
Η Τουρκία αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Φινλανδίας στο NATO στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σαούλι Νιινίστο, στην Άγκυρα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Φινλανδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, με βάση τη τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη το 2022, ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία, για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.
Φινλανδία: Σήμερα αναμένει το πράσινο φως από Τουρκία για είσοδο στο NATO
«Αποφασίσαμε το κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστε, δήλωσε την Πέμπτη πως αναμένει την οριστική έγκριση της Άγκυρας για την εισδοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του.
Σε αναμονή η Σουηδία
Έτσι, η Φινλανδία οδεύει να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από την Σουηδία, παρότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα πριν από δέκα μήνες.
Μέχρι σήμερα, η αίτηση για την ένταξη των δυο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από τα 28 κράτη μέλη της και απόμενε η έγκριση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.
Η Βουδαπέστη αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» σύντομα, όπως έχει δηλώσει.
Η Άγκυρα, συνεχίζει να κατηγορεί την Στοκχόλμη πως δεν βοηθά στην καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων».
O Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Φινλανδία έκανε πραγματικά βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αναφερόμενος στην Σουηδία, όμως, είπε ότι «άνοιξε την αγκαλιά της στους τρομοκράτες» και συμπλήρωσε ότι της παρέδωσε κατάλογο 120 «τρομοκρατών», απαιτώντας τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έγινε.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας σημείωσε ότι η απόφαση συνιστά κάτι σημαντικό για τη χώρα του. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς την Σουηδία.
Πηγή: in.gr


Latest News

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν

Πάπας Φραγκίσκος: Στις 23 Απριλίου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών – Τι διευκρίνισε το Βατικανό με ανακοίνωσή – Πώς αποφασιστεί η ημερομηνία της κηδείας

Πάπας Φραγκίσκος: Τα πρόσωπα που προορίζονται για τη διαδοχή
Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου σε όλο τον κόσμο, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες για την πιθανή διαδοχή του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Πάπας Φραγκίσκος: Από την Αργεντινή μέχρι την Αγία Έδρα
Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τη 12ετή θητεία του, άφησε τη σφραγίδα του στην Καθολική Εκκλησία και έγινε ο πιο προσιτός Πάπας των τελευταίων δεκαετιών

Πάσχα: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων – Παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις
Η κίνηση αυξάνεται σταδιακά στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ παρατηρούνται ουρές στην Αθηνών _ Πατρών από τα διόδια στο Βέλο μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας

Μπορεί ο Καναδάς να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ;
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καναδάς έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τις Βρυξέλλες, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά εμπόδια