Αφού προκάλεσε… ίλιγγο με τις διακυμάνσεις του το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να σταθεροποιείται πάνω στη ζώνη στήριξης των 1.010 – 1.015 μονάδων, χωρίς να μπορεί να απορροφήσει την προσφορά σε αρκετούς του τίτλους. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,55% στα 1.014,58 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 43 εκατ. ευρώ.
Εάν κάποιος αμφισβητούσε το ελβετικό τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα, ίσως να φαινόταν ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Πλέον, μάλλον φαντάζει σαν μια Κασσάνδρα που τόλμησε να αναδείξει τις αδυναμίες ενός συστήματος που «ακουμπούν» πάνω σε αυτό οι περισσότερες τράπεζες ανά τον κόσμο. Και επί της ουσίας, όπως σχολιάζει και χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, αυτός είναι και ο βασικός καταλύτης των μεγάλων αναταράξεων των αγορών τις τελευταίες ημέρες.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ολική επαναφορά
Απώλειες
Με τους ομολογιούχους των αξιογράφων ΑΤ1 της Credit Suisse να χάνουν πλέον 17 δισ., ουδείς γνωρίζει ποια είναι η έκθεση των τραπεζών παγκοσμίως σε τίτλους και αμοιβαία κεφάλαια που επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση των ελβετικών αρχών. Και ουδείς μπορεί να προβλέψει τόσο το ντόμινο που μπορεί να υπάρξει όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ρωγμών στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Άλλωστε, ουδείς, ακόμη και από τη νέα γενιά των επενδυτών, μπορεί να ξεχάσει ότι η κορύφωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης των ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman, είχε ήδη ρίξει στις αγκαλιές της JPMorgan την Bear Sterns.
Ευρωπαϊκές Αρχές
Βέβαια, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, ΕΚΤ, ΕΒΑ και SRB, προσπάθησαν σήμερα να καθησυχάσουν τις αγορές ότι οι τίτλοι ΑΤ1 θα είναι «ανώτεροι» στο βωμό μιας πιθανής διάσωσης τράπεζες, καθώς προηγούνται οι μετοχές (ως συστατικά κεφαλαίου), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης έχει εξαλειφθεί. Είναι από τις περιόδους της ιστορίας των αγορών που όλοι αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο…
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Σαράντης, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και οι Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank, Aegean, Coca Cola, Λάμδα, Πειραιώς, Quest, Εθνική και Alpha Bank. Στηρίξεις, από την άλλη, δίνουν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, ΟΤΕ και ΟΛΠ.
Latest News
Οι πρωταγωνιστές του ΧΑ - Πόσο αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2024
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε το 2024 στις 1.469,67 μονάδες, έναντι 1.293,14 μονάδων το 2023, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 13,65%.
Με rotation στους πρωταγωνιστές, συνέχισε την ανάβαση το ΧΑ
Μπορεί να μην έχει πιάσει υψηλές συναλλακτικές ταχύτητες, ούτε και να έχει κάνει το άλμα, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία, με τις διορθώσεις να περιορίζονται
Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών μετοχών για το 2025
Oι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και S&Ρ DJI έχουν εντάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε watch list
Βρίσκει στηρίξεις σε ΕΛΧΑ και τράπεζες το ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 1.481,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,1 εκατ. τεμάχια
Ήπια profit taking στο ΧΑ, στηρίζουν ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο
Η αγορά χρειάζεται να πάρει μέρος των κερδών που καταγράφονται από τις αρχές Δεκεμβρίου
Άγγιξε και τις 1.480 μονάδες το ΧΑ, οδηγός η Βιοχάλκο
Ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια να διευρύνει την ανοδική κίνησή του βρήκε στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών
Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ οδηγούν υψηλότερα το ΧΑ
Πρώτη του έτους για το Χρηματιστήριο της Αθήνας και πολλοί τηρούν στάση αναμονής
Deutsche Bank: Εκτός «10αδας» πρωταθλητών το ΧΑ το 2024 - Εντυπωσιακός ο Δεκέμβριος [γραφήματα]
Το ΧΑ ολοκλήρωσε τον τέταρτο συνεχόμενο χρόνο ανόδου - Τι δείχνει ανάλυση της Deutsche Bank
Επιβεβαιώνει τις 1.470 μονάδες - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα του 2025
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως τον Δεκέμβριο
Τα δύο πρόσωπα του ΧΑ το 2024 και οι προσδοκίες για το 2025 [πίνακες]
Το ορόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών για κεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ έχει κατακτηθεί - Τα μερίσματα των 4,6 δισ. που θα διανεμηθούν το 2025 και οι γεωπολιτικές προκλήσεις