![Έβρος: Μπλόκο σε ακατάλληλα λεμόνια και αμπελόφυλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/lemonia.7.jpg)
Στη δέσμευση φορτίων με ακατάλληλα τουρκικά λεμόνια αλλά και αμπελόφυλλα, τα οποία εντοπίστηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, προχώρησαν οι γεωπόνοι – ελεγκτές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Τα φορτία αυτά είχαν προορισμό διάφορες χώρες της ΕΕ αλλά και την Ελλάδα.
Οι δεσμεύσεις των ακατάλληλων φορτίων, έγιναν μετά από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους (βάσει της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας) που πραγματοποίησαν στο Συνοριακό Σημείο Ελέγχου Κήπων, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.
ΕΕ: Βέλτιστες πρακτικές για μείωση της χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων
Τα συγκεκριμένα φορτία καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα:
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Γεωπόνοι-Φυτοϋγειονομικοί και Ποιοτικοί ελεγκτές του Τμήματος Π.Φ.Ε της Π.Ε Έβρου προχώρησαν στην δέσμευση και ακολούθως στην απόρριψη (μέσω επαναποστολής ή καταστροφής) των ακατάλληλων προς εισαγωγή φορτίων.
Τα φορτία
Σε 578 ανήρθαν οι περιπτώσεις φρούτων και λαχανικών, που εισήχθησαν το 2022 στην ΕΕ με υπερβολική παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, από τις οποίες πάνω από τα μισές προέρχονται από την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2022, στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καταγράφηκαν από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 578 ειδοποιήσεις για ακατάλληλα φρούτα και λαχανικά, τα οποία έφτασαν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε ακόμα και από την ίδια την ΕΕ.
Το 50,52% (292 ειδοποιήσεις) των φορτίων, που απορρίφτηκαν αντιστοιχούν σε ακατάλληλα για κατανάλωση εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2022, τα οποία προσπάθησε η Τουρκία να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών της ΕΕ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αγρότες: Θα αποκλείσουν συμβολικά την παλαιά Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/agrotes.platikampos2-600x393.jpg)
Αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά την παλαιά Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας
Οι αγρότες καλούν όλους τους φορείς του νομού Μαγνησίας να συστρατευτούν στο πλευρό τους – Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους
![ΥπΑΑΤ: Ψηφιακή εκτύπωση της βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/e.georgia-600x391.jpg)
Ψηφιακή εκτύπωση βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»
Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για το φορολογικό έτος 2023
![Αγρότες: Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε – Τι αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes-5-1-1-600x337.jpg)
Τι αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων - «Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε»
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική συνάντηση που έγινε στην Καρδίτσα
![Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας: Εκτός ρυθμίσεων μένουν χιλιάδες κόκκινα δάνεια αγροτών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_agro_money4-600x352.png)
Εκτός ρυθμίσεων μένουν χιλιάδες κόκκινα δάνεια αγροτών - Τι προτείνουν οι κτηνοτρόφοι
Σοβαρές ενστάσεις για τις νέες ρυθμίσεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τα κόκκινα δάνεια εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας
![Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: Να αποσυρθούν και επανεξεταστούν άρθρα στο νέο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-600x352.png)
Απόσυρση ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ ζητούν οι Διεπαγγελματικές
Έξι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις αντιδρούν σε συγκεκριμένα άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ
![Καστοριά: Δύο νέοι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί σε Βυσσινιά και Αμπελόκηπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agro_meteo_stathmoi-3-600x451.jpg)
Δύο νέοι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί τοποθετήθηκαν στην Καστοριά
Οι νέοι αυτοί σταθμοί στην Καστοριά εντάσσονται στο ήδη υπάρχον δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει επτά ακόμα σταθμούς
![Επιτραπέζια ελιά: Πλήγμα στις εξαγωγές θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ELIA-p-600x391.jpg)
Πλήγμα στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ
Πώς διαμορφώνεται η αγορά για την επιτραπέζια ελιά – Τι συζήτησαν εκπρόσωποι του κλάδου
![Κώστας Τσιάρας με αγρότες: Στήριξη της παραγωγής και στοχευμένες παρεμβάσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.111-600x243.jpg)
Κώστας Τσιάρας με αγρότες: Στήριξη της παραγωγής και στοχευμένες παρεμβάσεις
Τι ειπώθηκε σε συνάντηση που είχε ο Κώστας Τσιάρας με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων
![ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξώφυλλο στο Politico οι «αμαρτίες» της τελευταίας πενταετίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_politiko_exofyllo-600x352.png)
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξώφυλλο στο Politico οι «αμαρτίες» της τελευταίας πενταετίας
Αναλυτικό ρεπορτάζ του Politico για τα όσα συμβαίνουν στον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την υπεξαίρεση των επιδοτήσεων που υπολογίζεται σε περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ.
![Κώστας Τσιάρας: Έρχεται πρόγραμμα για τη μείωση αποτυπώματος του άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.bambaki-600x270.jpg)
Έρχεται νέο πρόγραμμα για τη μείωση αποτυπώματος του άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος