύει να φέρει τα πάνω κάτω στη Γεωργία;
Ποιο είναι το πλάνο του για την Ουκρανία, ένας ατελείωτος πόλεμος φθοράς, όπως πιστεύουν οι πολλοί, ή μια αναπάντεχη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, όπως ελπίζουν οι περισσότεροι;
Και τελικά οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία ή απέδειξαν περίτρανα τα καλά αντανακλαστικά της;
Το ψέμα με τις κυρώσεις
Το τελευταίο ερώτημα χρησιμοποίησε άρθρο του Foreign Policy για να επιχειρηματολογήσει ότι για τα παραπάνω μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, αυτό όμως που είναι πασιφανές είναι ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος της κερδίζουν τον πόλεμο της πληροφόρησης.
Για του λόγου το ασφαλές, αυτό που έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα για την οικονομία της Ρωσίας είναι ότι συρρικνώθηκε κατά 2% μέσα στο 2022, ποσοστό που μεταφράζεται σε ήπια ύφεση.
Με βάση αυτό, οι μισοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η ρωσική οικονομία παραμένει δυνατή και αχτύπητη και άρα οι κυρώσεις της Δύσης έκαναν μια τρύπα στο νερό.
Οι άλλοι μισοί πάλι, χρησιμοποιώντας το ίδιο ποσοστό, λένε ότι οι δυτικές κυρώσεις επιτέλους άρχισαν να δαγκώνουν τη ρωσική οικονομία και από εδώ και πέρα θα φανεί σε όλο του το μεγαλείο το πλήγμα που της κατάφεραν.
Όπως όμως τονίζει το αμερικανικό περιοδικό, και οι δύο προσεγγίσεις μπορεί να είναι αληθινές, αφού ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ότι η αρχική πληροφορία έχει πραγματική βάση ή είναι απλά κατευθυνόμενη από ένα Κρεμλίνο, που αρέσκεται να αναδεύει συνεχώς τα ταραγμένα ύδατα.
Οι τρεις παράγοντες
Ακόμη όμως κι αν η αναφερόμενη πτώση του ΑΕΠ είναι αληθινή, τρεις παράγοντες βοήθησαν την ανάπτυξη της χώρας του Πούτιν το 2022: 1) η ρωσική παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού που πήρε τα πάνω της, 2) τα αυξανόμενα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, οι τιμές της οποίας χτύπησαν κόκκινο λόγω του πολέμου και 3) το δυτικό εμπάργκο στα τεχνολογικά και άλλα προϊόντα που οδήγησε σε μείωση των σχετικών εισαγωγών κατά 10% στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.
Στα στατιστικά στοιχεία όμως από τη Ρωσία δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη, γράφει το αμερικανικό περιοδικό, αφού ο Πούτιν τα έχει αναδείξει σε ακρογωνιαίο λίθο που πολέμου της πληροφόρησης, που διεξάγει ταυτόχρονα με αυτόν στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας.
Ο στόχος είναι προφανής, να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν λειτουργούν, άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πίεσης για να λήξει αυτόν τον πόλεμο στην Ευρώπη.
«Η βασική ιδέα είναι το φούσκωμα της αρχικής πληροφορίας με πολλαπλές ψευδείς θεωρίες και αρνήσεις για το τι πραγματικά συνέβη, προκειμένου οι αποδέκτες της πρώτα να μπερδευτούν και μετά να αδιαφορήσουν», εξηγεί ο Ρομάν Οσαντστούτκ, ερευνητής των ψηφιακών αποτυπωμάτων του Atlantic Council στην ιστοσελίδα npr.org.
Όσον αφορά το πως ξεπέρασε η Ρωσία το άμεσο φρένο που έβαλαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της, όπως είναι το Sputnik και το RT, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ΗΠΑ και ΕΕ, στράφηκε είτε στα ακροδεξιά κανάλια επικοινωνίας τους, που δέχτηκαν να μεταδίδουν με τρόπο το αφήγημα της, είτε στην Κίνα, που «αυτόφωτη» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να κάνει τα… αδύνατα δυνατά.
Το «μαγείρεμα»
Και κάπως έτσι, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας πριν την εισβολή στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν αυτήν, προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 8.5%, από τη στιγμή που οι οικονομολόγοι μίλησαν τελικά για 3.5% επικράτησε μια τελική εικασία για 2.2%, που «τσίμπησαν» οι Ρώσοι προπαγανδιστές και μετέφεραν σε όλο τον κόσμο ως πέρα για πέρα αληθινή.
Η καθυστέρηση της δημοσίευσης του ΑΕΠ από τη Ρωσία που ακολούθησε, στεφάνωσε με μεγαλύτερη εγκυρότητα την παραπάνω εικασία, οπότε όταν η Μόσχα έκανε λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 2.1% το 2022, όλοι πήραν ως δεδομένο ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
Το πιθανότερο, γράφει το Foreign Policy, είναι ότι η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 3%-4%.
Ακόμη όμως κι αν η Ρωσία διορθώσει την αρχική πληροφορία, πράγμα που κάνει πυκνά συχνά με στοιχεία που δεν την ικανοποιούν καρπώνεται τη νίκη, αφού ουδείς θα ψάξει να βρει και να τσεκάρει ξανά και ξανά, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν και στο μυαλό του ίδιου του προέδρου της.
Συνεπώς, το συμπέρασμα του αμερικανικού περιοδικού είναι ότι η αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων δεν μπορεί να κριθεί από τα πλαστά, ψαλιδισμένα, παραποιημένα στοιχεία της Ρωσίας, αλλά πρέπει να κριθεί σε βάθος χρόνου και μετά από ενδελεχή έρευνα.
Διόλου τυχαία εξάλλου χθες, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει η χώρα του να δίνει στοιχεία για το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της, όπως έγραψαν οι Moscow Times.
Και κάπως έτσι ο Πούτιν για την ώρα καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις…
Πηγή: in.gr
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη