Πιο στενός – στα όρια του ασφυκτικού – έλεγχος της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού και της οικονομίας από το κόμμα, τη Διοικούσα Επιτροπή του Πολίτμπιρο και τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ.
Διαβεβαιώσεις και κίνητρα προς το ιδιωτικό κεφάλαιο για να επενδύσει, υποτασσόμενο όμως πάντα στο συμφέρον της Κίνας, χωρίς ποτέ να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του κόμματος.
Και τέλος, οικοδόμηση ενός πανίσχυρου στρατού – ενός «Μεγάλου Ατσάλινου Τείχους», όπως τον περιέγραψε ο κινέζος πρόεδρος – ο οποίος, με τη βοήθεια του μεγέθους του και της τεχνολογίας, θα είναι σε θέση να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και να υλοποιεί τα σχέδια της ηγεσίας.
Αυτά είναι τα τρία βασικότερα στοιχεία που αξίζει κανείς να κρατήσει από την ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (του κοινοβουλίου της Κίνας), η οποία ολοκληρώθηκε χθες με την ομιλία τού – για τρίτη συνεχόμενη πενταετία – επικεφαλής του ΚΚ Κίνας και προέδρου της χώρας. Του ανθρώπου ο οποίος συνδέει πλέον άρρηκτα το όνομά του με την τρίτη εποχή στην ιστορία της Κίνας, μετά από εκείνες τις οποίες σφράγισαν ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ.
Το δικό του μοντέλο
Ηταν άλλωστε μια σύνοδος η οποία, όπως έχει γραφεί επανειλημμένως, επισφράγισε και εδραίωσε την ηγεμονία του Σι, ο οποίος εγγράφεται στην Ιστορία ως ο ισχυρότερος ηγέτης από την εποχή του Μάο. Επιβάλλοντας, ταυτόχρονα, το δικό του μοντέλο σε όλα τα επίπεδα – ουσιαστικά, έναν κινεζικό «Τρίτο Δρόμο» ανάμεσα σε εκείνους που ακολούθησαν ο ιδρυτής της σύγχρονης Κίνας και ο Ντενγκ, ο οποίος παρέλαβε τα ηνία μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, τη συμφιλίωσε με τον καπιταλισμό και την έβαλε για τα καλά στον δρόμο που οδηγεί στον θρόνο της παγκόσμιας υπερδύναμης.
«Επειτα από μία δεκαετία διακυβέρνησης Σι, βρίσκονται στη θέση τους όλα τα κομμάτια του παζλ που αποτυπώνει τα σχέδιά του για την Κίνα, σηματοδοτώντας ένα οριστικό τέλος στην περίοδο των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος του Ντενγκ», σημειώνει σε ανάλυσή της η «Wall Street Journal», διαπιστώνοντας επίσης ότι «η στροφή που συντελείται υπό τον Σι σηματοδοτεί και το τέλος της Κίνας που γνώρισε ο κόσμος τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες – κάτι που συνεπάγεται και ένα δυναμικό που οδηγεί σε μεγάλη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο ίδιος ο Σι, βεβαίως, στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας επιχείρησε να εμφανιστεί ως συνέχεια των προκατόχων του, αναφερόμενος για μία ακόμη φορά στα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί τον τελευταίο αιώνα. «Με την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (…) και μετά από έναν αιώνα αγώνα, η εθνική ταπείνωση έχει εξαλειφθεί και ο λαός της Κίνας έχει γίνει ο ίδιος κύριος του πεπρωμένου του», είπε ανάμεσα στα άλλα, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς τα εύσημα στον Μάο και στον Ντενγκ. Ολοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι έχει πάρει εμπράκτως αποστάσεις τόσο από τον «σκληρό κομμουνισμό» του πρώτου όσο και από την υποταγή στις δυνάμεις της αγοράς του δεύτερου – διατηρώντας και από τους δύο τα στοιχεία που τον βολεύουν.
Κομβικός ο ρόλος του Λι Τσιανγκ
Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα έχει, πρώτα και πάνω από όλους τους υπόλοιπους έμπιστους του προέδρου, ο νέος πρωθυπουργός και νούμερο δύο στην ιεραρχία της Κίνας, ο Λι Τσιανγκ. Ολα δείχνουν, μάλιστα, ότι θα ρίξει το βάρος του κυρίως στο εσωτερικό και στην οικονομία, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της ανάπτυξης με σχετικά υψηλούς ρυθμούς (5% είναι ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ που τέθηκε για φέτος – χαμηλότερος από το αναμενόμενο 6% και τους ρυθμούς των περασμένων δεκαετιών, αλλά διπλάσιος σε σύγκριση με το απογοητευτικό 3% του 2022), καθώς και την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού σε πολλούς τομείς έχουν δημιουργηθεί «φούσκες» που κινδυνεύουν να σκάσουν.
«Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι η ριζική λύση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε χθες στην παρθενική του συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια δε, απευθύνθηκε προς την κινεζική ολιγαρχία, παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθη και απευθύνοντας κάλεσμα συστράτευσης. «Πέρυσι, υπήρξαν πράγματι κάποιες λανθασμένες δηλώσεις αναφορικά με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας οι οποίες ανησύχησαν ορισμένους επιχειρηματίες», τόνισε, για να δεσμευτεί ότι «οι ιδιώτες επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν καλύτερο περιβάλλον και περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν (…) Θα δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους τους παράγοντες της αγοράς και θα καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να στηρίξουμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες ώστε να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών