
Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, «έστω και την τελευταία στιγμή» και την έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΚ, το σχέδιο νόμου είναι τόσο γενικό, ώστε να μπορεί να επιδέχεται πλήθος ερμηνειών: «Οι ιδρυτικοί νόμοι των επιμέρους οργανισμών, οι οποίοι περιείχαν αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους, που αφορούν άμεσα τους παραγωγούς, καταργούνται. Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ανάλογη αναφορά και μάλιστα, σε μια παράγραφο αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες του Οργανισμού μπορεί να ορίζονται ακόμη και από το ίδιο το Δ.Σ. Επίσης, σε κανένα σημείο δεν υπάρχει αναφορά στους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του, ούτε σε οργανικές θέσεις, ούτε σε θέματα επαρκούς στελέχωσης/αύξησης του προσωπικού.
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα
Οι συνεργασίες
Επίσης, οι κτηνοτροφικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου δεν αποβλέπει στην εξασφάλιση μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής δομής του Οργανισμού στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς των παραγωγών. Μέσω των οργάνων που προβλέπει στοχεύει κυρίως να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα παρέμβασης στις δραστηριότητες της έρευνας και της διαφύλαξης των πολύτιμων φυτικών και ζωικών γενετικών πόρων της χώρας. «Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να ανήκουν σε αυτούς που θα κληθούν σε τελευταία ανάλυση να τα εφαρμόσουν, δηλαδή στους θεματοφύλακες και παραγωγούς του αγροδιατροφικού πλούτου της χώρας, γεωργούς και κτηνοτρόφους», υπογραμμίζει.
Τα παραπάνω – όπως επισημαίνεται – θα είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν, τόσο από την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου μετάθεση της δημιουργίας της ουσιαστικής λειτουργικής δομής του Οργανισμού σε έναν μελλοντικό, υπό ψήφιση, Εσωτερικό Κανονισμό, όσο και από την έλλειψη κάθε δεσμευτικής αναφοράς στην εξασφάλιση της βασικής ετήσιας χρηματοδότησης με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και προτεραιότητες.
Η χρηματοδότηση
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, ο ΣΕΚ υπενθυμίζει πως ο τομέας της παραγωγής και αξιοποίησης των ζωικών προϊόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα συμβάλλει σε πολύ ουσιαστικό, διψήφιο, ποσοστό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ. Μάλιστα σημειώνει ότι οι εισφορές του τομέα έχουν προορισμό την ανταποδοτική προσφορά από τον Οργανισμό μακροπρόθεσμων μεν αλλά όχι κατ’ ανάγκην μόνιμων υπηρεσιών. Οι εισφορές όμως που επιβαρύνουν σήμερα το γάλα και το κρέας με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ουσιαστικά μονιμοποιούνται, εφόσον εξαιρούνται από οποιαδήποτε επανεξέταση (άρθρο 24 – Εξουσιοδοτικές διατάξεις – παράγραφος 8).
Ο ρόλος των κτηνοτρόφων και των διεπαγγελματικών
Από τα ανωτέρω, ο ΣΕΚ σημειώνει ότι προκύπτουν δύο προφανείς αναγκαιότητες σχετικά με την παρουσία στον ΕΛΓΟ του σημαντικού χρηματοδότη του, που είναι οι κτηνοτρόφοι και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του τομέα. Πρώτη, η διασφάλιση της συμμετοχής τους στις αποφάσεις, μέσω της θεσμοθετημένης συμμετοχής των εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο νεοσύστατο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού. Δεύτερη, η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στη λειτουργία και αξιοποίηση του βασικού ψηφιακού εργαλείου ΑΡΤΕΜΙΣ που σχεδιάστηκε και λειτουργεί για την προστασία των προϊόντων ζωικής παραγωγής.
Σημειώνει ακόμη ότι, για το κύριο λειτουργικό συστατικό του Οργανισμού, που είναι το επιστημονικό προσωπικό του, το οποίο διαθέτει το επιστημονικό επίπεδο, την εμπειρία και τις εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις που χρειάζεται η σύγχρονη αγροτική έρευνα, δεν γίνεται στο σχέδιο νόμου συγκεκριμένη αναφορά. Η γενική σύνδεσή του με την λειτουργική δομή του Οργανισμού δεν είναι επαρκής. Χρειάζεται ουσιαστική αναφορά στην οργανωτική δομή του προσωπικού και στην επαγγελματική του κατοχύρωση, απαραίτητη για την πραγματοποίηση των, ως επί το πλείστον, μακροπρόθεσμων στόχων των ερευνητικών αντικειμένων του Οργανισμού.
Οι προτάσεις
Στις προτάσεις που κατέθεσαν οι κτηνοτροφικές οργανώσεις περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, τρεις επιπλέον θέσεις στο ΔΣ της Οργάνωσης για τις αντίστοιχες διεπαγγελματικές οργανώσεις του κτηνοτροφικού αγροδιατροφικού τομέα (Φέτας, Κρέατος και Πτηνοτροφίας), η αναμόρφωση του υπό σύσταση Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με την δημιουργία ενός ευρύτερου οργάνου, όπου θα συμμετέχουν, όλες οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του αγροτικού χώρου, εκπρόσωποι του ερευνητικού τομέα (Πανεπιστήμια, ΕΛΓΟ) και εκπρόσωποι του ιδιωτικού συνεταιριστικού τομέα.
Επίσης, προτείνουν την επανεξέταση των εισφορών επί των προϊόντων ζωικής παραγωγής του αγροδιατροφικού τομέα, στη βάση της σκοπιμότητας της εφαρμογής και της δικαιότερης κατανομής τους.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες