Ρεκόρ 20ετιας καταγράφουν οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, αγγίζοντας σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ το 2022, ποσό υψηλότερο κατά 68% συγκριτικά με το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων ανήλθαν το 2022 στο ποσό των 1,975 δισ. ευρώ από 1,176 δισ. ευρώ που ήταν το 2021 και 1,449 δισ. ευρώ το 2019, χρονιά που κατείχε τα πρωτεία μέχρι σήμερα.
Golden visa: Η Ελλάδα το hotspot της Ευρώπης
Είναι χαρακτηριστικό πως τα σχεδόν 2 δισ. ευρώ που δαπάνησαν ξένοι αγοραστές στην ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας κατά την περσινή χρονιά αντιστοιχούν στο 21,7% του συνολικού ποσού των 9,063 δισ. ευρώ που είναι οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα το διάστημα 2002 – 2022, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ.
Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίο τριμήνου του 2022 εισέρρευσαν στο εγχώριο real estate σχεδόν 700 εκατ. ευρώ – για την ακρίβεια 698,5 εκατ. ευρώ – ποσό επίσης ρεκόρ σε σχέση με τις «επιδόσεις» που έχουν σημειωθεί σε όλα τα τρίμηνα των τελευταίων 20 ετών.
Προβάδισμα στις κατοικίες
Όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς το μεγαλύτερο μέρος των ξένων κεφαλαίων που εισέρρευσαν στην εγχώρια αγορά τοποθετήθηκαν στον κλάδο των κατοικιών, κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας και στα νότια προάστια, καθώς και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
Κυριαρχούν οι Κινέζοι
Η Ασία και συγκεκριμένα η Κίνα – είτε απευθείας είτε μέσω Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης – κατέχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό real estate από το 2002 μέχρι σήμερα, καθώς από τις χώρες της ζώνης του ευρώ προήλθαν κεφάλαια μόλις 590 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 30%.
Συγκεκριμένα τα κεφάλαια από το Χονγκ Κονγκ που κατευθύνθηκαν στην εγχώρια αγορά ακινήτων προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ (1,293 δισ. ευρώ), ενώ μισό δισ. ευρώ (524 εκατ. ευρώ) εισέρρευσε κατευθείαν από την Κίνα. Από τη Σιγκαπούρη τα αντίστοιχα κεφάλαια αγγίζουν τα 284 εκατ. ευρώ.
Από τη Ρωσία οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο ποσό των 174 εκατ. ευρώ το διάστημα 2002 – 2022, ενώ πιο ψηλά βρίσκεται ο Λίβανος με 184 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ από το Ισραήλ τα κεφάλαια για αγορά ακινήτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανήλθαν σε 253 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη δραστηριοποίηση των μισθώσεων, βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων.
Από την Τουρκία σ’ αυτό το διάστημα προήλθαν κεφάλαια της τάξης των 147 εκατ. ευρώ.
Η έκπληξη των Αμερικανών
Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στους αμερικανούς αγοραστές ελληνικών ακινήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματομεσιτικής αγοράς. Από τις ΗΠΑ προήλθαν κεφάλαια της τάξεως των 441 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2022 τα αμερικανικά κεφάλαια που κατευθύνθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων κατατάσσονται στο top3 των υψηλότερων εισροών σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, καθώς ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021, φθάνοντας στο ποσό των 166 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια από την Κύπρο
Μεταξύ των Ευρωπαίων, στην κορυφή βρίσκονται οι αγοραστές που μεταφέρουν κεφάλαια από την Κύπρο με 916 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι από τη Γερμανία (μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς) έχουν επενδύσει 606 εκατ. ευρώ.
Δυναμικά κινούνται και οι Γάλλοι με 397 εκατ. ευρώ, ενώ οι Βούλγαροι που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ έχουν δαπανήσει 202 εκατ. ευρώ.
Στα 803 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από την Ελβετία όπου, ως γνωστόν, κατοικοεδρεύουν επενδυτές κάθε εθνικότητας.
Χρυσή Βίζα και… χρυσές τιμές
Η εν λόγω διεθνής «μοιρασιά» αποτυπώνει τη δυναμική του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», καθώς και τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013. Την πρώτη χρονιά αγοράστηκαν 21 ακίνητα και εκδόθηκαν ισάριθμες άδειες παραμονής.
Τις τελευταίες ημέρες του 2022 το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» τροποποιήθηκε, καθώς έγινε γνωστό ότι το όριο θα διπλασιαστεί στις 500.000 ευρώ στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Περιφέρειας Αττικής, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, δόθηκε χρονικό περιθώριο έως την 30ή Απριλίου για τη σύναψη προσυμφώνων αγοράς ακινήτου (µε το παλιό καθεστώς των 250.000 ευρώ) και μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να μετατραπούν τα προσύμφωνα αυτά σε οριστικά συμβόλαια αγοραπωλησίας.
Μέχρι να εξειδικευτούν τα μέτρα από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η αγοραστική κίνηση και οι τιμές, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, εκτινάχθηκαν, καθώς οι ξένοι επενδυτές, κυρίως από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, θέλησαν να προλάβουν τις αλλαγές.
Επιπλέον, προς το τέλος του 2022 επέστρεψαν και οι Κινέζοι αγοραστές, μετά την άρση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθιστώντας πολύ ευκολότερες τις μετακινήσεις από και προς την Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Δεκέμβριο του 2022 υποβλήθηκαν 1.216 αιτήματα αρχικής χορήγησης άδειας, έναντι 337 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τα αντίστοιχα «νούμερα» του φετινού Ιανουαρίου ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά. Υποβλήθηκαν 744 αιτήματα χορήγησης αδειών παραμονής (649 για νέους επενδυτές και 95 για ανανεώσεις υφιστάμενων αδειών), αριθμός που ήταν 320% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Συνολικά το 2022 υποβλήθηκαν 4.363 αιτήματα χορήγησης αδειών (επενδυτών και µελών οικογένειας), από 2.005 το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 117%.
Το ζήτημα είναι πλέον τι θα συμβεί από τον Μάιο και μετά όταν η περίοδος «χάρητος» λήξει και αν η ζήτηση θα μετατοπιστεί σε εναλλακτικές περιοχές, που να εξασφαλίζουν άδεια με το χαμηλότερο ποσό, αλλά παράλληλα να προσφέρονται και για εκμετάλλευση, είτε μέσω βραχυχρόνιας είτε μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης.
Latest News
Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις τιμές ζώνης σε 36 ζώνες σε 12 δήμους της χώρας
«Καλπάζει» το Airbnb - Πώς θα κινηθεί το νέο έτος [γραφήματα]
Οι προοπτικές του 2025 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) - Η Ευρώπη σε άνοδο για βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το ράλι στα ακίνητα και τα 20 δισ. που αγνοούνται από το ταβάνι του 2007 [γραφήματα]
Οι τιμές στα ακίνητα ανεβαίνουν, έχουν ήδη ανακτήσει τα επίπεδα του 2011 και προσεγγίζουν πλέον το «ιστορικό υψηλό» του 2007
Τέλος χρόνου για νέες άδειες Airbnb στο κέντρο της Αθήνας
Από 1η Ιανουαρίου του 2025 οι νέες εγγραφές ακινήτων στις τρεις πρώτες δημοτικές περιοχές της Αθήνας ώστε να διατεθούν μέσω Airbnb θα απαγορεύονται για τουλάχιστον έναν χρόνο
Όλες οι λεπτομέρειες για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης για τα ακίνητα
Η κυβέρνηση εξασφάλισε πως οι τράπεζες θα συμμετέχουν στο νέο φορέα για τα ακίνητα με 100 εκατ. € - Μέχρι και τον Απρίλιο του 2025 ο νέος φορέας
Πόσο γρήγορα πωλούνται τα σπίτια στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του Spitogatos [πίνακες]
Πώς κινούνται τα ακίνητα - Ανάλυση εξετάζει τον χρόνο απορρόφησης κατοικιών προς πώληση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Πώς θα πάρετε δάνειο από το «Σπίτι μου 2»: Οδηγός με 32 ερωτήσεις - απαντήσεις
Στο νέο «Σπίτι μου ΙΙ» διευρύνθηκαν τα ηλικιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια - Το ανώτατο ποσό δανείου που χορηγείται είναι 190.000 ευρώ
Στον «αέρα» 14.000 οικοδομικές άδειες με «μπόνους» δόμησης - Τι αναφέρει το ΥΠΕΝ
Με δικό τους ρίσκο, όσοι συνεχίζουν να χτίζουν, πριν δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ, λέει ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης
Πόσο αυξάνει το ενοίκιο η ανακαίνιση του ακινήτου - Οι 12 περιοχές που άλλαξαν πίστα [γράφημα]
Για τις ανακαινίσεις ακινήτων μίλησε στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς - Τι αποκαλύπτει έρευνα της Protio
Ποιες περιοχές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από Airbnb - Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Μελέτης Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της Αθήνας - Πώς κινούνται τα Airbnb