Απώλειες ύψους 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταγράφουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες τον Μάρτιο, αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για χαμηλότερα κέρδη και περισσότερες ρυθμίσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν την Τετάρτη εν μέσω φόβων για την ισχύ των τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
FAZ: Ευθύνεται και η ηγεσία της Credit Suisse
Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street έχασαν σχεδόν 165 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αυτόν τον μήνα, ή το 13% της συνολικής αξίας τους, πληγείσες από τις ανησυχίες για την οικονομική ευρωστία της Credit Suisse και τις συνέπειες της μεγαλύτερης πτώχευσης τραπεζών των ΗΠΑ από το 2008.
Sell-Off
Οι μετοχές της Citigroup και της Morgan Stanley υπέστησαν το μεγαλύτερο sell-off την Τετάρτη, ενώ οι μετοχές της Bank of America υποχώρησαν σε χαμηλό άνω των δύο ετών. Οι επενδυτές ανέφεραν ότι οι τρεις τράπεζες συν Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Wells Fargo πλήττονται από τις προβλέψεις ότι τα κέρδη θα συμπιεστούν.
Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι μεγαλύτεροι δανειστές των ΗΠΑ θα έχουν την ίδια μοίρα με την Silicon Valley Bank, η οποία αναγκάστηκε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων με ζημία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι πελάτες απέσυραν τα μετρητά τους. Πράγματι, οι μεγαλύτερες τράπεζες βιώνουν μια εισροή καταθέσεων καθώς οι πελάτες αναζητούν ασφάλεια εν μέσω φόβων για την υγεία των μικρότερων περιφερειακών τραπεζών.
Αλλά αυτό δεν τους προστατεύει από ένα απότομο ξεπούλημα εν μέσω φόβων ότι θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες, βλάπτοντας τα κέρδη τους, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική σκληρότερης ρύθμισης μετά την πρόσφατη αναταραχή και τις αυξανόμενες καθυστερήσεις δανείων, εάν οι ΗΠΑ πέσουν σε ύφεση.
Τερ
Τεράστια αβεβαιότητα
Ο Τζέισον Γκόλντμπεργκ, τραπεζικός αναλυτής της Barclays δήλωσε: «Η αβεβαιότητα δεν αρέσει ποτέ στην αγορά. Και υπάρχει απλώς πολλή αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Το απόλυτο αποτέλεσμα. . . ακόμα προσπαθεί να γίνει κατανοητό».
Ένας μεγάλος επενδυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε: «Είναι λογικό να περιμένουμε ότι οι κανονιστικοί κανόνες θα αλλάξουν και ότι τα προφίλ των τραπεζών πρόκειται να αλλάξουν εάν απαιτηθεί να διατηρήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και περισσότερα κεφάλαια. Όλα αυτά θα αυξήσουν το κόστος και θα μειώσουν την κερδοφορία».
Οι επενδυτές μειώνουν επίσης την αξία που αποδίδουν στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Στις αρχές του 2022, ο δείκτης KBW, ο οποίος παρακολουθεί 22 μεγάλες τράπεζες, διαπραγματευόταν κατά μέσο όρο πολλαπλάσιο του 1,5 φορές της λογιστικής αξίας. Αυτό το πολλαπλάσιο έπεσε κάτω από το 1 την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2020.
Οι ανησυχίες λόγω Credit Swisse
Οι τράπεζες με μεγάλους κλάδους συναλλαγών υπέφεραν επίσης την Τετάρτη από ανησυχίες σχετικά με την πιθανή έκθεσή τους στην Credit Suisse, αφού οι επενδυτές εξαφάνισαν σχεδόν το ένα τέταρτο των μετοχών του ελβετικού δανειστή.
«Είναι κάπως μια επανάληψη της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2011, όπου ξαφνικά οι άνθρωποι αναρωτιούνται, ποιος έχει έκθεση αντισυμβαλλομένου;» είπε ο αναλυτής της Oppenheimer Chris Kotowski, αναφερόμενος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης πριν από 12 χρόνια, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Οι πτώσεις της τιμής της μετοχής στις μεγάλες τράπεζες είναι πολύ μικρότερες σε ποσοστιαία βάση από τη δραματική κατάρρευση των μεσαίων τραπεζικών μετοχών. Η Fed έχει ήδη δηλώσει ότι εξετάζει αυστηρότερους κανόνες για τις μεσαίες τράπεζες, που θα μειώσουν τα κέρδη. Ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW υποχώρησε 19% από τις αρχές Μαρτίου.
Περισσότεροι τόκοι
Οι τραπεζικές μετοχές πλήττονται επίσης από την πεποίθηση ότι οι δανειστές θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνουν τους τόκους που πληρώνουν στους καταθέτες. Για πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το χάσμα μεταξύ του τι χρεώνουν για δάνεια και του τι πρέπει να πληρώσουν για τις καταθέσεις, γνωστό ως καθαρό εισόδημα από τόκους, έχει αυξήσει τα κέρδη σε μια εποχή που ο ενυπόθηκος δανεισμός έχει μειωθεί απότομα και οι καθυστερήσεις για τα δάνεια αυτοκινήτων αυξάνονται.
Σε σημείωμα την Τετάρτη, η UBS έγραψε για τις μεγαλύτερες τράπεζες: «Ενώ η απόδοση των μετοχών των τραπεζών σταθεροποιείται λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετα με τον κίνδυνο συνεχιζόμενης δραστηριότητας, τώρα οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για βαθύτερες περικοπές NII από μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων».
Οι αναλυτές που παρακολουθούσαν το sell-off στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB υπέθεσαν ότι η γενική πώληση χρηματοοικονομικών στοιχείων οφείλεται σε αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται από μεγάλους επενδυτές για να ελέγξουν τυχόν οικονομικές ομοιότητες με την αποτυχημένη τράπεζα της Καλιφόρνια.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους – τα οποία είναι γεμάτα με τίτλους που μειώθηκαν σε αξία καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια – και μεγάλη εξάρτηση από μεγάλους καταθέτες που δεν καλύπτονται συνήθως από ομοσπονδιακή ασφάλιση και είναι πιο πιθανό να μετακινήσουν χρήματα.
«Τα hedge funds και οι αρκούδες έφτιαξανν οθόνες με δεδομένα για να δουν ποιος έχει υψηλές απραγματοποίητες ζημίες», δήλωσε ο Rich Repetto, αναλυτής της Piper Sandler.
Τα funds χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εκείνες τις τράπεζες που θα «δέχονταν πλήγμα σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο που έχουν», εάν αναγκάζονταν να πουλήσουν τίτλους με ζημία, ανεξάρτητα από την ισχύ της επιχείρησής τους.
«Παράπλευρη ζημιά»
Ωστόσο, ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που επενδύουν στις μεγάλες τράπεζες δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το sell-off ήταν «παράπλευρη ζημία» από την SVB και ήταν διατεθειμένοι να αυξήσουν τις συμμετοχές τους στις τράπεζες εάν το sell-off έκανε τις τιμές πιο ελκυστικές.
Η απόφαση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ξεπερνούν το συνηθισμένο όριο των 250.000 δολαρίων, στο SVB και το Signature, το οποίο επίσης κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο, βοήθησε στην επιβράδυνση των πωλήσεων αλλά δεν τους σταμάτησε.
Η όλη κατάσταση «δημιουργεί δυνητικά ευκαιρίες», είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με την επενδυτική στρατηγική ενός μεγάλου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων. «Πριν αρχίσουμε να πηδάμε και με τα δύο πόδια, πρέπει να νιώθουμε άνετα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι βασικά πίσω μας».
Latest News
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου