Μέσα στο καλοκαίρι (κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο) πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή (με μεγάλη καθυστέρηση) η διάταξη που προβλέπει την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται. Θα υπάρξει δηλαδή προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους.
Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και τις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν. 4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Έρχονται οι πρώτες προκαταβολές για τις επικουρικές συντάξεις- Ποιοι πάνε ταμείο
Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Η διαδικασία
Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:
• Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
• Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.
Παράλληλη ασφάλιση
Στο επόμενο τρίμηνο – πριν από το καλοκαίρι – πρόκειται να έχουν εκκαθαριστεί από τον e-ΕΦΚΑ όλες οι εκκρεμείς παράλληλες συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι μεταξύ Μαΐου 2016 και Ιουνίου 2022. Το απαραίτητο λογισμικό για τις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 15.000, ενώ ήδη έχει «ξεπαγώσει» η καταβολή τους, καθώς έχουν πληρωθεί κοντά στους 4.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τη 13η Μαΐου έως και την 30ή Ιουνίου 2022.
Η κατηγορία αυτή προέρχεται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κ.λπ.) ή το Δημόσιο. Στη συνέχεια, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του τρέχοντος έτους, θα εκμηδενιστεί και το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων παράλληλης σύνταξης για τους μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.
Πρόκειται για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα. Τα χρόνια ασφάλισης σε δύο επαγγέλματα μετά το 2017 δεν έχουν προσαύξηση, αλλά ενισχύουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.
Πληρωμές από 15 Μαρτίου
Από την Τετάρτη 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή των τριών πακέτων αυξήσεων και αναδρομικών σε 1,2 εκατ. δικαιούχους συνταξιούχους. Πρόκειται για τα αναδρομικά της επικουρικής σύνταξης (έως 8.000 ευρώ σε 40.000 δικαιούχους), οι αυξήσεις σε συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, καθώς και η εφάπαξ καταβολή της προσωπικής διαφοράς σε 1.112.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Ειδικότερα:
Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων: Στις 15 Μαρτίου θα καταβάλει ο ΕΦΚΑ τα αναδρομικά, τα οποία ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τις 8.000 ευρώ, σε περίπου 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν μήνες ή και χρόνια την επικουρική τους σύνταξη και έχουν υποβάλει αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν από την 1η Ιουλίου 2022). Η καταβολή των ποσών θα γίνει αυτόματα, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου. Παράλληλα, άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν τη σύνταξή τους να εκδίδεται έως το τέλος του Μαρτίου.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Με την καταβολή των συντάξεων Απριλίου εξετάζεται να καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους. Ειδικότερα, η ρύθμιση για το επίδομα προσωπικής διαφοράς που ανέρχεται σε 200, 250 και 300 ευρώ θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τις ρυθμίσεις οφειλών. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα δοθεί ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Πώς πιάστηκε στη «φάκα» της ΑΑΔΕ το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
Ποιες ήταν οι ενδείξεις που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος
Υπάλληλος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διατάχθηκε εσωτερική έρευνα
Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά δώδεκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται κι άλλα άτομα
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.