Με τον κανονισμό 2023/5 η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αρχές Ιανουαρίου, ενέκρινε τη διάθεση τροφίμων με συστατικό μερικώς απολιπασμένη σκόνη οικιακού γρύλλου (Acheta domesticus), ως «νέα τροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής κρίσης».
Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε και η κυκλοφορία τροφίμων με συστατικά κίτρινο αλευροσκουλήκι και μεταναστευτική ακρίδα.
Η «ντρίμπλα» της Ουκρανίας για να αντισταθμίσει τη βύθιση των εξαγωγών ηλιέλαιου
Στην αρμόδια Αρχή Ασφάλειας τροφίμων που παρέχει τις εγκρίσεις εκκρεμούν ακόμη 8 αιτήσεις για συμπερίληψη εντόμων ως διατροφικών προϊόντων.
Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί, ήδη 4 έντομα και εφόσον εγκριθούν και τα υπόλοιπα 8 θα φθάσουν τα 12.
Όπως, αναφέρει στη σχετική σελίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι καινούργια και τα έντομα καταναλώνονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου».
Όμως, η εντομοφαγία δεν αποτελεί κουλτούρα των ευρωπαίων πολιτών, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι βασικές πηγές πρωτεϊνής.
H Kομισιόν διαβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα με άλευρα από έντομα είναι ασφαλή. «Τα νέα τρόφιμα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, διαφορετικά η Επιτροπή δεν θα είχε υποβάλει την έγκρισή τους στα κράτη μέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γαλλικό εστιατόριο έχει συμπεριλάβει στο μενού του πιάτα με έντομα.
Πως ξέρουμε ότι δεν τρώμε προϊόν με αλεύρι εντόμων
Όμως, πως γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι ένα προϊόν περιέχει άλευρα εντόμου και δεν προκαλεί αλλεργίες;
Το ερώτημα έθεσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη στην αρμόδια επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
«Τα συγκεκριμένα συστατικά, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκονται εκτός της διατροφικής κουλτούρας των Ευρωπαίων, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος αλλεργικών αντιδράσεων στους καταναλωτές με αλλεργίες» επισήμανε η κ. Σπυράκη και αναφέρθηκε σε τρόφιμα όπως ζύμες και μπισκότα, κάτι που ήδη ερευνάται και στο ΑΠΘ.
Δυσδιάκριτη η αναγραφή των συστατικών στα τρόφιμα
Υπογράμμισε ακόμη το πρόβλημα ότι τα συστατικά των τροφίμων αναγράφονται με δυσδιάκριτα γράμματα. «Η μόνη υποχρέωση αναγραφής της παρουσίας εντόμου εντός του καταλόγου συστατικών, συνήθως παρουσιάζεται με πολύ μικρή δυσδιάκριτη γραμματοσειρά στο πίσω μέρος των συσκευασιών».
Η επίτροπος απάντησε πως «η αναγραφή των συστατικών των τροφίμων σε εμφανές σημείο είναι υποχρεωτική».
«Τα τρόφιμα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011(κανονισμός για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα). Ο κανονισμός αυτός απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή όλων των συστατικών στα προσυσκευασμένα τρόφιμα και προβλέπει ότι οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα αναγράφονται σε εμφανές σημείο κατά τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτες, ευανάγνωστες και, κατά περίπτωση, ανεξίτηλες. Στην περίπτωση τροφίμων που περιέχουν έντομα, η συγκεκριμένη ονομασία του εντόμου, όπως ορίζεται στους εκτελεστικούς κανονισμούς της Επιτροπής για την έγκριση, πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών» σημειώνει στην απάντηση της η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.
Ακατανόητη η επιστημονική ορολογία στις συσκευασίες – Κίνδυνος για αλλεργίες
Ωστόσο, η επιστημονική ορολογία δεν είναι κατανοητή στους καταναλωτές.
Για παράδειγμα ποιος καταναλωτής αντιλαμβάνεται ότι για παράδειγμα Alphitobius diaperinus σημαίνει προνύμφες Alphitobius diaperinus (μικρός αλευροσκώληκας) που μποορυν να διατεθούν κατεψυγμένες, αποξηραμένες, σε μορφή πολτού και σε μορφή σκόνης.
Πάντως, για αυτές τις νέες τροφές (Novelty Foods) η Αρχή για την ασφάλεια των Τροφίμων αναγνωρίζει ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. « Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των αξιολογημένων πρωτεϊνών εντόμων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα ακάρεα της σκόνης και σε ορισμένες περιπτώσεις στα μαλάκια. Επιπλέον, αλλεργιογόνα από την τροφή (π.χ. γλουτένη) μπορεί να καταλήξουν στο έντομο που καταναλώνεται. Ως εκ τούτου, η έγκριση αυτού του νέου τροφίμου αποσαφηνίζει το ζήτημα αυτό και θεσπίζει ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης όσον αφορά την αλλεργιογονικότητα».
Γι΄αυτό θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι συσκευασίες προσεκτικά από τους καταναλωτές.
Επίσης, οι εταιρείες που ζητούν έγκριση για την παραγωγή προϊόντων από έντομα καταθέτουν συγκεκριμένες μελέτες και καταγράφουν το ποσοστό των αλεύρων που θα προέρχεται από έντομα. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι πως θα ελέγχονται οι παραγωγοί ότι τηρούν τις προδιαγραφές.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ στην Ελλάδα από την PQH
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής Alphabet πλησίασε το μισό δισ. ευρώ
Νέος CEO στο SHOPFLIX ο Γιάννης Στάθης
Ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, μέχρι -πρότινος CEO του SHOPFLIX- αποχωρεί έχοντας συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία και ανάπτυξη της εταιρείας
Έκλεισε το deal Wyndham: - Zafido για νέο ξενοδοχείο στον Πειραιά
Το TRYP by Wyndham Piraeus Port προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2026
Ποια είναι είναι η νέα διευθύντρια Μάρκετινγκ της Attica Bank
Παράλληλα, η Attica Bank εντάσσεται ως μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή (EXCO) της τράπεζας
Εξαγορά του 22,35% της Vidavo από την Infotrust
Aπέκτησε 191.585 κοινές ονομαστικές άυλες μετοχές μετά δικαιωμάτων ψήφου
Aegean: «Βάζει» 3 έκτακτες πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη για σήμερα και αύριο
Aegean: Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις (4) τακτικές, προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη θα εκτελούνται κανονικά
Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά η Κουρτάκης – Σε αναζήτηση «λευκού ιππότη»
Διεύρυνση ζημιών με αύξηση τζίρου 0,72% το 2023 για την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων - Οι σημειώσεις του ορκωτού ελεγκτή
Τι συμβαίνει με το CVC – Γιατί πουλάει τα «πετράδια του στέμματος»
Πώς ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς τις τελευταίες κινήσεις του CVC – Η πώληση των HHG και Μπαρμπά Στάθη και τα σενάρια για την Εθνική Ασφαλιστική
Ατλάντικ: Το πιο ηχηρό κανόνι στα σούπερ μάρκετ – Η άνοδος και η πτώση της οικογένειας Αποστόλου
Η παρουσία της οικογένειας Αποστόλου μέτρησε μόλις τριάντα χρόνια ωστόσο άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ – Το χρονικό της κατάρρευσης
Πού πάει τη Motor Oil ο Βαρδινογιάννης – Οι νέες μπίζνες
O Γιάννης Βαρδινογιάννης και η διοίκηση της Motor Oil με τις νέες επενδύσεις επιδιώκουν την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των καταναλωτών