Φόροι ύψους 55,2 δισ. ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία το 2022, ποσό που υπερβαίνει κατά 4,8 δισ. ευρώ το στόχο και αποτελεί μια από τις υψηλότερες επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας. Τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 2022:
«Ουδέν κρυπτόν» από την Εφορία
- Τα έσοδα από ΦΠΑ που εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ αυξήθηκαν κατά 19,41% πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 13,9 δισ. ευρώ και του ΦΠΑ τελωνείων αυξήθηκαν κατά 30% φθάνοντας στα 7,5 δισ. ευρώ. Το 2021 είχαν μπει στο ταμείο, 11,6 δισ. ευρώ από ΦΠΑ Δ.Ο.Υ και 5,7 δισ. ευρώ από ΦΠΑ τελωνείων.
- Οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατέγραψαν αύξηση κατά 8,72% σε σχέση με το 2021 φθάνοντας στα 11,066 δισ. ευρώ ενώ άλμα 37,2% έκαναν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων που διαμορφώθηκαν στα 4,629 δισ. ευρώ.
- Τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ ανήλθαν στα 2,696 δισ. ευρώ από 2,652 δισ. ευρώ το 2021 (+1,68%).
Στις επτά κατηγορίες φορολογικών εσόδων, όπως φαίνεται στον πίνακα, μόνο οι «λοιποί τρέχοντες φόροι» εμφάνισαν υστέρηση, με τους φόρους και δασμούς εισαγομένων προϊόντων να κάνουν το μεγαλύτερο ράλι στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ «η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται στους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν την κατηγορία φόρων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (57%) στα συνολικά έσοδα από φόρους το 2022, σχετίζεται με το αυξημένο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που, μεταξύ άλλων παραγόντων, επέφερε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, σημείωσε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 38,4% το Α ́ τρίμηνο, κατά 39,3% το Β ́ τρίμηνο και κατά 42,8% το Γ ́ τρίμηνο, σε σχέση με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2021. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μηνιαία σχετικά δελτία, τόσο ο Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος του 2022 παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τους ίδιους μήνες του2021, κατά 30,1% και 20,5% αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας επιδρούν και τα πληθωριστικά φαινόμενα που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τα οποία εδράζονται, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή κρίση, στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις ελλείψεις πρώτων υλών. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών επιδρούν στα στοιχεία που διαμορφώνουν το μέγεθος της τελικής βεβαίωσης ΦΠΑ στην οικονομία και στο ύψος των φορολογικών εσόδων αυτής της κατηγορίας».
Latest News
Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο - Έρχονται νέες εξελίξεις
Στις 6 Ιουνίου θα κριθεί η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας στο δημόσιο - Δεκτό έκανε το ΣτΕ το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για διεξαγωγή πρότυπης δίκης
Έτοιμη και η επιστημονική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό – Οι καινοτομίες
Τα πέντε μέλη που απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό – Οι καινοτομίες
Επαγγελματίες: Έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων από το κινητό
Έρχεται την επόμενη εβδομάδα το myDATAapp
Αναδρομικά: Εντός Φεβρουαρίου η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Παρατείνεται η αγωνία 400.000 συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Κλειστά χαρτιά από την κυβέρνηση για επέκταση της απόφασης και σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Οι αλλαγές στο Ε9 σε 10 βήματα
Όσοι απέκτησαν ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά αλλά και όσοι προχώρησαν σε πωλήσεις ή μεταβιβάσεις σε παιδιά ή εγγόνια καλούνται να επικαιροποιήσουν το περιουσιακό τους προφίλ
Τον Ιούνιο «κληρώνει» για 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο - Αποφασίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ
Η συζήτηση για την επαναφορά ή μη του 13ου και 14 μισθού έχει οριστεί στις 6 Ιουνίου
Εκτίναξη καταγεγραμμένων υπερωριών το 2024 – Ποιοι κλάδοι πρωτοστατούν
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στους κλάδους που εφαρμόζεται απέδωσε καρπούς καθώς οι υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 815.509
Λόγω τοξικού περιβάλλοντος παραιτείται ο ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα
Ενώ παγκοσμίως οι εργαζόμενοι βάζουν την ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής πάνω από το μισθό, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Τι έδειξε η διεθνής έρευνα της Randstand.
ΚΕΦΙΜ: Πώς χάνουμε 770 ευρώ ανά άτομο από το συνταξιοδοτικό σύστημα [γραφήματα]
Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΚΕΦΙΜ για το συνταξιοδοτικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη
Πάνω από 200 καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και «μαϊμού» αποδείξεις
Στα χαρτιά παραμένει η χρηματική επιβράβευση των πολιτών