Η Σουηδία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της που δεν έλαβε το «πράσινο φως« από την Τουρκία για την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη γειτονική της Φινλανδία, η οποία έχει πλέον ορθάνοιχτο το δρόμο για να εισέλθει στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν θέλαμε, αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτήν», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, σε συνέντευξη Τύπου.

Στοκχόλμη: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου με την Τουρκία

«Το σημαντικό τώρα για την Σουηδία είναι να εξασφαλίσει τις δύο επικυρώσεις που απομένουν» από την Τουρκία και την Ουγγαρία και η χώρα να θωρακίσει την ίδια της την ασφάλεια, κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνουν αυτές οι επικυρώσεις, τόνισε.

Υπάρχουν κι άλλα άσχημα νέα για την Σουηδία, όμως, αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο όρισε σήμερα, Παρασκευή, την 27η Μαρτίου για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας, αλλά η περίπτωση της Σουηδίας θα κριθεί «αργότερα», τόνισε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση από την Βουδαπέστη.

Εύσημα Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την προθυμία της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία και ζήτησε να επικυρωθεί και η ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».

Η Στοκχόλμη πιστεύει ότι κάνει «τα πάντα», με βάση ένα μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, τόνισε ο Μπίλστρομ.

«Κάνουμε ό,τι γράφεται σε αυτό το μνημόνιο, δεν κάνουμε λιγότερα και δεν κάνουμε περισσότερα από αυτά που περιέχονται σε αυτό», σημείωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκρινε όμως ότι «δεν έχει γίνει καμία θετική ενέργεια από την Σουηδία όσον αφορά τον κατάλογο τρομοκρατών», αναφερόμενος σε «περισσότερα από 120» αιτήματα έκδοσης που έχει υποβάλει η Άγκυρα.

Η Στοκχόλμη επαναλαμβάνει τακτικά ότι η δικαιοσύνη, όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις εκδόσεις στην Σουηδία.

«Θα υπάρξουν απαντήσεις που μπορεί να είναι θετικές και άλλες αρνητικές από την οπτική της Τουρκίας και έτσι θα γίνει, πολύ απλά», επιβεβαίωσε ο Μπίλστρομ.

Η ημερομηνία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας από την Τουρκία δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά ο Ερντογάν είπε ότι «ελπίζει» να πραγματοποιηθεί πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Επικαιρότητα |

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της

Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας