Η Silicon Valley Bank δεν ήταν η μόνη μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρεία που κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο.
Μόλις δύο ημέρες αφότου η Silicon Valley Bank σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία από την οικονομική κρίση του 2008, οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Signature Bank στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτώντας την τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία της χώρας.
Οι αποτυχίες έχουν κλονίσει το οικονομικό τοπίο και έχουν πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ συνολικά.
Η Silicon Valley Bank ήταν σημαντική τράπεζα για τον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ η Signature Bank ξεχώρισε ως μία από τις κύριες τράπεζες που δέχονταν καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα.
Όπως και η SVB, η Signature είχε πολλές ανασφάλιστες καταθέσεις
Το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης κατέσχεσε την Signature Bank την Κυριακή «για να προστατεύσει τους καταθέτες» αφού οι πελάτες απέσυραν δισεκατομμύρια προκαλώντας bank run, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η αδειοδοτημένη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης εμπορική τράπεζα είχε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και σχεδόν 89 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους. Περισσότερα από 79 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις καταθέσεις δεν ήταν ασφαλισμένα από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), σύμφωνα με τους New York Times.
Το FDIC θέτει ένα όριο $250.000 ανά λογαριασμό για το ποσό που θα δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των καταθέσεων πελατών, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων στις τράπεζες Silicon Valley και Signature ήταν σε λογαριασμούς που υπερέβαιναν κατά πολύ το όριο. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε παρόμοιες ανησυχίες μεταξύ των πελατών της Signature, αναγκάζοντας την FDIC να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Οι καταθέτες της Signature Bank θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω
Η διοίκηση κινήθηκε το βράδυ της Κυριακής για να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να εγγυηθεί τους καταθέτες και στις δύο χρεοκοπημένες τράπεζες, αντλώντας από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.
Το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η FDIC ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι όλοι οι καταθέτες της τράπεζας «θα αποκατασταθούν». Οι μέτοχοι και ορισμένοι μη εξασφαλισμένοι οφειλέτες δεν θα προστατεύονται.
«Όπως και με την απόφαση της Silicon Valley Bank, δεν θα υπάρξουν ζημιές στον φορολογούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τα χρήματα στο DIF προέρχονται από τα ασφάλιστρα που καλούνται να πληρώσουν οι τράπεζες, καθώς και από τους τόκους που κερδίζονται από κεφάλαια που επενδύονται σε ομόλογα των ΗΠΑ και άλλους τίτλους και υποχρεώσεις.
Η Signature Bank ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε απώλειες κρυπτονομισμάτων
Η Signature Bank είχε αποκτήσει φήμη καθώς έγινε μια από τις λίγες τράπεζες που δέχονται καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα. Η τράπεζα ήταν βαθιά συνυφασμένη με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, καθώς εκτιοξεύτηκε σε μέγεθος και έλαβε εξέχουσα θέση στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Ακριβώς όπως η Silicon Valley με επίκεντρο την τεχνολογία υπέφερε όταν τα υψηλά επιτόκια κατέκλυσαν τις νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονταν από επιχειρηματικά κεφάλαια, η Signature Bank δέχτηκε σοβαρό πλήγμα καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed προκάλεσαν κατάρρευση των αξιών των κρυπτονομισμάτων.
Ο πρώην δημοκρατικός βουλευτής Μασαχουσέτης Μπάρνι Φρανκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Signature Bank, απέδωσε την κατάρρευση της τράπεζας στον «πανικό κρυπτονομισμάτων».
«Μέχρι την Κυριακή, είχαμε σταθεροποιήσει την κατάσταση», είπε ο Φρανκ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο κρυπτονομισμάτων The Block.
«Αλλά πιστεύω ότι οι ρυθμιστικές αρχές, ειδικά οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι τοξικά».
Η Signature Bank είχε μακρά σχέση με τον Τραμπ
Η Signature Bank έγινε πρωτοσέλιδο το 2021 για τη διακοπή των σχέσεων με τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ και τον Οργανισμό Τραμπ που εδρεύει στη Νέα Υόρκη μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου 2021.
Η τράπεζα χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο διάστημα από τον Τραμπ καθώς διαχειριζόταν την επιχειρηματική του αυτοκρατορία στη Νέα Υόρκη. Η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το 2011 και υπηρέτησε μέχρι το 2013.
Η Signature Bank έκλεισε τους προσωπικούς λογαριασμούς του Τραμπ, οι οποίοι φέρεται να κατείχαν περίπου 5,3 εκατομμύρια δολάρια, το 2021 μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.
«Το να βλέπεις έναν ταραχοποιό να κάθεται στην έδρα του προέδρου της Γερουσίας των ΗΠΑ και να λέει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας να αναζητήσουν κάλυψη κάτω από τα έδρανα τους είναι αποτρόπαιο και προσβολή για τη Δημοκρατία», είχε ανακοινώσει τότε η Signature Bank.
«Είδαμε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να ενθαρρύνει τους ταραχοποιούς και να αποφεύγει να καλέσει την Εθνική Φρουρά για να προστατεύσει το Κογκρέσο κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του».
Η επίδραση στην αγορά κρυπτονομισμάτων
Η Signature Bank αποτελεί μέρος μιας μικρής ομάδας τραπεζών που καλύπτουν τις ανάγκες των εταιρειών κρυπτονομισμάτων και των πελατών τους, μια περιοχή που ανατράπηκε μετά το κλείσιμο μιας άλλης φιλικής προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζας, της Silvergate Capital, την περασμένη Τετάρτη.
Λίγες τράπεζες ήταν τόσο βαθιά ενσωματωμένες στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων όσο η Signature Bank και η Silvergate, και η πτώση τους είναι ένα συμβολικό και πρακτικό πλήγμα για τον πιεζόμενο κλάδο. Τα ιδρύματα πρόσφεραν έναν αέρα νομιμότητας στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων και παρείχαν στους πελάτες βασικές υπηρεσίες, όπως συναλλαγές όλο το εικοσιτετράωρο.
Καθώς τα ιδρύματα επιλογής απαξιώνονται, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων μπορεί να αναγκαστούν να επανεξετάσουν τις χρηματοοικονομικές τους συμμετοχές, οδηγώντας τις σε εναλλακτικές, συχνά πιο επικίνδυνες, τραπεζικές επιλογές.
Με σωρεία tweets και δηλώσεις την Κυριακή το βράδυ, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πελάτες ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά.
Ο Τζέρεμι Αλέρ, διευθύνων σύμβουλος της Circle, η οποία διαχειρίζεται ένα νόμισμα σε δολάρια ΗΠΑ (USDC), που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μια ιδιαίτερα σταθερή ονομαστική αξία, έγραψε στο Twitter το βράδυ της Κυριακής ότι η εταιρεία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές USDC μέσω του Signet , το δίκτυο πληρωμών back-end που διαχειρίζεται η Signature Bank.
Η Coinbase, η οποία διατηρούσε περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρικά μετρητά με την Signature Bank στις 10 Μαρτίου, «συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά» και τα κεφάλαια των πελατών της είναι «ασφαλή και προσβάσιμα», σύμφωνα με τη Νατάσα Λα Μπρανς, εκπρόσωπο της εταιρείας. Το πρωί της Δευτέρας, η ΛαΜπρανς σημείωσε ότι «δυστυχώς» οι πελάτες της που βασίζονταν στη Signet για καταθέσεις και αναλήψεις «εκτός των τραπεζικών ωρών λειτουργίας» θα πρέπει να βασίζονται σε πιο παραδοσιακές τραπεζικές μεθόδους. «Αν και δεν είναι ιδανικό», παραδέχτηκε. «Αυτή είναι μια υπενθύμιση του γιατί πρέπει να ενημερώσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Λίγο αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Signet «φαίνεται να εργάζεται προς το παρόν… αλλά διατηρούμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα σενάρια».
Οι τράπεζες δεν ενθουσιάζονται με τον κλάδο κρυπτονομισμάτων
Η Signature Bank διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα κρυπτογνομισμάτων, ως εξαιρετικά αξιόπιστη τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη και ελέγχεται από τους χρηματοοικονομικούς νόμους της πολιτείας.
Η πτώση της Signature Bank μπορεί να ωθήσει τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να ελέγξουν εξονυχιστικά άλλες τράπεζες που προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων, ενώ τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να αποσυρθούν από τέτοιες υπηρεσίες, δεδομένου του κόστους διατήρησης της συμμόρφωσης και της αστάθειας στην αγορά.
Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων πρέπει να καταλάβουν πως θα πορευθούν από εδώ και εμπρός, ιδίως καθώς πολλές τράπεζες θα φαίνονται να θέλουν να προσφέρουν σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων τραπεζικές εργασίες στο μέλλον. ΑΥτό μπορεί να τις ωθήσει σε εξωχώριες λύσεις σε ακόμη λιγότερα εποπτευόμενους δανειστές και παρόχους τραπεζικών υπηρεσιών.
Latest News
Πού πάνε τα λεφτά που απομένουν από τις δωρεές μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Υπάρχουν σαφείς κανόνες που διέπουν τι γίνεται με τα χρήματα που απομένουν στα funds των υποψηφίων μετά τις εκλογές
Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
Ο Ίλον Μασκ σχεδιάζει να παραμείνει σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024.
Η εντυπωσιακή επιστροφή του Orient Express
Καθώς οι εξαιρετικά πλούσιοι εγκαταλείπουν τις αγορές πολυτελείας υπέρ των ταξιδιών το Orient Express ετοιμάζεται για θρυλικό comeback
Η Michelin κλείνει ακόμα δύο εργοστάσια στη Γαλλία
«Στον αέρα» 1.254 εργαζόμενοι της Michelin που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις - Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης λόγω ανταγωνισμού της Ασίας
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία - Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Η απομάκρυνση από τον Όλαφ Σολτς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δίνει νέα διάσταση στην κυβερνητική κρίση στη Γερμανία
Από τη Meta και τη Ray-Ban, στη Moncler και τη Burberry - Νέες εξαγορές στην πολυτέλεια
Τα σενάρια εξαγορών στην πολυτέλεια πυροδότησαν συζητήσεις και φρενίτιδα στις αγορές που έδωσαν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών
Πλήγμα από την... κάλπη για Uber-Lyft - Ανοιξε η πόρτα του συνδικαλισμού στη Μασαχουσέτη
Οι οδηγοί των Uber - Lyft και των άλλων πλατφορμών μετακίνησης θα μπορούν να συνδικαλιστούν και να διεκδικούν όπως οι υπάλληλοι
Στην... πρέσα η RWE - Ακτιβιστικό fund την πιέζει για επαναγορά μετοχών
Το ακτιβιστικό επενδυτικό ταμείο Elliott Investment Management έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μετοχικό πακέτο στη γερμανική RWE
Συγχαρητήρια Μπέζος στον Τραμπ για την «εξαιρετική πολιτική επιστροφή»
O Μπέζος ευχήθηκε στον Τραμπ «κάθε επιτυχία στην ηγεσία και την ένωση της Αμερικής που όλοι αγαπάμε»