Τα ερωτήματα για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι χωρίς τέλος.
Σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος να μπει στη Μολδαβία ή μήπως σκοπεύει να φέρει τα πάνω κάτω στη Γεωργία;
Ποιο είναι το πλάνο του για την Ουκρανία, ένας ατελείωτος πόλεμος φθοράς, όπως πιστεύουν οι πολλοί, ή μια αναπάντεχη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, όπως ελπίζουν οι περισσότεροι;
Και τελικά οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία ή απέδειξαν περίτρανα τα καλά αντανακλαστικά της;
Το ψέμα με τις κυρώσεις
Το τελευταίο ερώτημα χρησιμοποίησε άρθρο του Foreign Policy για να επιχειρηματολογήσει ότι για τα παραπάνω μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, αυτό όμως που είναι πασιφανές είναι ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος της κερδίζουν τον πόλεμο της πληροφόρησης.
Για του λόγου το ασφαλές, αυτό που έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα για την οικονομία της Ρωσίας είναι ότι συρρικνώθηκε κατά 2% μέσα στο 2022, ποσοστό που μεταφράζεται σε ήπια ύφεση.
Με βάση αυτό, οι μισοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η ρωσική οικονομία παραμένει δυνατή και αχτύπητη και άρα οι κυρώσεις της Δύσης έκαναν μια τρύπα στο νερό.
Οι άλλοι μισοί πάλι, χρησιμοποιώντας το ίδιο ποσοστό, λένε ότι οι δυτικές κυρώσεις επιτέλους άρχισαν να δαγκώνουν τη ρωσική οικονομία και από εδώ και πέρα θα φανεί σε όλο του το μεγαλείο το πλήγμα που της κατάφεραν.
Όπως όμως τονίζει το αμερικανικό περιοδικό, και οι δύο προσεγγίσεις μπορεί να είναι αληθινές, αφού ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ότι η αρχική πληροφορία έχει πραγματική βάση ή είναι απλά κατευθυνόμενη από ένα Κρεμλίνο, που αρέσκεται να αναδεύει συνεχώς τα ταραγμένα ύδατα.
Οι τρεις παράγοντες
Ακόμη όμως κι αν η αναφερόμενη πτώση του ΑΕΠ είναι αληθινή, τρεις παράγοντες βοήθησαν την ανάπτυξη της χώρας του Πούτιν το 2022: 1) η ρωσική παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού που πήρε τα πάνω της, 2) τα αυξανόμενα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, οι τιμές της οποίας χτύπησαν κόκκινο λόγω του πολέμου και 3) το δυτικό εμπάργκο στα τεχνολογικά και άλλα προϊόντα που οδήγησε σε μείωση των σχετικών εισαγωγών κατά 10% στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.
Στα στατιστικά στοιχεία όμως από τη Ρωσία δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη, γράφει το αμερικανικό περιοδικό, αφού ο Πούτιν τα έχει αναδείξει σε ακρογωνιαίο λίθο που πολέμου της πληροφόρησης, που διεξάγει ταυτόχρονα με αυτόν στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας.
Ο στόχος είναι προφανής, να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν λειτουργούν, άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πίεσης για να λήξει αυτόν τον πόλεμο στην Ευρώπη.
«Η βασική ιδέα είναι το φούσκωμα της αρχικής πληροφορίας με πολλαπλές ψευδείς θεωρίες και αρνήσεις για το τι πραγματικά συνέβη, προκειμένου οι αποδέκτες της πρώτα να μπερδευτούν και μετά να αδιαφορήσουν», εξηγεί ο Ρομάν Οσαντστούτκ, ερευνητής των ψηφιακών αποτυπωμάτων του Atlantic Council στην ιστοσελίδα npr.org.
Όσον αφορά το πως ξεπέρασε η Ρωσία το άμεσο φρένο που έβαλαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της, όπως είναι το Sputnik και το RT, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ΗΠΑ και ΕΕ, στράφηκε είτε στα ακροδεξιά κανάλια επικοινωνίας τους, που δέχτηκαν να μεταδίδουν με τρόπο το αφήγημα της, είτε στην Κίνα, που «αυτόφωτη» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να κάνει τα… αδύνατα δυνατά.
Το «μαγείρεμα»
Και κάπως έτσι, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας πριν την εισβολή στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν αυτήν, προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 8.5%, από τη στιγμή που οι οικονομολόγοι μίλησαν τελικά για 3.5% επικράτησε μια τελική εικασία για 2.2%, που «τσίμπησαν» οι Ρώσοι προπαγανδιστές και μετέφεραν σε όλο τον κόσμο ως πέρα για πέρα αληθινή.
Η καθυστέρηση της δημοσίευσης του ΑΕΠ από τη Ρωσία που ακολούθησε, στεφάνωσε με μεγαλύτερη εγκυρότητα την παραπάνω εικασία, οπότε όταν η Μόσχα έκανε λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 2.1% το 2022, όλοι πήραν ως δεδομένο ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
Το πιθανότερο, γράφει το Foreign Policy, είναι ότι η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 3%-4%.
Ακόμη όμως κι αν η Ρωσία διορθώσει την αρχική πληροφορία, πράγμα που κάνει πυκνά συχνά με στοιχεία που δεν την ικανοποιούν καρπώνεται τη νίκη, αφού ουδείς θα ψάξει να βρει και να τσεκάρει ξανά και ξανά, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν και στο μυαλό του ίδιου του προέδρου της.
Συνεπώς, το συμπέρασμα του αμερικανικού περιοδικού είναι ότι η αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων δεν μπορεί να κριθεί από τα πλαστά, ψαλιδισμένα, παραποιημένα στοιχεία της Ρωσίας, αλλά πρέπει να κριθεί σε βάθος χρόνου και μετά από ενδελεχή έρευνα.
Διόλου τυχαία εξάλλου χθες, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει η χώρα του να δίνει στοιχεία για το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της, όπως έγραψαν οι Moscow Times.
Και κάπως έτσι ο Πούτιν για την ώρα καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις…
Πηγή: in.gr
Latest News
«Παγιδευμένη» στη Μέση Ανατολή η Pepsico - Τα κέρδη και οι όμηροι εργαζόμενοι
Η PepsiCo έχει 25.000 υπαλλήλους στο τμήμα Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας και είναι η κορυφαία εταιρεία σνακ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική σε πωλήσεις
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Γιατί τα φάρμακα για απώλεια βάρους στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
Αποκλειστική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta
Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
Στη Βραζιλίας οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που ωθούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και παραγκωνίζουν την ανάπτυξη είναι μια μόνιμη πληγή