Σοβαρά ερωτήματα για τον πολυαναμενόμενο 1ο γραπτό πανελλαδικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εγείρει μερίδα συμμετεχόντων, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να κινηθούν ακόμη και δικαστικά.
Περισσότεροι από 76.700 υποψήφιοι συμμετείχαν το Σάββατο 4 Μαρτίου στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για περίπου 6.500 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.
ΑΣΕΠ: Το 71% των υποψηφίων συμμετείχε στον διαγωνισμό
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για το «απόλυτο» ναυάγιο, με τις… σκιές που καλύπτουν τον διαγωνισμό 2Γ/2022 τόσο σε οργανωτικό όσο και σε διεπιχειρησιακό επίπεδο να είναι αρκετές.
Μάλιστα, περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες έχουν ήδη δηλώσει πως θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, διότι τα θέματα σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα άργησαν ακόμη και μιάμιση ώρα, δημιουργώντας ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Από την αρχή, μερίδα όσων συμμετείχαν είχε εντοπίσει πρόβλημα με την ώρα προσέλευσης, καθώς σε ορισμένα από τα 527 εξεταστικά κέντρα τήρησαν αυστηρώς τις οδηγίες για την ώρα ενώ άλλα ήταν σαφώς πιο ελαστικά.
Προβλήματα
Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζει ο ταμίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, σε κάποια εξεταστικά κέντρα δόθηκαν διευκρινίσεις σε θέματα, σε άλλα δόθηκαν αφού είχε αποχωρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων ενώ σε κάποια καθόλου. «Δεν έγινε καμία μικρή πρόβα και καμία εκπαίδευση στο προσωπικό των Επιτροπών» εξηγούν κάποιοι που γνωρίζουν καλά τη διαγωνιστική διαδικασία.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, πολλά πράγματα πήγαν στραβά στον διαγωνισμό, κι αυτό φάνηκε και από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Διαγωνισμού να «ακυρώσει» στην πραγματικότητα 17 από τις 100 ερωτήσεις. «Εγιναν εκτυπώσεις, χωρίς να υπάρχουν ορισμένα απαραίτητα προγράμματα στους παλιούς εκτυπωτές των σχολείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποια σχήματα σε ερωτήσεις στο κομμάτι των δεξιοτήτων να μη φαίνονται καθόλου». Και παρόλο που θα έπρεπε να προβλεφθεί μια εξατομικευμένη διαδικασία για τους συμμετέχοντες οι οποίοι δεν μπορούσαν να δουν τα συγκεκριμένα θέματα, η Επιτροπή αποφάσισε να πάρει ως σωστές όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές. «Είναι σαν να πριμοδοτούνται οι πιο αδύναμοι» προσθέτει ο Γ. Χατζητέγας.
Απαντήσεις
Πάντως, σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν και αρκετές απαντήσεις στα θέματα των σεναρίων στο κομμάτι των δεξιοτήτων που είναι διφορούμενες. Κι αυτό γιατί οι ερωτήσεις σχεδιάστηκαν για να βαθμολογηθούν ποσοστιαία με τη διαβαθμισμένη λογική – από τις τέσσερις απαντήσεις η μία είναι λάθος, άλλες δύο είναι λίγο πιο σωστές και η τέταρτη είναι η ορθότερη -, ωστόσο θα βαθμολογηθεί μόνο η σωστή απάντηση.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως το υπουργείο δεν φέρει ευθύνη για το διαγωνιστικό μέρος. «Το υπουργείο έφτιαξε το νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο έρχεται και πατάει ο διαγωνισμός». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το υπουργείο, στην οποία αναφέρεται πως δεν είναι δυνατόν «να εγκαλείται το υπουργείο για ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για επιλογές που κάνει αυτή σε σχέση με τον διαγωνισμό».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ
Αναβαθμίζονται τα τελωνεία στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο - Στόχος η πάταξη στο λαθρεμπόριο
Ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου»
Στο 9,6% «έπεσε» η ανεργία τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 454.695 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.562 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023
Σε 30 ημέρες οι επιστροφές φόρου - Το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ μέχρι το 2029
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025-2029 προβλέπει αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος στο 96% και ΦΠΑ στο 99%
Όλοι οι «κόφτες» και τα SOS της εφορίας για τα Airbnb
Οι υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον νέο οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ