Μια βόλτα με… τρενάκι του τρόμου ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πάλεψε με τη διεθνή αβεβαιότητα και την «ετοιμότητα» των πωλητών, και με τη βοήθεια της Coca Cola κράτησε για ακόμη μία φορά κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 1.031,91 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 131 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά η πορεία του γενικού δείκτη σήμερα: Από το +2%, στο -0,90% και στο τελικό +0,6%. Αντίστοιχα, ο τραπεζικός δείκτης από το +4,14% στο -1,99% και στο τελικό +0,80%. Μια πορεία που το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτρέπει αρκετά χαρτοφυλάκια να λάβουν ρίσκο, αν και η εικόνα των ευρωαγορών δεν ήταν και πολύ καλύτερη σήμερα.

Βρίσκουν και πάλι τον ανοδικό τους βηματισμό οι ευρωαγορές

Ο λόγος; Τόσο η Credit Suisse, η οποία δέχτηκε το «δώρο» του bailout από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προκειμένου να μην καταρρεύσει (προς ώρας) και «σηκώσει τσουνάμι» τραπεζικών κλυδωνισμών σε όλο τον πλανήτη, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έκλεισε μάτια και αυτιά στην μίνι τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και έμεινε πιστή στη δέσμευσή της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Συστάσεις για υπομονή

Μέσα σε έναν ορυμαγδό εξελίξεων, φημών και εκτιμήσεων, το ΧΑ, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές, κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς όμως να πείθουν ότι αυτή η αντίδραση έχει θεμελιώδεις λόγους. Τουναντίον μάλιστα, αφού τέτοιες διακυμάνσεις ευνοούν περισσότερο τα χαρτοφυλάκια που «παίζουν» στις μεγάλες αλλαγές του κλίματος, δηλαδή χαρτοφυλάκια που με τις κινήσεις τους αποτρέπουν τους θεσμικούς long να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης πορείας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι περισσότεροι αναλυτές συστήνουν στους εμπλεκόμενους υπομονή, καθώς η ακραία μεταβλητότητα θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων, τουλάχιστον εωσότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στα καυτά μέτωπα που πυροδότησαν το sell off του Μαρτίου, δηλαδή το εγχώριο πολιτικό και το διεθνές τραπεζικό. Μέχρι στιγμής ο γενικός δείκτης έχει συντηρήσει τις 1.025 μονάδες, δύο φορές μάλιστα μέσα στον Μάρτιο. Αλλά είναι νωρίς να εκδηλώσει κάποια ανοδική κίνηση, ενώ εάν συνεχιστούν οι πιέσεις και δοκιμαστεί το επίπεδο, θα μπορούσε η κίνηση να δώσει συνέχιση προς τις 1.000 μονάδες. Αντίστοιχα κατοχύρωση των 1.046 μονάδων θα δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς τις 1.070-1.080 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Πειραιώς ξεχώρισε με το +3,20% που κατέγραψε, ενώ ισχυρά ήταν τα κέρδη σε Titan, Coca Cola, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Σαράντη. Θετικά έκλεισαν οι Quest, Eurobank και Autohellas, ενώ αρνητικά οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες σε Aegean, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Έρευνα: Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις