Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία που ήταν ο νούμερο ένα προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία που επικαλείται το Reuters.
Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις εκπτώσεις στις τιμές που της παρείχε η Μόσχα, με αποτέλεσμα οι κινεζικές εισαγωγές αργού από τη Ρωσία να αυξηθούν κατά 23,8% σε ετήσια βάση σε 1,94 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.
Τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, η Ρωσία κέρδισε τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση των κινεζικών προμηθευτών αργού πετρελαίου, καθώς οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 4,7% στο ισοδύναμο των 1,72 εκατομμυρίων bpd, σε σύγκριση με 1,81 εκατομμύρια bpd για την ίδια περίοδο του 2022 .
Για ολόκληρο το έτος 2022, η Σαουδική Αραβία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας με αποστολές κατά μέσο όρο 1,75 εκατομμύρια bpd.
Σε άνοδο η παραγωγή ενέργειας στην Κίνα το πρώτο δίμηνο
Μεγάλες εκπτώσεις
Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα αγοράζει αυξημένους όγκους ρωσικού αργού καθώς η Μόσχα έστρεψε τις πωλήσεις της στις ασιατικές αγορές μετά τα εμπάργκο της Δύσης και τα ανώτατα όρια τιμών στο αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.
Τα ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Κίνα, εισάγουν μεγάλο μέρος των ρωσικών ποσοτήτων, εκμεταλλευόμενες τις μεγάλες εκπτώσεις στις οποίες η Ρωσία πουλάει το πετρέλαιο της στους πελάτες.
Παρά το αργό ξεκίνημα του 2023, οι εισαγωγές ενεργειακών εμπορευμάτων της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν αργότερα φέτος, ενώ η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει και να οδηγήσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου σε υψηλό ρεκόρ, λένε οι μετεωρολόγοι.
Η επαναλειτουργία της Κίνας πρόκειται να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR) αυτή την εβδομάδα, καθώς αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.