Ετήσιες αυτοαξιολογήσεις (Self-Assessments) καθώς και ανεξάρτητοι έλεγχοι (Independent Audits) του οργανισμού του ΟΣΕ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα στα Τέμπη.
Οι οργανισμοί που ασχολούνται με επικίνδυνες τεχνολογίες έχουν υιοθετήσει τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης καθώς και τη διαδικασία του ανεξάρτητου ελέγχου για τον εντοπισμό των αδυναμιών του οργανισμού και τη σύσταση διορθωτικών ενεργειών για την πρόληψη ατυχημάτων.
Ο σκοπός της αυτοαξιολόγησης ενός δημόσιου ή ιδιωτικού οργανισμού είναι να επανεξετάσει τη δομή του οργανισμού, τη διοίκηση και τους υπαλλήλους του, τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, τα προσόντα και την εκπαίδευση που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού.
Ο σκοπός του ανεξάρτητου ελέγχου είναι να εκτελέσει τις ίδιες δραστηριότητες με αυτές της αυτοαξιολόγησης από μια εντελώς ανεξάρτητη οντότητα.
Αυτή η διαδικασία ακολουθείται από προοδευτικούς οργανισμούς που επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και χωρίς ατυχήματα. Η πυρηνική βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις διαδικασίες για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ατυχήματος.
Το δυστύχημα στα Τέμπη έδειξε ότι ο οργανισμός του ΟΣΕ είτε δεν έκανε ποτέ αυτοαξιολόγηση είτε ανεξάρτητο έλεγχο. Αν όμως τα έκανε ήταν αναποτελεσματικός.
Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πώς λειτουργούν οι άλλοι δημόσιοι οργανισμοί; Έχουν παρόμοια προβλήματα με τον ΟΣΕ; Χρησιμοποιούν τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης και του ανεξάρτητου ελέγχου ως εργαλεία για να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις διαδικασίες του οργανισμού;
Eπαληθεύουν οι αντίστοιχοι ρυθμιστικοί φορείς ότι οι οργανισμοί λειτουργούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να κάνει κάθε Έλληνας πολίτης.
Η εφαρμογή των διαδικασιών αυτοαξιολόγησης και ανεξάρτητου ελέγχου θα βοηθήσει τους οργανισμούς στην πρόληψη ατυχημάτων, θα τους κάνει πιο αποτελεσματικούς και ανταγωνιστικούς και θα μειώσει το κόστος. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, ξεκινώντας από αυτούς που διαχειρίζονται έργα με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως για παράδειγμα, ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο Πέτρος Θ. Αντωνόπουλος είναι Nuclear Engineer ScD MIT
Latest News
Τα κριτήρια ESG στις επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας: οι τάσεις για το 2025
Ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων για την επίτευξη των στόχων ESG και την εφαρμογή τους
Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά των crypto - Τα πονταρίσματα για το Bitcoin
Ο Trump ρίχνει λάδι στη φωτιά, με το νέο του κρυπτονόμισμα $TRUMP
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»