Αυστηρότερους κανόνες για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια ακόμη κατάρρευση σαν αυτή της Silicon Valley Bank.

Πηγή με γνώση του θέματος αναφέρει πως η Federal Reserve επανεξετάζει τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλει στις τράπεζες, και ειδικά σε εκείνες με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ $100 και $250 δισ.

Επιπρόσθετα, θα αξιολογεί τα stress tests που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, τα οποία δείχνουν την ικανότητα αντοχής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε δυσμενή οικονομικά και χρηματοοικονομικά σενάρια.

Η αναθεώρηση είναι μέρος μιας ευρύτερης αξιολόγησης που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο που επόπτευε και ρύθμιζε τη Silicon Valley Bank.

Η FED είναι μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ που δέχεται κριτική για την κατάρρευση της SVB, με ορισμένους ειδικούς της αγοράς να λένε ότι τα προβλήματα ήταν φανερά.

Οι μαύρες τρύπες της SVB – Τα είχε όλα, εκτός από…

Αμεση αντίδραση

Η αντίδραση της Fed, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ήταν άμεση και αποτελεσματική για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο καταιγιστικών εξελίξεων εγγυήθηκαν όλες οι καταθέσεις σε SVB και Signature Bank.

Η Fed ανακοίνωσε mια νέα διευκόλυνση δανεισμού για τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα ιδρύματα θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των καταθετών τους.

Ωστόσο, οι παραπάνω κινήσεις αν και άμεσες δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τις φωνές των ειδικών ότι τα «καμπανάκια» που χτύπαγαν γ θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί εκ των προτέρων ή να είχαν αποφευχθεί, εάν οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν χαλαρώσει τους κανόνες για τους μικρότερους τραπεζικούς ομίλους τα τελευταία χρόνια.

Παρόμοια ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές των ρυθμιστικών αρχών έχουν τεθεί από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου. Δεκάδες Δημοκρατικοί νομοθέτες συσπειρώθηκαν πίσω από ένα νομοσχέδιο του οποίου ηγήθηκε εν μέρει η προοδευτική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ζητούσε να ακυρωθεί η επαναφορά των μέτρων του 2018, χρονιά που το Κογκρέσο απέσυρε τμήματα του νόμου Dodd-Frank.

«Το 2018, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα συνέβαινε εάν το Κογκρέσο απέσυρε τις κρίσιμες προστασίες Dodd-Frank: οι τράπεζες θα ριψοκινδύνευαν για να ενισχύσουν τα κέρδη τους και να καταρρεύσουν, απειλώντας ολόκληρη την οικονομία μας – και αυτό ακριβώς συνέβη», είπε η Γουόρεν σε δήλωσή της.

Ο Michael Barr, αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία που ηγείται της αξιολόγησης, δήλωσε: «Πρέπει να έχουμε ταπεινότητα και να κάνουμε μια προσεκτική και ενδελεχή αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο εποπτεύαμε και ρυθμίζαμε αυτήν την εταιρεία και τι πρέπει να μάθουμε από αυτή την εμπειρία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή