Ανοδικά έναντι του δολαρίου και του ευρώ κινείται την Παρασκευή η βρετανική λίρα, αφού τα αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης τραπεζών που αντιμετώπισαν προβλήματα την τελευταία εβδομάδα, συνέβαλαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τον τραπεζικό τομέα.

First Republic: «Ένεση» ρευστότητας 30 δισ. δολαρίων από 11 αμερικανικές τράπεζες

Προϋπολογισμός και επιτόκια

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε την Τετάρτη τον προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τη φροντίδα των παιδιών και τις συντάξεις, καθώς και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον σε τροχιά να αποφύγει την ύφεση φέτος, αλλά ο αντίκτυπος στη στερλίνα ήταν περιορισμένος καθώς οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό επισκιάστηκαν από την θύελλα στον τραπεζικό τομέα.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το πρωί της Παρασκευής η αγορά έδινε 51% πιθανότητα να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο βασικό επιτόκιο από την Τράπεζα της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα και ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης. Η BoE συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητήσει τη νομισματική πολιτική και αν θα αυξήσει τα επιτόκια για 11η συνεχή συνεδρίαση.

Ο πληθωρισμός

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η BoE για την επαναφορά του ΔΤΚ στο στόχο μπορεί να έχει γίνει λίγο πιο εύκολη, αν η σημερινή δημοσίευση της τελευταίας τριμηνιαίας έρευνας (της BoE) για τις στάσεις του πληθωρισμού είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής μακροοικονομικός οικονομολόγος της Equiti Capital.

«Ο κίνδυνος ενός σπιράλ μισθών/τιμών υπήρξε βασικός παράγοντας πίσω από τις ταχείες αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα επιτόκια μέχρι σήμερα, και οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η πίεση μπορεί ενδεχομένως να χαλαρώσει μπορεί να είναι αρκετή για να πείσει την BoE να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξης στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές