Να παραμείνουν στην πορεία που έχουν χαράξει αυτή της σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής και της αύξησης των επιτοκίων προέτρεψε σήμερα Παρασκευή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις κεντρικές τράπεζες διά στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου του. Σύμφωνα με τον Αλβάρο Περέιρα, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από την πορεία της αύξησης των επιτοκίων, καθώς όπως επισήμανε η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή του 2008: ναι μεν οι αναταράξεις είναι μικρότερου βαθμού, εντούτοις ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τις κεντρικές τράπεζες

Ο ΟΟΣΑ σήμερα δημοσίευσε τις ενδιάμεσες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναθεωρώντας ανοδικά τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης (την οποία όμως τη χαρακτηρίζει εύθραυστη) στο 2,6% για το 2023 έναντι 2,2% τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Περέιρα οι καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, σημαίνει ότι η νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών «πρέπει να παραμείνουν περιοριστικές έως ότου υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν αισθητά».

Τα επιτόκια

Η προτροπή αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης. Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας εν μέσω των αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη από τα προβλήματα σε Silicon Valley Bank και Credit Suisse.

Σε αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Περέιρα, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να τις αποπροσανατολίσουν όπως και να τις αποτρέψουν από την προσπάθειά να απορροφήσουν τις πιέσεις των τιμών. Μάλιστα όπως προσθέτει, ενώ ο βασικός πληθωρισμός δείχνει σημάδια υποχώρησης, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Ο Περέιρα δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν πριν από το 2024 το νωρίτερο, εκτός και υπάρξει μια δραστική επιδείνωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις τιμές της ενέργειας, τον αρνητικό πρωταγωνιστή του 2022 οι οποίες πλέον έχουν μπει σε τροχιά καθόδου. Με αυτή την συνθήκη σύμφωνα με τον ίδιο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης καθώς πλέον κάποια εξ αυτών δεν χρειάζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου