Την στιγμή που οι αγορές κλυδωνίζονται παγκοσμίως, οι κινεζικές μετοχές πάνε «κόντρα στο ρεύμα», γεμίζοντας με αισιοδοξία την ασιατική χώρα.

Το τραπεζικό σύστημα της Κίνας είναι προστατευμένο από την παγκόσμια αστάθεια και μπορεί να αντέξει την οξεία οικονομική δυσπραγία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Ακολούθηκαν τα κέρδη της Wall Street

Τις κορυφαίες επιδόσεις οι κινεζικές τράπεζες

Τα χαμόγελα εμφανίστηκαν ξανά. Από τις 166 εισηγμένες τράπεζες που παρακολουθούνται από το Bloomberg σε όλο τον κόσμο, σχεδόν όλες οι κορυφαίες σε επιδόσεις αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στην Κίνα.

Οι δανειστές της χώρας συσπειρώθηκαν ακόμη και όταν δύο χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ και μία διάσωση – συν τον πανικό για το μέλλον της Credit Suisse  – συντάραξαν τις αγορές από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Ζυρίχη και το Τόκιο. Οι μετοχές της Bank of China για παράδειγμα, είχαν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων ετών στη Σαγκάη.

Η εμπιστοσύνη τροφοδοτείται καθώς υπάρχει ηαίσθηση ότι οι αρχές στο Πεκίνο είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να χειριστούν τις κρίσεις. Η στόχευση και η εκτόνωση των κινδύνων ήταν βασική προτεραιότητα που συζητήθηκε στην ετήσια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Ο Πρόεδρος Xi Jinping μόλις ενοποίησε τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας για να ενισχύσει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος ύψους 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι «εκστρατείες» απομόχλευσης από το 2017 έχουν αφήσει τις κινεζικές τράπεζες με υγιέστερους ισολογισμούς και επαρκή ρευστότητα.

Η αγορά ομολόγων

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτό είναι απόδειξη της  ορθής διακυβέρνησης της Κίνας. Αλλά ένα περιστατικό στην αγορά ομολόγων της χώρας έδειξε πώς η χάραξη πολιτικής παραμένει απρόβλεπτη για τους ξένους.

Οι έμποροι στην Κίνα δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση στις τιμές των ομολόγων σε πραγματικό χρόνο για μερικές οδυνηρές ημέρες. Οι ευρέως χρησιμοποιούμενοι προμηθευτές δεδομένων σταμάτησαν ξαφνικά να παρέχουν προσφορές, προκαλώντας πτώση 60% σε ορισμένες συναλλαγές προτού ένα νεύμα από τη ρυθμιστική αρχή επιτρέψει σε μερικούς προμηθευτές να επαναφέρουν τις ροές. Ενώ η κανονικότητα έχει επανέλθει από τότε, η απότομη τροπή των γεγονότων υπονομεύει την πρόσφατη δέσμευση του Πεκίνου να βελτιώσει την επικοινωνία του με τις αγορές.

Η οικονομία παραμένει εύθραυστη

Η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία παραμένει εύθραυστη και θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη, ενώ ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Αυτό διατηρεί την κεντρική τράπεζα της Κίνας σε κατάσταση χαλάρωσης.

Ακόμα κι αν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής της πολιτικής, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να αλλάξει πορεία αργά, δίνοντας στους δανειστές χρόνο να προσαρμοστούν. Οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν πολλά και η ανεργία των νέων είναι υψηλή. Ένα θετικό είναι η αγορά κατοικίας, όπου οι πωλήσεις και οι τιμές αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή