
Μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει προκύψει μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και οι μεγάλες ανησυχίες για διάχυση της τραπεζικής κρίσης. Ένα βασικό ζήτημα που ανακύπτει είναι το τι γίνεται με τις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Όπως προκύπτει, μέσα σε δέκα μέρες η τιμή του πετρελαίου (Brent) έπεσε από τα 86,18 δολάρια/βαρέλι στα 74,70 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες που αγγίζουν το 15,3%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 74 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας στα 68,35 δολ. το βαρέλι, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 3 Δεκεμβρίου 2021.
Έμεινες από βενζίνη στο δρόμο; – Δες τι πρέπει να κάνεις
Οι τιμές του αργού βρήκαν στήριξη στην άνοδο των μετοχών στις ΗΠΑ, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι σειρά μεγάλων τραπεζών ετοιμάζουν πακέτο διάσωσης για την περιφερειακή First Republic Bank, που βρίσκεται υπό έντονη πίεση. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι η Credit Suisse θα έχει διαθέσιμη ρευστότητα έως και 50 δισ. ελβετικών φράγκων (54 δισ. δολ.) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, μειώνοντας τους φόβους που ανέκυψαν.
Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ήταν το τελευταίο διάστημα ισχυρές, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας δεν ακολούθησαν τις πτωτικές τάσεις, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η τιμή της βενζίνης
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών στο υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρισκόταν την Τετάρτη 15 Μαΐου βρισκόταν στο 1,909 ευρώ/λίτρο, ενώ το diesel στα 1,708 ευρώ/λίτρο.

Αν και η τιμή του πετρελαίου δείχνει μια τάση ανάκαμψης, παραμένει στην περιοχή των 74 δολαρίων/βαρέλι, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για σημαντικές μειώσεις και στις αντλίες.
Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας το πετρέλαιο κίνησης έχει σταθεροποιηθεί κοντά το 1,7 ευρώ/λίτρο, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να δούμε τιμές που θα θυμίζουν παλαιότερες εποχές.
Μεγαλύτερες αντιστάσεις, αντιθέτως, παρουσιάζει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία παραμένει στα επίπεδα του 1,9 ευρώ/λίτρο, γεγονός που δημιουργεί μια σημαντική απόσταση ανάμεσα στη βενζίνη και το diesel.


Latest News

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά