
Πιο στενός – στα όρια του ασφυκτικού – έλεγχος της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού και της οικονομίας από το κόμμα, τη Διοικούσα Επιτροπή του Πολίτμπιρο και τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ.
Διαβεβαιώσεις και κίνητρα προς το ιδιωτικό κεφάλαιο για να επενδύσει, υποτασσόμενο όμως πάντα στο συμφέρον της Κίνας, χωρίς ποτέ να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του κόμματος.
Και τέλος, οικοδόμηση ενός πανίσχυρου στρατού – ενός «Μεγάλου Ατσάλινου Τείχους», όπως τον περιέγραψε ο κινέζος πρόεδρος – ο οποίος, με τη βοήθεια του μεγέθους του και της τεχνολογίας, θα είναι σε θέση να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και να υλοποιεί τα σχέδια της ηγεσίας.
Αυτά είναι τα τρία βασικότερα στοιχεία που αξίζει κανείς να κρατήσει από την ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (του κοινοβουλίου της Κίνας), η οποία ολοκληρώθηκε χθες με την ομιλία τού – για τρίτη συνεχόμενη πενταετία – επικεφαλής του ΚΚ Κίνας και προέδρου της χώρας. Του ανθρώπου ο οποίος συνδέει πλέον άρρηκτα το όνομά του με την τρίτη εποχή στην ιστορία της Κίνας, μετά από εκείνες τις οποίες σφράγισαν ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ.
Το δικό του μοντέλο
Ηταν άλλωστε μια σύνοδος η οποία, όπως έχει γραφεί επανειλημμένως, επισφράγισε και εδραίωσε την ηγεμονία του Σι, ο οποίος εγγράφεται στην Ιστορία ως ο ισχυρότερος ηγέτης από την εποχή του Μάο. Επιβάλλοντας, ταυτόχρονα, το δικό του μοντέλο σε όλα τα επίπεδα – ουσιαστικά, έναν κινεζικό «Τρίτο Δρόμο» ανάμεσα σε εκείνους που ακολούθησαν ο ιδρυτής της σύγχρονης Κίνας και ο Ντενγκ, ο οποίος παρέλαβε τα ηνία μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, τη συμφιλίωσε με τον καπιταλισμό και την έβαλε για τα καλά στον δρόμο που οδηγεί στον θρόνο της παγκόσμιας υπερδύναμης.
«Επειτα από μία δεκαετία διακυβέρνησης Σι, βρίσκονται στη θέση τους όλα τα κομμάτια του παζλ που αποτυπώνει τα σχέδιά του για την Κίνα, σηματοδοτώντας ένα οριστικό τέλος στην περίοδο των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος του Ντενγκ», σημειώνει σε ανάλυσή της η «Wall Street Journal», διαπιστώνοντας επίσης ότι «η στροφή που συντελείται υπό τον Σι σηματοδοτεί και το τέλος της Κίνας που γνώρισε ο κόσμος τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες – κάτι που συνεπάγεται και ένα δυναμικό που οδηγεί σε μεγάλη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο ίδιος ο Σι, βεβαίως, στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας επιχείρησε να εμφανιστεί ως συνέχεια των προκατόχων του, αναφερόμενος για μία ακόμη φορά στα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί τον τελευταίο αιώνα. «Με την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (…) και μετά από έναν αιώνα αγώνα, η εθνική ταπείνωση έχει εξαλειφθεί και ο λαός της Κίνας έχει γίνει ο ίδιος κύριος του πεπρωμένου του», είπε ανάμεσα στα άλλα, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς τα εύσημα στον Μάο και στον Ντενγκ. Ολοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι έχει πάρει εμπράκτως αποστάσεις τόσο από τον «σκληρό κομμουνισμό» του πρώτου όσο και από την υποταγή στις δυνάμεις της αγοράς του δεύτερου – διατηρώντας και από τους δύο τα στοιχεία που τον βολεύουν.
Κομβικός ο ρόλος του Λι Τσιανγκ
Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα έχει, πρώτα και πάνω από όλους τους υπόλοιπους έμπιστους του προέδρου, ο νέος πρωθυπουργός και νούμερο δύο στην ιεραρχία της Κίνας, ο Λι Τσιανγκ. Ολα δείχνουν, μάλιστα, ότι θα ρίξει το βάρος του κυρίως στο εσωτερικό και στην οικονομία, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της ανάπτυξης με σχετικά υψηλούς ρυθμούς (5% είναι ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ που τέθηκε για φέτος – χαμηλότερος από το αναμενόμενο 6% και τους ρυθμούς των περασμένων δεκαετιών, αλλά διπλάσιος σε σύγκριση με το απογοητευτικό 3% του 2022), καθώς και την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού σε πολλούς τομείς έχουν δημιουργηθεί «φούσκες» που κινδυνεύουν να σκάσουν.
«Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι η ριζική λύση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε χθες στην παρθενική του συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια δε, απευθύνθηκε προς την κινεζική ολιγαρχία, παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθη και απευθύνοντας κάλεσμα συστράτευσης. «Πέρυσι, υπήρξαν πράγματι κάποιες λανθασμένες δηλώσεις αναφορικά με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας οι οποίες ανησύχησαν ορισμένους επιχειρηματίες», τόνισε, για να δεσμευτεί ότι «οι ιδιώτες επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν καλύτερο περιβάλλον και περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν (…) Θα δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους τους παράγοντες της αγοράς και θα καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να στηρίξουμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες ώστε να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο