Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η σχεδόν 170 ετών Credit Suisse αποχαιρετά τα ταμπλό, μετά από εμπλοκή της σε ουκ ολίγα σκάνδαλα, μένοντας στη συνείδηση των παικτών ως μια από τις πιο “βρώμικες” παγκοσμίως. Με ένα ιστορικό deal να μην έχει καν περάσει από ΓΣ..
Και συνυπολογίζοντας αφενός το μέγεθός της, αφετέρου τη φημισμένη “τραπεζική ασφάλεια” της χώρας, είναι βέβαιο ότι γράφτηκε επάξια στη χρηματιστηριακή ιστορία.
Η κατάσταση, πάντως, ήταν και παραμένει βαρύνουσας σημασίας για την πορεία του ΧΑ (και παγκοσμίως).
Διότι πολύ απλά, μια εξάπλωση της αβεβαιότητας που προέκυψε συντονισμένα από τα μέτωπα της SVB, της Signature, της Credit Suisse και -παραλίγο- της First Bank θα ήταν απλά καταστροφική.
Τούτο δε επιβεβαιώνεται και από την παρατήρηση ότι το μείζον (έως πρότινος) πρόβλημα της εγχώριας πολιτικής αστάθειας μετά το δυστύχημα στα Τέμπη πέρασε ξαφνικά σε δεύτερη μοίρα.
Εξάλλου, και οι βαρύτατες απώλειες σε λίγες μόνο ημέρες των τραπεζικών μετοχών, είναι άλλη μια απόδειξη αυτού.
Πάντως, το πολιτικό ζήτημα παραμένει αγκάθι για τη συντήρηση της ανοδικότητας.
Όπως και παραμένει φάρος, στην περίπτωση που τελικά προεξοφληθεί κάποιου είδους συμπαγές εκλογικό αποτέλεσμα, με το ταμπλό να είχε προεξοφλήσει πανηγυρικά εν μέρει αυτό.
Το μόνο βέβαιο σε αυτήν την εξίσωση είναι ότι η μεταβλητότητα στα χαρτιά, και κυρίως τα τραπεζικά, έχει αυξηθεί δραματικά.
Κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση (επανα)τοποθέτησης, για καλύτερη διαχείριση του ρίσκου.
Και μια ματιά στο ταμπλό των ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, εισηγμένων και μη, δείχνει τη διάθεση για περαιτέρω ρευστότητα. Τα περισσότερα ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά με απώλειες -1% έως -3%, αυξάνοντας κι άλλο τις αποδόσεις τους. Οι οποίες, είναι τουλάχιστον διπλάσιες από εκείνες των καταθετικών προγραμμάτων, με τον κίνδυνο να μην έχει τέτοιες διαφορές.