Eως 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί η Credit Suisse από την κεντρική ελβετική τράπεζα (SNB) σε μια προσπάθεια προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ σκοπεύει να της αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκα.
Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της SNB έχει σκοπό την ενίσχυση της Credit Suisse, που θεωρείται συστημικά σημαντική τράπεζα, που δεν πρέπει να τίποτα να πτωχεύσει. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσο μεγάλης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα, από την τραπεζική κρίση του 2008.
Credit Suisse: Το «κραχ» στις αγορές και η «Ώρα Lehman» για την Ευρώπη
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά την απότομη πτώση των μετοχών της ελβετικής τράπεζας την Τετάρτη, σε ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού ο κορυφαίος επενδυτής της, Saudi National Bank, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.
Οι τελευταίες αυτές κινήσεις θα «υποστηρίξουν τις βασικές επιχειρήσεις και τους πελάτες της Credit Suisse, καθώς η Credit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργήσει μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Αυτά τα μέτρα καταδεικνύουν την αποφασιστική δράση μας για την ενίσχυση της Credit Suisse καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και σε άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο CEO της Credit Suisse Ulrich Koerner, ο οποίος πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε την SNB και τη FINMA καθώς εκτελούμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να προσφέρουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που βασίζεται στις ανάγκες των πελατών».
«Διασυνδεδεμένες» τράπεζες
Στον απόηχο της μεγάλης πτώσης που συγκλονίζει την Credit Suisse, ο ιδρυτής του Tabbush Report, Daniel Tabbush, τόνισε ότι μια ευρύτερη ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης.
«Το προφανές πρόβλημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η διακοπή της φυγής των καταθέσεων, η οποία ίσως έχει εν μέρει ή πλήρως αντιμετωπιστεί από την κεντρική τράπεζα», είπε στο «Street Signs Asia» του CNBC.
«Αλλά το πιο δύσκολο δεν είναι απλώς ο περιορισμός των θεμάτων του, είναι πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο αυτό τροφοδοτείται σε τόσες πολλές διασυνδεδεμένες τράπεζες, όπου υπάρχουν συμβάσεις της Credit Swiss –όπου υπάρχουν παράγωγα, όπου υπάρχουν διευκολύνσεις», πρόσθεσε.
Οι τράπεζες στην Ασία-Ειρηνικό αντιστάθμισαν επίσης κάποιες προηγούμενες απώλειες – ο ιαπωνικός Topix νωρίτερα υποχώρησε περισσότερο από 2% και τελευταία διαπραγματεύτηκε 1,4% χαμηλότερα.
Η Commonwealth Bank of Australia αντιστάθμισε τις περισσότερες από τις απώλειές της στις ασταθείς συναλλαγές – διαπραγματεύτηκε 0,15% χαμηλότερα μετά από πτώση έως και 1,97% νωρίτερα. Η Westpac Banking και η National Australia Bank σημείωσαν πτώση έως και 2,35% και 1,81% αντίστοιχα πριν διαγράψουν ορισμένες μειώσεις. Τελευταία υποχώρησαν 1,34% και 0,58% χαμηλότερα, αντίστοιχα.
Υποχώρηση κεφαλαιοποίησης
Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7,6 δισ. ελβετικά φράγκα (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια 4 δισ. φράγκα μόλις πριν από λίγους μήνες.
«Φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να παρέμβει και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας», δήλωσε χθες ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas. «Η [Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας] και η ελβετική κυβέρνηση γνωρίζουν πλήρως ότι η αποτυχία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες από τους κατόχους καταθέσεων θα καταστρέψει τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».
Τι ζήτησε η ΕΚΤ
Ξεχωριστά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τους δανειστές της ΕΕ να αποκαλύψουν τα ανοίγματά τους στον ελβετικό δανειστή, δήλωσε στους Financial Times άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Η ΕΚΤ συζήτησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κάνει μια δημόσια δήλωση για να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα νερά, αλλά από το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισε να μην το κάνει επειδή φοβόταν ότι απλώς θα επιτείνει τον πανικό της αγοράς, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Τα τελευταία δεινά στον προβληματικό ελβετικό δανειστή αναζωπύρωσαν ένα ευρύτερο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη ταλαιπωρούνταν αυτή την εβδομάδα από τις επιπτώσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών