![Αγορές: Το deal UBS-Credit Suisse δεν σημαίνει ότι η κρίση έχει περάσει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/credit-suisse1-1.jpg)
Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και την ανακούφιση που προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχει ακόμα παρέλθει.
Μετά την απόφαση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων παρά την τραπεζική κρίση, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη Federel Reserve: οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η πρόσφατη αναταραχή θα οδηγήσει τους τραπεζίτες να φρενάρουν την αύξηση των επιτοκίων.
«Η τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν είναι πιθανό να είναι τόσο καταστροφική όσο η GFC. Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση εάν πυροδοτήσει πιστωτική κρίση σε ολόκληρη την οικονομία. Το αν θα συμβεί είναι το ερώτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή», έγραψε Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, και πρόσθεσε: «Δεν αυξάνουμε ακόμη τις πιθανότητες ύφεσης, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε αν δούμε σημάδια ότι οι προσπάθειες της Fed να σταθεροποιήσει την τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν αποδίδουν».\
UBS-Credit Suisse: To 48ωρο που αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη – Κερδισμένοι και χαμένοι\
Οι αυξήσεις επιτοκίων
«Η συμφωνία της Credit Suisse σε συνδυασμό με τα νέα της γραμμής ανταλλαγής έχουν ηρεμήσει τα νεύρα, προς το παρόν. Αλλά νομίζω ότι η First Republic και άλλες περιφερειακές τράπεζες παραμένουν αδιάθετες και έτσι δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα ξεκαθαρίσουμε ακόμα», εκτίμησε ο Win Thin, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στην Brown Brothers Harriman & Co.
Ενώ από την πλευρά του ο Gregory Peters, Co-chief Investment Officer PGIM Fixed Income, υπογράμμισε: Μια «παύση της Fed» είναι πιθανώς η κατάλληλη απάντηση. Η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ ύποπτη», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως επικεντρώνονται πραγματικά στον κίνδυνο μετάδοσης και στη λειτουργία του συστήματος. Είτε αυτό μεταφράζεται σε διαφορετική πολιτική τιμών, αυτό είναι το ερώτημα στο τραπέζι».
«Όλοι περιμένουν ότι αυτή η ανατροπή θα φέρει την οικονομία προς τα κάτω και τον πληθωρισμό μαζί της, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική προοπτική και αυτό αλλάζει ολόκληρη την τροχιά της καμπύλης της Fed».
Ο Gerard Macdonell, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της 22V Research LLC στη Νέα Υόρκη, έχει διαφορετική άποψη: «Το να σταματήσει η Fed την Τετάρτη μπορεί να στείλει ένα σήμα πανικού. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω εντατικοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων και μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά ομολόγων στο μέλλον».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου