«Προς το παρόν διατηρούμε την προσοχή μας» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση της Credit Suisse «δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε η κρίση του ‘08 και ’10, όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια … είναι το κλίμα χρηματοοικονομικής αστάθειας και θέλει μεγαλύτερη προσοχή».
Αναφορικά με τα προβλήματα της Credit Suisse, ο κ. Πετράκης δήλωσε:
Credit Suisse: Ανάσα στις αγορές από το πρόγραμμα στήριξης των 50 δισ.
«Συμφωνώ με τον κ. Ρουμπινί ότι πράγματι το μέγεθος είναι το ίδιο αλλά η περίπτωση είναι πολύ διαφορετική. Η Lehman Brothers στηριζόταν σε μια τεράστια φούσκα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Credit Suisse. H Credit Suisse δεν είναι φούσκα, αυτή η τράπεζα εδώ και δύο-τρεις δεκαετίες συνεχώς εμπλέκεται σε παραβατικότητες κανονισμών και συμμόρφωσης. Έχει σχέση η άνοδος των επιτοκίων κατά την κρίση μου, ένας από τους κύριους μέτοχους είπε «δεν σας στηρίζω άλλο» και αυτή η δήλωση προκάλεσε το πρόβλημα που παρατηρούμε. Δεν έχει σχέση δηλαδή με το αμερικάνικο, έχουν όμως ένα κοινό υπόβαθρο την άνοδο των επιτοκίων».
Αυστηρές διαδικασίες επίβλεψης στην Ευρώπη
Επισημαίνοντας τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι «το ευρωπαϊκό σύστημα μετά το 2010 απέκτησε μια πολύ συγκεκριμένη οργάνωση, απέκτησε δύο συγκεκριμένους οργανισμούς. Ο ένας επιβλέπει τη λειτουργία των 115 μεγαλυτέρων συστημικών τραπεζών που έχουν περίπου το 80% των κεφαλαίων, και από την άλλη μεριά έναν μηχανισμό ο οποίος επιβλέπει τη λύση όταν υπάρχουν θέματα στις τράπεζες. Αυτοί οι δύο οργανισμοί έχουν λειτουργήσει πολύ καλά μέχρι στιγμής και οι τράπεζες υπόκεινται σε αρκετά αυστηρές διαδικασίες επίβλεψης».
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, ο κ. Πετράκης επισήμανε τα εξής: «Στις ΗΠΑ υπήρξε η διακίνηση μετά την κρίση του ’08 αλλά ήρθε ο Τράμπ το ’18 και απόκανονικοποίησε το σύστημα με αιχμή τις περιφερειακές τράπεζες δηλαδή αυτές που βλέπουμε να χτυπιούνται τώρα. Στην Ευρώπη δεν συνέβη αυτό, το πολιτικό κλίμα είναι αρκετά διαφορετικό, η Ελβετία δε ποτέ δεν είχε τόσο αυστηρούς κανόνες».
Τέλος ερωτηθείς αν πρέπει να ανησυχούμε για μια νέα τραπεζική κρίση, ο κ. Πετράκης εμφανίστηκε ψύχραιμος αλλά και προσεκτικός στις διατυπώσεις του: «Πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά η έκταση των διασυνδέσεων της Credit Suisse με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη. Είδα χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάποιες τράπεζες να πλήττονται ιδιαίτερα αυτό δείχνει ότι κάποιοι γνωρίζουν ότι έχουν κάποιες διασυνδέσεις παρόλα αυτά νομίζω ότι αντίστοιχες έρευνες έγιναν στην Ελλάδα και δεν απέδωσαν τίποτα. Άρα προς το παρόν διατηρούμε την προσοχή μας, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε η κρίση του ‘08 και ’10 όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια είναι το κλίμα χρήματοοικονομικής αστάθειας και θέλει μεγαλύτερη προσοχή».
Τι θα γίνει με τα επιτόκια
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο καθητητής Οικονομικών, εκτίμησε ότι τα επιτόκια στην ΕΕ δεν πρόκειται να αποκτήσουν την οροφή την οποία νομίζαμε δηλαδή τα εκτιμούσαμε για 3,75-4,10, προσθέτοντας ότι «δεν τα βλέπουμε να φτάνουν πάνω από το 3,5».
Latest News
Παπουτσάνης: Στα 66,2 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2024
Για το 2025, η Παπουτσάνης προβλέπει διψήφια ανάπτυξη του κύκλου εργασιών
Συνολικά 770.000 ευρώ η αποζημίωση της Επ. Ανταγωνισμού στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς - Οι δικαστικές αποφάσεις
Ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2024 η πολυετής διαμάχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Eurobank - Αντλεί 400 εκατ.
Η ημερομηνία λήξης του ομολόγου Tier 2 είναι το 2035, με δικαίωμα ανάκλησης το 2030
Εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Προοπτικές για νέες συμφωνίες σε 7 κλάδους
Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα – Ισραήλ, βασικός πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στη Αν. Μεσόγειο
Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom
Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple
ΕΥΔΑΠ: Στο Υπερταμείο το 11,33% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ
Το συνολικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου (άμεσα και έμμεσα) της ΕΥΔΑΠ που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο (61,33%) δεν μεταβάλλεται
Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ - Δικαιούχοι και αιτήσεις για €17.000
Το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ δίνει έμφαση στις άνεργες γυναίκες
Πιο ανθεκτικές οι ελληνικές επιχειρήσεις σε νέες κρίσεις [γραφήματα]
Υποχώρηση της τάξης των 13 μονάδων κατέγραψε ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024
Συνάντηση Μπρατάκου με Κοντογεώργη - Ο ρόλος των Επιμελητηρίων
Οι νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση