
Εν μέσων των έντονων αντιδράσεων στη χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επιβάλει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας μια συνταγματική εξουσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει τους νομοθέτες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France Presse), ο Μακρόν επέλεξε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος μετά από ένα μπαράζ συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν, οι οποίες αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της μεταρρύθμισης.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Μακρόν εγκρίθηκε η επίκληση αυτού του άρθρου.
Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Οι κίνδυνοι
Η απόφαση να παρακαμφθεί μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη νομοθεσία για να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χωρίς τον κίνδυνο να χάσει μια κοινοβουλευτική ψήφο.
Αλλά εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο να πυροδοτήσει περαιτέρω τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που συγκλόνισαν τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες και επίσης δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.
Αναφορές έδειξαν ότι το κυβερνών κόμμα, το οποίο έχασε τη συνολική του πλειοψηφία στις εκλογές πέρυσι, είχε ελάχιστες ψήφους λιγότερο από την πλειοψηφία για την ψήφιση της νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε με οργή στην απόφαση να αποφευχθεί η ψηφοφορία μετά από εβδομάδες συζητήσεων για τη νομοθεσία.
«Όταν ένας πρόεδρος δεν έχει πλειοψηφία στη χώρα, δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιό του», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure.
Τα σχέδια του Μακρόν
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την επιβίωση του απέναντι στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής των Γάλλων πολιτών είναι τμήμα της γενικότερης οικονομικής προσπάθειας της κυβέρνησης για φορολογική αποτελεσματικότητα και δημοσιονομική εξυγίανση και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προεδρικής θητείας του Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το κρατικό σύστημα συντάξεων της χώρας και να το φέρει σε συμφωνία με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 65 με 67.
Η μεγάλη διαφορά με τις ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες είναι ότι «στη Γαλλία η κυβέρνηση εστιάζει στους αριθμούς, ενώ οι Γάλλοι στα κοινωνικά δικαιώματα».
«Απλά δεν μιλούν την ίδια γλώσσα», καταλήγει το αμερικανική περιοδικό.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση