Προ των πυλών ενός νέου κύκλου αναπροσαρμογών βρίσκεται η εγχώρια αγορά χρήματος, μετά τη χθεσινή αύξηση από την ΕΚΤ του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης.
Παρά τις ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς, μετά την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και την ανάδειξη προβλημάτων της ελβετικής Credit Suisse, την οποία στήριξαν εκτάκτως οι τοπικές εποπτικές αρχές, το ΔΣ της Ευρωτράπεζας προχώρησε σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
Η διαμόρφωση του παρεμβατικού της δείκτη στο 3,50% δημιουργεί νέα δεδομένα για δανειολήπτες και καταθέτες στην Ελλάδα.
Από τη μία πλευρά, θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού για την πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά από την άλλη θα ενισχυθούν οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας, προς όφελος όσων διατηρούν σήμερα ρευστότητα.
Πάντως, μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων από εδώ και στο εξής δεν μπορούν να διατυπωθούν.
Όπως ανέφερε, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένει κεντρικός στόχος των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Φρανκφούρτη, σημείωσε ωστόσο ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Τι αλλάζει στην Ελλάδα
Ανεξάρτητα όμως από τι θα γίνει στη συνέχεια, η διαμόρφωση των ευρω-επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, αναπόφευκτα θα επηρεάσει την επιτοκιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτικότερα:
– Υφιστάμενα δάνεια σταθερού επιτοκίου
Δεν αλλάζει τίποτε στις δόσεις των χορηγήσεων με σταθερό επιτόκιο, για όσο διάρκεια αυτό βρίσκεται σε ισχύ.
– Υφιστάμενες χορηγήσεις κυμαινόμενου επιτοκίου
Οι δανειολήπτες της κατηγορίας θα επιβαρυνθούν για μία ακόμη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο με υψηλότερες δόσεις.
Εάν το δάνειό τους είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ η αναπροσαρμογή του τελικού επιτοκίου, με βάση το οποίο υπολογίζονται οι μηνιαίες καταβολές τους θα είναι άμεση, διαμορφούμενη στις 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, στις συμβάσεις με κόστος συνδεδεμένο με τους δείκτες euribor, η άνοδος του επιτοκίου θα είναι σταδιακή. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να φτάσει ο 3μηνος δείκτης euribor στα επίπεδα του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Η επιβάρυνση πάντως σε σύγκριση με τα χαμηλά της περυσινής χρονιάς είναι σημαντική. Για παράδειγμα, στα στεγαστικά δάνεια, όπου με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο spread διαμορφώνεται σε 2%, η τελευταία άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα οδηγήσει το τελικό ετησιοποιημένο κόστος στη ζώνη του 5,50%.
Έτσι, η μηνιαία καταβολή ανά 100.000 ευρώ στεγαστικού δανείου 15ετούς διάρκειας από τα 650 ευρώ τον Ιούλιο του 2022, έχει ήδη αναρριχηθεί στα 790 ευρώ και μετά την τελευταία κίνηση της ΕΚΤ θα φτάσει τα 820 ευρώ περίπου το επόμενο δίμηνο.
Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 26%, που σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με ένα ποσό άνω των 2.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 3 παλαιές μηνιαίες δόσεις.
– Νέες χρηματοδοτήσεις
Στον βαθμό που το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, οι τράπεζες θα περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αυξήσεις στα επιτόκια των νέων χορηγήσεων. Δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Παρά την ενίσχυση των διατραπεζικών δεικτών euribor, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των σταθερών επιτοκίων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κούρεψαν τα spreads στα κυμαινόμενα προγράμματα, απορροφώντας μέρος των πιέσεων.
– Καταθέσεις
Στα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης δεν αναμένονται μεταβολές στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών.
Στις προθεσμιακές καταθέσεις ωστόσο εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν νέες κινήσεις ενίσχυσης των αποδόσεων.
Όπως ανέφεραν στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις με αναλυτές οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων, εντός του 2023 ένα ποσοστό της τάξης του 50% – 65% από τις αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια θα περάσει στα καταθετικά προϊόντα.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα βελτιώσουν την ετησιοποιημένη ανταμοιβή των καταθετών και 20 – 30 μονάδες βάσης στον επερχόμενο γύρο αλλαγών.
Latest News
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στο ανώτατο όριο του εύρους της αποτίμησης η δημόσια πρόταση της Masdar
Το ΔΣ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με αιτιολογημένη γνώμη σημειώνει ότι το εύρος αποτίμησης της εταιρείας είναι από 11,9 έως 21,5 ευρώ/μετοχή – Στα 20 ευρώ η πρόταση της Masdar
Έλεγχοι για αισχροκέρδεια στα αεροπορικά εισιτήρια από Σαντορίνη
Σε μία συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης θα περιορίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου
HELLENiQ ENERGY: Στα 9,50 ευρώ η τιμή στόχος από την Alpha Finance - Σύσταση για αγορά
Η Alpha Finance για τη νέα τιμή στόχο έλαβε υπόψη της τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, το περιβάλλον διύλισης και το νέο ΕΣΕΚ 2030
Σημαντική αύξηση των επενδύσεων VC το 2024 - Αισιοδοξία για το 2025
Άνοδος για τις παγκόσμιες επενδύσεις VC στα 108,6 δισ. δολ. το δ’ τρίμηνο του 2024 - Τι αναφέρει η έκθεση της KPMG
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η Υγειονομική Διπλωματία στο Πλαίσιο των Γεωπολιτικών Εξελίξεων
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες, μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης, καθώς και διακεκριμένα στελέχη από τον χώρο της υγείας και της πολιτικής
Μεγάλου (Πειραιώς): Σε συζητήσεις με το CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαίωσε την ύπαρξη συζητήσεων με το CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής – Ο στόχος της εξαγοράς
Αυξημένα έσοδα κατά 7,6% το 2024 στα 875 εκατ. ευρώ για τη Netcompany
Tα θετικά αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο EBITDA που για τη Netcompany-Intrasoft ανήλθε στα 40,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30,1% σε σχέση με το 2023
«Καμπανάκι» ΒΕΑ: Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα 300.000 μικρομεσαίοι επιχειρημστίες
Ανάγκη επιβίωσης για τις ΜμΕ η ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις - Χωρίς πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας
Πώς βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες η DBRS - Τι λέει για έσοδα και επιτόκια
Στο επικέντρο της DBRS οι προσπάθειες των τραπεζών για ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες - Ο ρόλος της ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ
Σε έσοδα έως 925 εκατ. ποντάρει η Attica Group το 2029
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Attica Group αυξήθηκε κατά 27,4% φτάνοντας τα € 593,4 εκατ.