Τουλάχιστον 217 συλλήψεις έκανε η γαλλική αστυνομία την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν διαδήλωση στο Παρίσι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μαζικών διαμαρτυριών εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που εντέλει αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Μακρόν να εφαρμοστεί χωρίς ψηφοφορία στην κάτω Βουλή, μετέδωσαν ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το France Info, 217 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Γαλλία: Ο Μακρόν παρακάμπτει το κοινοβούλιο για να περάσει το συνταξιοδοτικό

Κατά την ίδια πηγή, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να αδειάσουν την πλατεία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και εκσφενδόνισαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, στην πλατεία βρίσκονταν περίπου 6.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς γαλλικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εφαρμόσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη, παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή, καθώς δεν ήταν σαφές αν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία.

Υπάρχει άρθρο του γαλλικού Συντάγματος (το 49, § 3) που επιτρέπει να ακολουθηθεί αυτή η οδός. Όμως η μεταρρύθμιση μπορεί να ανατραπεί, σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν χθες και σε πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας (Μασσαλία, Ντιζόν, Νάντη, Ρεν, Ρουέν, Γκρενόμπλ, Τουλούζη, Νίκαια). Τα συνδικάτα καλούν σε νέα εθνική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και μαζικές κινητοποιήσεις από το σαββατοκύριακο. Εκατομμύρια Γάλλοι έχουν βγει επανειλημμένα στους δρόμους εναντίον της μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν έδωσε εντολή στην αστυνομία να λάβει «ενισχυμένα μέτρα προστασίας» για τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον